Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Januártól rendőr viszi iskolába a lógós diákot

Szeged - A szülők után az alapvető jogok biztosa is felemelte hangját amiatt, hogy januártól rendőr viheti iskolába a lógós diákot.
"A rendőri iskolába kísérés a hatását tekintve jelentős traumával és az osztálytársak, tanárok előtti megszégyenüléssel is járhat, így a gyermek emberi méltósághoz való jogát is súlyosan sérti" – közölte néhány napja Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa közleményében amiatt háborodott fel, hogy januártól megszégyenülhetnek a 14 év alatti iskolások.

A parlament még júliusban fogadta el Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát, amely alapján január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról. Jövő évtől ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr az igazgatóhoz kísérheti.

Ezért az iskolakerülés esetén alkalmazható rendészeti eszközökről szóló törvénymódosítás felülvizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól (AB) az ombudsman, szerinte ugyanis a rendőri intézkedés lehetősége szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást jelent.

– Csak a törvényről hallottam, az ombudsman álláspontjáról nem, de egyetértek Szabó Mátéval – mondta Szabó Csilla, akinek egy 13 éves fia van. Gyermekének idén már két igazolatlan órája volt, az osztálytársaival matekóráról lógott el. – Megkapta a büntetését, két osztályfőnöki figyelmeztetőt. Otthon tőlünk is alapos fejmosást kapott, de ez már nem ide tartozik – mondta Szabó Csilla. Szerinte elképesztő, hogy ilyen megtörténhet majd a gyermekével, aki egyáltalán nem kezelhetetlen, csak épp eleven diák.

Szabó Máté a törvénymódosítás felülvizsgálata mellett a jogszabály hatálybalépésének előzetes felfüggesztését is kérte az AB-tól. Ugyanakkor nem vitatta, hogy az iskolai hiányzás jelentős probléma, de megelőzése érdekében elsősorban a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát kellene növelni.

10 igazolatlan után a gyámhatóságot is értesítik. A legtöbb iskolában jelenleg Szabó Csilla fiához hasonlóan büntetik a diákokat, azaz osztályfőnöki figyelmeztetést kap a gyermek, ha igazolatlanul hiányzik. Egy-két óra igazolatlan hiányzás után értesíteni kell a szülőt, 10 óra igazolatlan hiányzás után a jegyzőt és a gyámhatóságot is.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. macs 2012. november 08. 12:16
  „czindi, nem tudom visszanézel-e ide, de nem hiszem, hogy a szülői hozzáállás lenne a megoldás a problémára.
