Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Janza Kata: tündérkirálynő után utcalány

Szeged - Amióta a szabadtéri 1996-os Elisabeth-produkciójának Sisijeként meghódította a közönséget, a szegediek egyik kedvence Janza Kata. A Budapesti Operettszínház sztárja sokszor sikert aratott már a Dóm téren; most Lucyt, az utcalányt alakítja a fesztivált nyitó musical, a Jekyll és Hyde előadásain.
– Lucy szerepét legutóbb 11 éve játszottam a nagy csapattal, Molnár Lacival és Tunyogi Bernadettel; jó most újra fellépni velük. Sok minden történt velem azóta; magánéleti és szakmai sikereim, kudarcaim egyaránt benne vannak a mostani alakításomban. Régen tartottam ettől a szereptől, mert sok mindent énekeltem, de mind közül ez volt a legnehezebb. Lucyt a komponista, Frank Wildhorn felesége, Linda Ederénekelte először, aki ma is a leghíresebb musicalsztár; mindannyiunk példaképe. Régen nagyon figyeltem az énektechnikára; most már arra is tudok koncentrálni, milyen sok színt meg lehet még mutatni ennek a drámai sorsú utcalánynak a karakterében. Kentaur díszlete önmagában egy olyan műalkotás, amely gazdagítja a produkciót. Minden adott ahhoz, hogy világszínvonalú előadást csináljunk – mondja Janza Kata, aki azt is elárulta: jól viseli a kánikulát.

Janza Kata Lucy szerepében a kettős címszerepet alakító Molnár Lászlóval Jekyll és Hyde-ban a szabadtéri színpadán. Fotó: Schmidt Andrea
Janza Kata Lucy szerepében a kettős címszerepet alakító Molnár Lászlóval Jekyll és Hyde-ban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Oroszlánként ilyenkor vagyok elememben! Kerényi Miklós Gábor Dóm téri musicalprodukcióiban a legszélsőségesebb időjárási helyzeteket is megtapasztaltuk, de ilyen meleggel még sohasem találkoztam. Szerencse, hogy most csak este próbáltunk; még éjjel egykor is elég volt a rövid ujjú ruha.

Amikor 2008-ban Titaniát, a tündérkirálynőt alakította a Dóm téri Szentivánéji álomban, Janza Kata arról beszélt: szívesen kipróbálná magát prózai színésznőként is. – Volt ilyen tervem, Szabó P. Szilveszterrel csináltunk is egy közös sanzonestet, amelyben van próza is, meg olyan sanzonok, amelyek egészen mások, mint a musical. De Alföldi Robi azt mondta: „Egyelőre örülj, hogy ilyen nagy szükség van rád a zenés vonulatban. Akkor kell majd a váltáson gondolkodni, ha nem így lesz." Beláttam: igaza van, nem véletlenül sodort az élet más felé. Ezt kell csinálnom, mert az énekhangomat szeretné a közönség hallani. Egyelőre nem érdemes másról álmodozni. Rengeteg felkérésem van, már a jövő nyaram is kezd betelni. Boldogság, hogy sokan szeretnének velem dolgozni. Augusztusban betöltöm a negyvenet, ami fordulópont szokott lenni a pályán. Igyekszem magam karbantartani, rendszeresen járok énekórára. Amióta Szegeden vagyok, fegyelmezetten kerülöm a légkondit, nem iszom jeges italokat sem, pedig nekem is melegem van, és jólesne. A próba után sem büfézek, hanem igyekszem haza aludni. Az esélyét sem adom meg annak, hogy kicsit is rosszabbul énekeljek.

Janza Katával könnyen összefuthatnak a nézők Szegeden, mert mindenhová gyalog megy. Visszajár azokra a régi helyekre, ahol mindig megismerik, szeretettel fogadják, és dupla tejszínhabbal adják neki a kávét. – Az írószerboltban még azt is megkérdezték, hány éves a lányom, idén milyen füzetborítókat keressenek neki. Lépten-nyomon megállítanak az utcán is, aminek nagyon örülök, mert imádom az embereket, szeretek a közönséggel beszélgetni. Szegeden mindig találok valami érdekességet, most például a Munkácsy-kiállításra szeretnék eljutni. Olyan sok időt töltöttem már itt, hogy mindig úgy érzem: nyaranta Szegedre hazajövök.

„Nyugi, Icinyke-Picinyke, kibírom!"
Először nem jöttek el Katával a gyerekei Szegedre. – Janka lányom – aki már 14 éves lesz – jár az édesapja, Pintér Tibor színiiskolájába, így segédszereplőként belekerült több produkcióba is. Játszik a Honfoglalásban, amely az első olyan közös szereplésünk volt, amelyet a televízió is felvett. Benne van a Trójában, és már folynak a következő bemutató, Az utolsó betyár című rockopera próbái a komáromi Magyar Lovas Színházban. Én csak a szegedi előadások után csatlakozom majd hozzájuk, így az is lehet, Jankától tudom majd meg, ki hol jön be, és mit csinál. Ötéves Samu fiamat azért nem hoztam el, mert ez a darab egy thriller-musical; sok olyan jelenet van benne, amely még nem neki való. Megbeszéltük: kivételesen ki kell bírnunk egymás nélkül ezt az időszakot. Elbőgtem magam, amikor egyik este azt mondta nekem a telefonba: „Nyugi, Icinyke-Picinyke, kibírom!"

Olvasóink írták

  • 1. alfoldi 2012. július 07. 09:45
    „A darabon is és a főszereplőkön is alaposan eljárt az idő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a rendőrgázoló ellen

Életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozza a főügyészség egy férfi ellen, aki halálra gázolt Budapesten egy intézkedő rendőrt. Tovább olvasom