Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Jár a 3 hónap a gyakorlatért - már a bíróság is elismerte

Szeged - Kosoczki Klárának a bíróság ítélt meg 3 hónap szolgálati időt a szakközépiskolai kötelező nyári gyakorlatáért. Hiába egyértelmű a jogszabály a Nők 40 plusszal nyugdíjba vonulóknál, perre kellett mennie. Úgy tudjuk, ez volt az első ilyen ügy Magyarországon.
 MÁV: Voltak sajnálatos káresemények

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságától érdeklődésünkre a következő választ kaptuk: „Az elmúlt évtizedekben valóban előfordultak a mostani MÁV-csoporthoz tartozó vállalatok irattáraiban sajnálatos káresemények – vízbetörések, elemi károk, beázások, csőtörések, tűzesetek –, amelyekben megsemmisültek iratok. Az érintett munkavállaló(k) munkaviszonyban töltött ideje azonban nem veszik el, mert a kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai rövidebb jogviszonyok igazolásához elfogadják a tanúk, volt munkatársak jelenlétében történő nyilatkozattételt. A szakmai gyakorlaton töltött idő teljesítésének igazolása pedig az adott szakiskolától kérhető. A jövőbeni hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében a vasúttársaság 2005-ben bevezette az SAP-rendszert, amelyben a munkaviszonyokhoz kapcsolódó dokumentumok szkennelése biztosítja azok biztonságos megőrzését."

– A szakmunkás- és a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartama kizárólag abban az esetben számítható be jogosultsági időnek, ha arra adat található. Ennek hiányában a tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartama egyéb hitelt érdemlő bizonyíték, például tanúbizonyítási eljárás alapján is elismerhető – magyarázta Horváth Károly ügyvéd egy korábbi cikkünkben.

– Tavaly módosították a Nők 40 kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget, eszerint a kereső tevékenységgel töltött évekhez hozzá lehet adni a szakmunkásképzők és szakközépiskolák nyári gyakorlatait.

– 2014 februárjában kértem először a megyei kormányhivatalhoz tartozó nyugdíjbiztosítótól a szolgálati idő megállapítását, minden papíromat, bizonyítványomat és a munkakönyvemet is bevittem. A kötelező nyári gyakorlatok időpontjait beírtam a megfelelő rubrikába – kezdte kálváriája történetét Kosoczki Klára.

– Szükségem volt erre a 3 hónapra, mivel betegeskedek, rehabilitációs ellátás mellett dolgozom egy cégnél 4 órában. Amikor áprilisban megkaptam a határozatot, az állt benne, hogy az összesen 84 napos, 1972–1973–1974 nyarán ledolgozott gyakorlatot nem tudják beszámítani se jogviszonynak, se szolgálati időnek, mivel nem találtak adatokat. A múlt rendszerben önálló nyugdíjpénztárral rendelkező MÁV nyilvántartása ugyanis megsemmisült – folytatta történetét Kosoczki Klára, aki a szegedi Bebrits Lajos Közlekedési Szakközépiskolába, a mai Gábor Dénesbe járt, nyári gyakorlatait a Rókusi pályaudvaron töltötte.

A panaszost másodfokon az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – hozzájuk nyújtott be fellebbezést a helyiek határozata miatt – is elutasította, mivel nem talált adatokat, és a közigazgatási eljárásban tanúkat sem tudtak meghallgatni. Klárának ugyanis akkor még nem voltak tanúi: csak idén találta meg azokat a Facebookon, akikkel együtt dolgozott. Ám addigra már el kellett indítani a bírósági eljárást, hogy végigvihesse az ügyét, és ne fusson ki a határidőkből. Szerencse, hogy a bíró se zárta le az eljárást az első tárgyalás után, hanem időt adott.

Kosoczki Klára az őt igazoló papírokkal. A javára döntöttek. Fotó: Karnok Csaba
Kosoczki Klára az őt igazoló papírokkal. A javára döntöttek.
Fotó: Karnok Csaba

– A 70-es években országos beiskolázású iskola voltunk, kevés szegedivel, ezért nem találtam meg a volt iskolatársaimat. Végül sikerült 3 tanút beidéztetni az ország másik végéből, például Záhonyból, akik igazolták, hogy velem együtt vettek részt szakmai gyakorlaton, és ezért munkabért kaptunk – magyarázta a felperes.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság április 22-én kelt, nem jogerős ítéletében kimondta: a kötelező nyári gyakorlat kereső tevékenység volt, vagyis jogosultsági időnek számít a nők 40 évéhez. A határozat szerint az eljáró közigazgatási szervek a körülményeket tanúk híján nem tárhatták fel teljes körűen, ezért vontak le helytelen és jogszabálysértő következtetést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életműdíj Pásztor Lászlónak: gyanúsak a lányrajongók

A gitáros nem unja a rock and rollt, a színpadtól elbúcsúzva a Magneoton lemezkiadó fejeként… Tovább olvasom