Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Januártól államosítják a tananyagot is

Csongrád megye - Az állam majd megmondja, mit tanuljanak a gyerekek – nagyjából ezt jelenti a vasárnap benyújtott tankönyvtörvény, amely állami felelősségnek nevezi a tankönyvkiadást. Megszűnhet tehát az iskolák szabad tankönyvválasztása, így az a lehetőség is, hogy a gyerekek képességét vagy akár az iskolák felszereltségét figyelembe vegyék az oktatásban.
Januártól minden valószínűség szerint véget ér az iskolák szabad tankönyvválasztása. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vasárnap benyújtotta az új tankönyvtörvényt. Ha a parlament elfogadja, „állami felelősség" – és döntés – lesz, mit tanulnak a gyerekek.

A törvény „a piaci mechanizmusok és a tankönyvkiadók egymással történő versengése helyett megteremti az állam felelősségét, azt az állami garanciát, amely alapján az állam saját állami tankönyvkiadóval, kísérleti tankönyvfejlesztésével is biztosítja a jövőben a tankönyveket az iskoláknak" – áll a jogszabály indoklásában. Az államosítás érvei között szerepel az is, hogy jelenleg a kiadói marketingmechanizmusok széles tárháza befolyásolja az iskolák tankönyvválasztását. „A benyújtott törvényjavaslat új alapokra helyezi a köznevelési tankönyvfejlesztés, -előállítás egészét, állami felelősségként értelmezi a tankönyvek előállítását, rendelkezik a kormány által rendeletben kijelölésre kerülő állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szervről, a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban a Kormány által rendeletben kijelölt testületről, amely a legmagasabb állami garancia lesz majd a tankönyvek magas minőségére."

 Szikét!

Egyvalamiben mindenki egyetértett: sem a diákok, sem az iskolák adottságai és felszerelése nem egyforma az ország különböző részein, városokban és falvakban. Éppen ezért lehetetlen egyensémára húzni mindenkit. Márpedig az órák alapját, irányvonalát a tankönyv adja meg. Ezért választott eddig a pedagógus az ő lehetőségeihez és a diákok képességihez mérten. – Jó lenne, ha továbbra is magunk dönthetnénk a hatékony munkaeszközeinkről – fogalmazott egy pedagógus. – Elvégre a sebésznek sem az újságárus mondja meg, milyen szikét használjon.

Az általunk megkérdezett iskolák gyakorlatilag kikérték maguknak, hogy marketingszempontok alapján választanák ki a tankönyveket. – Ez minden esetben szakmai döntés – jelentette ki az egyik igazgató. – Előfordul, hogy ténybeli tévedés van bizonyos kiadványokban, amit órán persze lehet korrigálni, de mivel a diákok otthon a tankönyvből tanulnak, ez komoly veszélyforrás. A legtöbb esetben azonban csupán az a mérlegelési szempont, hogy hogyan dolgozták fel az adott kiadványok a tananyagot, az mennyire tanítható vagy tanulható. Olyan apróságokon is múlnak dolgok, mint hogy mekkora betűvel van írva a szöveg, mennyi benne a bonyolult körmondat, van-e a tananyag végén összefoglaló, vagy hogy mennyi kép és ábra van az oldalakon.

Egy másik iskolában a tankönyvekhez adott pluszdolgok alapján szelektálnak. – A fejlesztéseknek köszönhetően sok tantermet tudtunk felszerelni digitális táblákkal, így fontos, hogy ezekhez mennyi tananyagot kapunk. Főleg a természettudományos tárgyaknál van nagy jelentősége, hogy a diákok lássák, miről tanulnak – például a kísérleteket, amiket a gyakorlatban már nem mindig tudunk elvégezni az anyagiak hiánya miatt.

Vannak teljesen egyértelmű tankönyvválasztási szempontok is: például alsó tagozaton az egyik helyen szótagoló, a másikon képolvasást tanítanak. Arra pedig, hogy mennyire mellé lehet lőni egy tankönyvválasztással, nem is lehetne jobb példát találni, mint az idén bevezetett erkölcstant, ahol az egyik kiadó könyvében olyan mondatok szerepelnek, mint hogy a sok befogadott nép szétbomlasztotta az országot, vagy hogy a bátor ember legnagyobb tette a vértanúság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garanciák a Virág működtetésére

A szerződéskötéstől számított 2 helyett 3 hónapon belül kell megnyitnia a nyertes pályázónak a Kis Virágot vagy a Nagy Virágot, különben az önkormányzat azonnali hatállyal felmondhatja a megállapodást. Tovább olvasom