Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Januárban indul a dóm kétmilliárdos felújítása

Szeged - A dóm 2 milliárdos felújítása a tervek szerint januárban kezdődik és egy évig tart. A szabadtéri játékokat nem zavarja, emiatt nem kell a tér másik felére költöztetni a színpadot.
– Az összes engedélyes tervvel rendelkezik A dóm turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt; a közbeszerzési kiírás hamarosan megjelenik, a munka a jelenlegi tervek szerint várhatóan januárban kezdődhet – mondta el lapunk érdeklődésére Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, a projekt vezetője.

Kívülről mindössze a dóm homlokzatának és főlépcsőjének felújítása lesz látható. A belső munkálatok is úgy zajlanak majd, hogy a székesegyház életét minél kevésbé zavarják. Ezzel párhuzamosan a tereket megtöltő tartalom, a kulturális üzenet megvalósításán is dolgoznak, hogy a sok-sok szegedi helyszín mellett egy újabb gyűjteményi, találkozási és közösségi pont születhessen. A Dóm téri mélygarázsról szóló hírekről a projektvezető elmondta: ebben a programban ilyen nem szerepel. A szabadtéri játékkal kapcsolatos találgatásokkal kapcsolatban hozzátette: a várossal minden konzultációt lefolytattak, hogy a nyári játékok és minden más program zavartalanul folytatódhasson, sőt a dómrekonstrukció végeredménye ezeket is segítse.

Januárban indul a dóm felújítása. Látványterv

A főbejárat előtt, az előlépcső alatti térben korszerű, többfunkciós látogatóközpont lesz, amely a szabadtéri előadások idején a lebonyolítást és a művészek, vendégek kiszolgálását is segíti. A színpadnak ugyan előrébb kell kerülnie, ez befolyásolja a színpadtechnikát is, de ennek megoldásában az egyházmegye teljes mértékben együttműködik a szabadtérivel. A projektvezető hangsúlyozta, a dóm felújítása miatt nem kell véglegesen a tér másik oldalára átfordítani a színpadot, ez csupán lehetőség. A jövő nyári szabadtéri szezon idején javában folynak majd a felújítások, azonban a dómrekonstrukció az előadások létrejöttét és a produkciókat nem fogja akadályozni.

A székesegyházon kívül

A dóm felújításához kapcsolódva helyreállítják a Dömötör-torony belső terét, ezzel az Aba-Novák-falképek bemutathatóvá válnak. A Dóm teret keretező Nemzeti Panteon műtárgyait letisztítják, korszerűsítik az árkádok elektromos és világítási rendszerét, nem utolsósorban biztosítva a galambkárok elleni védelmet. Parkolóhelyeket és közösségi tereket alakítanak ki a püspöki palota udvarán azoknak a látogatóknak, akik a dómba és a kapcsolódó programokra érkeznek.

Megírtuk: a fogadalmi templom turisztikai fejlesztési projektje 2 milliárd forint uniós támogatást kapott. A projektnek a jelenlegi ütemezés szerint 2014 decemberére kell elkészülnie. A pénzből 1,6 milliárd forintot költenek infrastrukturális felújításokra, mert a több mint 80 éves székesegyház számos helyen renoválásra szorul. Megújulnak a festett felületek, kívülről is láthatóvá válnak az ólomüveg ablakok. Helyreállítják a főlépcsőt, ezzel életre kel a főbejárat, az előlépcső alatti térben akadálymentesen megközelíthető lesz a látogatóközpont. Ezen át lehet majd bejutni az altemplomba, ahol a kegyeleti helyeken kívül minden tér megnyílik a nagyközönség számára. Az oszlopcsarnokos altemplomban mutatkoznak be az állandó és időszakos kiállítások, ez a tér fogadja be az ideillő rendezvényeket, találkozókat. Az urnatemető méltó és bővíthető területre kerül át az altemplomban; ott lesz hely a szertartásokra, elmélkedésre, imádkozásra, rendbe teszik a díszsírhelyeket is. Az altemplom a templommal szintén akadálymentes összeköttetésben lesz. A karzatra lift visz fel, vagyis az altemplomból három szint magasságig lifttel juthatnak fel a mozgáskorlátozottak, és erről a közbülső szintről a templomtérbe és kívülre is impozáns kilátás nyílik. Mivel a kilátótoronyba műszaki-statikai okok miatt nem lehet felvezetni a felvonót, a mozgáskorlátozottak a karzaton nézhetik meg kilátószinten felszerelt kamerák panorámaképét. A projekt része a látogatható torony helyreállítása; nemcsak kilátó lesz, fűthető helyiségekben kisebb eseményeket, foglalkozásokat lehet tartani.

