Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Januártól kitilthatják a bagót az iskolákból

Valószínűleg nem kell megszüntetni az általános és középiskolákban a tanári dohányzóhelyeket. A rendelettervezet szerint erről az iskolaszék dönthet január elsejétől. A finneknél már kitiltották a cigarettásokat az iskolából, aminek következményeként a tanárok az épület előtt, a diákok között füstölnek.
Egyelőre még tartják hadállásukat a dohányzó tanárok iskolájukban. Illusztráció: Schmidt Andrea
A Csonka János Műszaki Szakközépiskolában a hétfői szülői értekezleten dohányzásellenes propagandafilmet is vetítettek. Az iskola vezetése évek óta azon fáradozik, hogy visszaszorítsa az egészségkárosítást. – Már nagyon várom annak a rendeletnek a megjelenését, ami teljes mértékben megszünteti a dohányzást az iskola területén – mondja Péterné Szabó Irén igazgató.

A jelenlegi törvényi előírás szerint az iskolákban kijelölhető dohányzásra hely, de 18 év alatti gyermek szülői beleegyezéssel sem gyújthat rá. Ezeket a helyiségeket kizárólag a dohányzás céljára használhatják, tehát nem lehet folyosót, közlekedőt, étkezőt vagy öltözőt dohányzóhelynek kijelölni. A népegészségügyi programban kiemelt szempont a közoktatási intézmények füstmentessé tétele. Az a cél, hogy a dolgozók a kijelölt helyen se dohányozzanak.

A törvénymódosításra a tervezet elkészült, a tárcaközi egyeztetések után január elsejével lép hatályba. A rendeletben az szerepelne, hogy a bölcsődék és óvodák épületében tilos a dohányzás, míg a többi közoktatási intézményben az iskolaszék dönt. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezetője, Péterfia Éva reméli, hogy így fogadják majd el, hiszen a tervezetnek 78 százalékos a társadalmi támogatottsága még a dohányosok körében is.

A Hansági Ferenc Vendéglátó-ipari, Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola igazgatóhelyettese, Dóka Zoltán nem titkolja, hogy erős dohányos. Szerinte nem az a megoldás, hogy megszüntetik a tanári dohányzókat, mert úgy járhatnak, mint a finn iskolák: az épület körül füstölnek a tanárok, és mindenfelé csikk hever.

– Olyan helyet kell kijelölni, ami szellőztethető, elkülöníthető és ezáltal a diákokat nem serkenti a dohányzásra – javasolja az igazgatóhelyettes. Ugyanezt tartaná helyesnek Dobó László, a Vedres István Építőipari Szakközépiskola igazgatója is, aki pedig soha életében nem dohányzott és szomorú, ha gyerek kezében cigarettát lát. A jelenlegi helyzetet megfelelőnek tartja, és inkább az árak drasztikus emelését javasolja.

Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom