Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Januártól már nem kell a rutinvizsga

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium november végén kiadott rendelete szerint január 1-jétől megszűnik a járműkezelői (rutin)vizsga. Az autós oktató azt mondja: a feladatokat ugyanúgy megtanítják a diákoknak.
Ha december végéig elkészül a minisztériumi rendelethez tartozó végrehajtási utasítás, az autóvezető-tanfolyamokra jelentkezőknek jövőre csak az oktatóval kell majd a pályagyakorlatokat végezniük.

– Rutinvizsga a nagyobb, C kategóriás járműveknél továbbra is kötelező. A B kategóriás járműkezelői vizsgát fogják megszüntetni – magyarázza Pataki Bálint, a szegedi Csillag Autósiskola vezetője.

Gyakorolnia továbbra is kell a kezdőknek a rutinpályán – csak különvizsgát nem kell belőle tenni. Archív fotó: Schmidt Andrea
Gyakorolnia továbbra is kell a kezdőknek a rutinpályán – csak különvizsgát nem kell belőle tenni.
Archív fotó: Schmidt Andrea

15 perc

Járműkezelési vizsgát eddig csak sikeres elméleti vizsga után és legelőször a 17. életév betöltése napján lehetett tenni. A biztonsági ellenőrzési és üzemeltetési feladatokat, valamint a személygépkocsi technikai kezelését és irányítását kérik számon. Az előírt feladatok végrehajtására legfeljebb 15 perc van. A gyakorlati vizsga helyszíne a rutinpálya. Országos hivatalos statisztikák szerint a gyakorlati vizsgákat a tanulóvezetők 45 százaléka teljesíti elsőre.

Ezentúl az oktató dönthet: elsajátították-e már az autóvezetés alapjait a tanulók. Ha igen, rutinvizsga nélkül lehet folytatni a tanulást – a forgalomban. Az alapképzés nem marad el, 9 óra továbbra is kötelező.

– Az öt kötelező feladatot továbbra is megtanítjuk a tanulóknak. Ezentúl a forgalmi vizsgán majd 2–3 speciális manővert is végrehajt a vezető – mondja az oktató, aki elárulta: az összes konkrétumot még maga sem tudja, a gyakorlati megvalósulás nem tiszta. Az oktató szerint eddig egyfajta magabiztosságot adott tanulóinak a járműkezelői vizsga megléte, ez mostantól elveszhet. Így is előfordul, hogy tanulói frusztráltak, megesett, hogy valaki eltévedt a pályán. A fékezéses feladatnál többen egyszerűen elfelejtenek fékezni, vagy korábban kezdik a műveletet, mint kellene. – Egyfelől jó, hogy egy vizsgával, egy izgulnivalóval kevesebb lesz. Azonban ha a forgalmi vizsgán derül ki a tanuló hiányossága, és ott bukik meg, jóval költségesebb az újbóli próbálkozás – elemez.

A járműkezelői vizsga jelenleg 4700, a forgalmi 11 ezer forint. Januártól a kettő összeadódik, így ha valakinek ismételnie kell, újra a teljes összeget fizeti.

Olvasóink írták

 • 8. vagovera 2012. október 27. 17:59
  „Tessék kipróbálni!

  A fiam kipróbálta.
  A forgalomban kell éles helyzetekben parkolni, így úgy, amúgy. De a nagy hely kizáró ok, mert az nem két kocsi közé, csak az ajó, ami ennyi széles, meg annyi, stb. A 40. percben, három sikeres parkolás után a 4. parkolás elvégzése közben a tesco kocsik és gyalogosok kerülgetéseután ami a gyakorlott sofőröknek is betenné a kaput, ért véget a vizsga.
  Éljen ez a rendszer!”
 • 7. dmcsotany 2011. december 15. 08:50
  „A jogosítvány azért lenne, hogy megkülönböztessük az autóvezetésre alkalmas és nem alkalmas embereket. Sajnos ezt a funkcióját már rég elvesztette.”
 • 6. mazsolaszolo 2011. december 15. 08:35
  „5. A "ritkán jár vele" éppenhogy nem varázsduma, mert vezetnie akkor is kell tundia, ha csak ritkán jár. Egyébként éppenhogy százszor veszélyesebb, hacsak ritkán jár, azza ritkán vezet valaki, mert ez azt jelenti, hogy kisebb a rutinja, ergo idegesebb, bizonytalanabb és nagyobb a hibalehetőség is.”
 • 5. nemecsekerno_007 2011. december 14. 19:47
  „Emelkedni fognak a biztosítási díjai a kezdő vezetőknek. Ha családi autóval jár akkor annak fog emelkedni. A biztosítókat nem fogja érdekelni a "dehát csak ritkán jár vele" című varázsduma.

  Egyéni felelősség, ez szerintem nem rossz. Jó lenne ha az élet minél több területéről kivonulna az állam. Ha az államnak tizedennyi TB-t kéne fizetni az is jó lenne. Aztán mindenki intézné a saját biztosítójával.”
 • 4. szegedil 2011. december 14. 17:23
  „2. Neked is plusz költség lesz és plusz feladat.”
 • 3. Krampampuli 2011. december 14. 13:07
  „nem biztos, hogy rossz lesz. Van aki a bójákkal meg tudja csinálni de forgalomban nem. Azért az a lényeg!”
 • 2. MademoiselleZumi 2011. december 14. 00:24
  „És aki épp csinálja a jogsit, ez már arra is érvényes? Én novemberben csináltam a rutinvizsgát, és nyilván január után fogok forgalomban vizsgázni. Most nekem is többet kell majd fizetnem, akinek már van rutinvizsgája? Remélem kitalálnak erre valamit, mert elég nagy ki.... lenne, már elnézést...”
 • 1. vuk 2011. december 13. 14:13
  „Zsenialis, igy aztan siman lehet jogsija barkinek aki nem tud kezifekes indulast, intenziv fekezest vagy hosszabb tolatast megcsinalni.
  Van ertelme.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fővárosi ítélőtáblán az oltásmegtagadók pere

Magyar Emil Roland és felesége nem hajlandó beoltatni kislányukat, úgy gondolják, nagyobb kockázatot vállalnának a mellékhatásokkal. Perük a fővárosi ítélőtáblán folytatódik. Tovább olvasom