Olvasóink írták

 • 18. mivan? 2013. október 16. 09:08
  „Csak jó ez az EU, nem? Mikor lenne erre 2 milliárdunk nekünk. Turisztikai fejlesztésre...”
 • 17. szentmihályi 2013. október 16. 09:03
  „Továbbra is áll a kérdésem. Az orgonát mikor újítják fel??? Tudtommal az átadás óta komolyabb felújítás nem volt az orgonán. Néha napján csináltak valamit amit jó indulattal lehetne felújításnak nevezni.

  Ha már árkádsor. A két milliárdból tellik-e hálóra amivel a galambokat távol tudják tartani? És a felújítás során végre eltakarítják-e a galambszart????????”
 • 16. Roland1000 2013. október 15. 17:55
  „Mattil! Ennyiért? Hát minimum szép legyen, de én azt is elvárnám, hogy ennyiért már jó és tartós is legyen!”
 • 15. queenmargareth1 2013. október 15. 17:09
  „húúúúúúúúúú, fehér lesz belülről?:))))”
 • 14. kispacni 2013. október 15. 16:14
  „12.

  Ez már régen tudott, hogy így lesz :-)”
 • 13. helsinkirokker 2013. október 15. 16:08
  „Szerintem meg a szabadtéri játékokat kellene kivinni pl. a SZEOL pályára. És akkor végképp nem zavarná egymást a két intézmény, és a szinpad is foroghat amerre akarják.”
 • 12. TELSTAR 2013. október 15. 13:16
  „10. lehet, hogy fejjel lefelé ülnek majd a nézők...”
 • 11. kormoska 2013. október 15. 13:16
  „Nyilatkozatok a cikkekben fél napon belül:
  -A színpad megfordul.
  -A színpad nem fordul meg.
  -A színpad megfordítása csupán lehetőség.

  Az olvasó meg lassan felfordul....,a röhögéstől!”
 • 10. kowalsky 2013. október 15. 12:53
  „Közben Herczeg azt mondja, mégis megfordítják a színpadot. Most akkor, hogy is van ez?”
 • 9. JungHeinrich 2013. október 15. 12:43
  „Gondolom az adomanyokbol fedezik amit osszekalapoznak a misen :-)”
 • 8. zsozso64 2013. október 15. 12:34
  „Csak egy kérdés! ha kétmilliárdot kapott az EU-tól, és nem kellett önrész sem, mert nagyon fontos, és odázhatatlan, és most pont ez hiányzik... és mire költik a kétmilliárd és az 1,6 milliárd közötti 400 milliót, ami pont 20%-a pénznek?”
 • 7. dipe 2013. október 15. 12:20
  „Hol lesznek a focikapuk?
  A baldachin kihozatalának az árát inkább szét kellene osztani a szegények között, hasznosabb lenne.”
 • 6. dondongó 2013. október 15. 10:00
  „Stadion is kéne mellé.”
 • 5. TELSTAR 2013. október 15. 08:13
  „Az pedig, hogy a Dömötörbe is be lehet majd menni, jelentős új fejlemény.
  De kérdem én: ha csak januárban kezdik, miért nem lehet itt megtartani a karácsonyi vásárt?”
 • 4. mattil 2013. október 15. 07:54
  „Szerintem szép lesz”
 • 3. csakegyalampolgar 2013. október 15. 07:42
  „A Dóm az egy székesegyház, nagyon sok terv egyáltalán nem illik a profilba...., de úgy tűnik ez nem érdekli sem az Egyházmegyét, sem a Püspököt, sem pedig a projektmenedzser urat- aki ugye- mára már mindenhez ért....; és érdekes, minden út Esztergomba vezet....”
 • 2. Cyrin 2013. október 15. 06:34
  „- Gyenge EU, ahol nem dógoznak, és nem imádkoznak, ezért tart a szakadék felé, mi viszont erősek vagyunk, tockost nekik, nem leszünk gyarmat....
  - Pénz a Dóm felújítására?
  - AZ KÖLL! AZ KÖLL!!!
  - ???”
 • 1. TELSTAR 2013. október 15. 06:20
  „A másik torony felújítása és látogathatóvá tétele miért nem szerepel a tervben?
  Semmi mást nem kellene tenni, mint a nagyharang termét lezárni és a hiányzó csigalépcső-szakaszt pótolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóktól fuldokolnak a Zoltán utcában élők

A KRESZ egyértelműen szabályozza, hol nem lehet parkolni. Az autósok erre fittyet hánynak, elfoglalják a Zoltán utcai garázskijárókat, nem tartják meg a kötelező 3 méteres oldaltávot. Tovább olvasom