  Ismerek jó néhány gyereket, akik nagyon komoly hátránnyal indultak. Ami egy jobb körülmények között élő család számára természetes, az náluk éppen az alacsony jövedelem miatt hiányzott. Nem buta gyerekekről beszélek, csupán olyanokról, akik ilyen-olyan oknál fogva, pl. alultápláltság miatt nem úgy fejlődtek, ahogy kellett volna. Komoly fogalmi hiányosságaik voltak, tehát sokszor nem is értették miről beszélnek a társai és a tanár. Lassabban fogták fel a hallottakat, otthon sem tudtak a szülők segíteni, arra pedig végképp nem volt pénz, hogy korrepetitort fogadjanak a gyerek mellé. Így fokozatosan leszakadtak a többiektől. Valamiért az iskola - tisztelet a kivételnek - sem segítette őket.
  Szóval, nem is olyan egyszerű! :-)”
 • 66. czindi 2012. november 06. 11:54
  „Kedves 67. macs, ha elolvasnád amit itt írtam egy kicsit figyelmesebben...én sem (csak) a cigány-gyerekekről írtam...és ott van a megoldás is: A SZÜLŐ HOZZÁÁLLÁSA!!!”
 • 65. macs 2012. november 05. 20:08
  „66. czindi,
  félreértettél, nem cigány gyerekekről beszéltem. Van nem is kevés, nem cigány gyerek, akit nagyon sok kudarc ér az iskolában. Velük mi lesz?”
 • 64. czindi 2012. november 05. 11:18
  „Akkor át kell menni másik iskolába. Egyébként én ebben nem hiszek: nálunk a gyerekek min. fele cigány, és senki nem bántja őket, nincs kivételezés, és nincs "hátrányos helyzet". A nem-cigányok között is vannak néha még szegényebbek is, a lényeg, hogy a szülő AKARJA, hogy a gyereke tanuljon és többre vigye, mint ő, ne hitesse el vele, hogy a segélyekből is jól meg lehet élni, stb...”
 • 63. macs 2012. november 04. 19:00
  „Köszönöm czindi! és sejtettem, hogy papagalya is erre gondolt. :-)
  Egyetértek veled, de akkor pl. mi a teendő, ha a gyerek azért kerüli az iskolát, mert ott csak kudarc éri, a hátrányos helyzetét, mint bélyeget kell megélnie?”
 • 62. czindi 2012. november 04. 16:54
  „Segítek, macs: Lombrozó-elmélet. Adva van a fenyőfa, mint genetika, és lesz belőle karácsonyfa, vagyis amit "ráadunk" az élete során. ( vagy rárakódik.) Hogy melyiké a nagyobb felelősség, ez örök vitatéma. Én úgy gondolom, a nevelés ( rárakódás). Ezt bizonyítják azok az egypetéjű ikrek, akik más-más körülmények között nőnek föl...De most is azt kérdezem: kinek kell nevelni? Elsősorban a szülőknek, hisz ők vannak a gyerekkel születésük óta, és meghatározó tényezők. ( l. például bilire-szoktatás.) Ha egy gyereket a rendőr visz az iskolába, az NEM CSAK - sőt elsősorban nem - a gyerek szégyene! Ezért is tiltakozik sok szülő ellene, hisz az elsősorban az ő nevelési kudarcát mutatja meg...”
 • 61. macs 2012. november 04. 16:41
  „60. papagalya,
  megtennéd? Nem emlékszem. :-)”
 • 60. történész 2012. november 04. 16:05
  „38. csöcskenőcs

  A mai kormány felelőssége ebben van .A rendőr semmit sem old meg csak gyűlöletet kelt és diktatúra jelleget ad a társadalomnak.Nem csak a lógósból lesz ám bűnöző,hanem az agyon ajnározott neked mindent szabad Pistikékből is.
  A mai bűnöző fiatalok a szegény és dúsgazdag csemetékből áll.
  A dúsgazdag szülők csemetéi sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a társadalom egészére mint a szegények.”
 • 59. történész 2012. november 04. 16:00
  „57. SzőkenőSzarvas
  Ő egy nehéz eset..”
 • 58. papagalya 2012. november 04. 14:05
  „Ugy-e nem kell most a genetikai öröklésről iskolát nyitni? Középiskolás anyag.”
 • 57. papagalya 2012. november 04. 13:45
  „Már írtam a bónuszbrigád miatt a szerkesztőségbe, nincs még válasz. Valószínűleg jó nagy díjat szedhetnek tőlük. Azokkal tolnak ki, akiket letakarnak. Na ide kellene az ombudszman!”
 • 56. macs 2012. november 04. 13:44
  „55. papagalya,
  furcsa amit mondasz, mert ismerek egy családot, mondhatni példás családot, a három fiúk közül az egyik nagyon súlyosan összeütközésbe került a törvénnyel. Ja, tudom, rossz hajlam.”
 • 55. SzőkenőSzarvas 2012. november 04. 13:28
  „kontrapista,
  ha számodra az erkölcsre és a lelkiismeretre nevelés nihilizmus, akkor örülök, hogy nem vagyok a gyereked, sőt a kutyád sem. Remélem, azért otthon nincs mindig ostor a kezedben.”
 • 54. IVY 2012. november 04. 13:24
  „Bocs, tudom h nem idevaló, de: TUDJA ESETLEG VALAKI, -HOGYAN TUDOM EZT A BÓNUSZ BRIGÁDOS SZ.RT KIIKTATNI A MONITOROM JOBB OLDALÁRÓL??!!!!”
 • 53. papagalya 2012. november 04. 13:22
  „Akkor kísérjék a felnőtteket a rendőrök.
  De azért mindenki nem mondhatja, hogy minden rosszért amit elkövet, más a felelős!
  Csak azok a gyerekek válnak rosszá, akikben megvan a hajlam a rosszra.
  Mindenkinek magának kell vállalni a felelősséget, egy ilyen rendőri bekísérés elveheti a lógástól a kedvet, de az arra hajlamosaknál dicsőség-érzést okoz, milyen <moderálva> gyerek vagyok.
  Érdekes módon a biztos csak a deviánsok méltóságát védi. De mi van a rablással megalázott áldozatok méltóságával?”
 • 52. macs 2012. november 04. 12:54
  „53. papagalya,
  gondoltál már arra, hogy az általad felsorolt deviánsnak mondott viselkedési formák mögött mi húzódhat meg? A gyerekek nem ilyenek, a gyerekek ilyené válnak, és sok esetben, a felnőttek teszik őket ilyené, azok a felnőttek, akik majd felelősségre vonják őket.”
 • 51. papagalya 2012. november 04. 12:23
  „Hol van annak a gyereknek a méltósága, aki iskolakerüléssel akar magának méltóságot szerezni? És aki füvezéssel , szipuzással akarja méltóságát növelni? Esetleg verekszik? Vagy már gyilkosság is előfordult. Azok méltóságát is védjük meg?
  Sokmindent lehet máltósággal tenni, de a fentieket nem. " Méltóságos iskolakerülő"?”
 • 50. czindi 2012. november 04. 09:57
  „Nekem van normális Szabó nevű ismerősöm, ez a kettő itt a cikkben nem az. Sztem nem túl nagy "trauma" a gyereknek a rendőri kíséret, viszont ha egy kicsit megszégyenül, az nem baj, legközelebb nem fog lógni. A dolog roppant egyszerű: (a gyerekeknek is ) BE KELL TARTANI A SZABÁLYOKAT!! Csak így lehet egészséges lelkületű, becsületes, dolgos felnőtt, akire rá lehet bízni dolgokat, aki helytáll a munkahelyén, stb.
  a képviselő urakat is beviszi a rendőrség ha lógnak az ülésekről ? Nem ,sajnos őket is "elqrták" gyerekkorukban, ne kövessük el még egyszer ugyanazt a hibát! A szülők (tisztelet a kivételnek )" nem érnek rá" nevelni gyermekeiket. Az iskola ezt nem tudja maximálisan pótolni ( pláne, hogy semmi fegyelmező eszköz nincs a kezükben, sőt idióta túlliberális dolgok miatt szinte minden esetben a tanárt veszik elő - ja, őket lehet meghurcolni, megszégyeníteni, mert lekevertek egy fülest?) Akkor nem kell csodálkozni, hogy a jobbak más munka után néznek, külföldre mennek, itthon - ilyen körülmények között és ilyen anyagi és erkölcsi megbecsülés mellett -
  csak a "selejtesebbje" marad? Szintén tisztelet a vért izzadó kivételeknek!
  Szóval a "kedves" szülő ne a szabályokat kritizálja, ne a tanárokat, rendőröket "b..tassa" hanem mélyen nézzem magába és próbáljon törődni is a gyermekeivel, nevelni, terelgetni őket, és nem csak szülni őket rakásra....”
 • 49. meszaka 2012. november 04. 09:13
  „a képviselő urakat is beviszi a rendőrség ha lógnak az ülésekről ?”
 • 48. kontrapista 2012. november 04. 08:47
  „48.SzőkenőSzarvas
  "Mielőtt köcsög liberálisnak neveznétek,.. "
  Magad mondtad ki az besorolást. Ilyen nihilista eszmék miatt vagyunk ilyen helyzetben.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarolt a vihar mindenszentekkor

Egyszer tűzhöz, 11 esetben a nagy szél miatt műszaki mentésre riasztották csütörtökön a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységeit. Tovább olvasom