Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Járai Mátét Latabár Kálmánhoz hasonlítják

Az Egy bolond százat csinál című zenés vígjátékban, Latabár Kálmán egykori szerepében láthatja majd a szegedi közönség régi kedvencét, a három éve Győrbe szerződött Járai Mátét. A népszerű színész Balázs Péter szolnoki társulatával vendégszerepel júliusban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
– Szegedről 2010-ben a Győri Nemzeti Színházhoz szerződtem, ahol két évvel ezelőtt rendezte Balázs Péter a Pletyka című Neil Simon-vígjátékot, amelyben én játszottam Lenny Ganz szerepét. A darab végén van egy nagymonológ, amelyben Lenny összefoglalja az egész történetet. Péter azt mondta a próbán, csináljam meg először úgy, ahogy én gondolom. Megnézte, és utána azt mondta: „Tudod, hogy igazgató vagyok Szolnokon. Szeretném, ha eljönnél hozzánk egy produkcióra. Két héten belül találok valamit neked". Két hét múlva tényleg hívott: az Egy bolond százat csinálban Latabár Kálmán híres szerepét, Dömötör főpincér és Suarez gróf kettős figuráját ajánlotta. Egy színésznek nincs annál jobb visszajelzés, ha egy rendező szeretne vele újra dolgozni. Sikerült időpontot egyeztetnünk a győri színházzal, így még a Bál a Savoyban című Ábrahám-operettben is eljátszhattam a táncos komikust Szolnokon – meséli Járai Máté, aki 2005-től öt sikeres évadot töltött Szegeden. Itt kezdte a pályáját.

– A győri az ország egyik legnagyobb színháza, de a szegedinek a falaiból is árad, hogy ott 1883 óta játszanak. Sohasem fogom elfelejteni, amikor 2005-ben, a Hegedűs a háztetőn végén először meghajolhattam ott. Az idei Dömötör-gálán is fantasztikus volt újra fellépni. Szegeden öt évad alatt négy Dömötör-díjat ítéltek nekem a nézők, kétszer is elnyertem az egyetem közönségdíját. Győrben a két éve alapított Taps-díjat először nekem ítélték oda, ami nagy meglepetés volt. A Kisfaludy-díjat az első évadom után, a Kabaré Konferansziéjáért nekem szavazta meg a győri társulat. A szolnoki előadásaimon előfordult, hogy a tapsrendnél vettem észre: győri rajongóim is ott ülnek a nézőtéren. A július 19-i és 20-i újszegedi vendégjátékunkra is többen eljönnek Győrből. Ez nekem elég jó visszajelzés – véli Máté, aki örül, hogy az „Egy kis itóka, ha bennem van..." belépőt itt is elénekelheti.

Járai Máté és Kertész Marcella az Egy bolond százat csinál című zenés vígjátékban.
Járai Máté és Kertész Marcella az Egy bolond százat csinál című zenés vígjátékban.
Fotó: DM/DV 

Horány, Balaton, Nizza

– A feleségemmel Horányban szoktuk tölteni a nyár nagy részét, idén is így lesz. Készülök a kecskeméti színészolimpiára, ahol 5000 méteres futásban indulok. Barátainkhoz is megyünk a Balatonra. Három évvel ezelőtt Funtek Frici meghívására – aki rendezett engem Győrben a Moličre, avagy álszentek összeesküvése című Bulgakov-darabban – jártunk a feleségemmel nála Cannes-ban. Onnan félóra vonatút volt Nizza, amelytől elájultunk – szeretnénk egyszer egy egész nyarat ott eltölteni.

– A vígjátékokban sokszor hasonlítanak Latabár Kálmánhoz. A Győrben játszott Állami áruház után ez már a második olyan szerepem, amely egykor az övé volt. A YouTube-on rá szoktam keresni egy-egy jelenetre a régi Latabár-filmekből, és remekül szórakozom rajtuk. Hasonlóságot még nem fedeztem fel kettőnk között. Hacsak az nem közös bennünk, hogy mindkettőnkön látszik, mennyire élvezzük a játékot. Olyan örömet szerez számomra a színház, hogy a közönség is boldog attól: egy boldog embert lát a színpadon. Ez a szerep fizikai kihívás is. Érdemes lenne megnézni, mi zajlik a színfalak mögött, amikor egyik oldalról futok át a másikra, közben hárman szaladnak utánam az álszakállal és a jelmezekkel – mondja Máté. A következő szezonban a Kabaré Konferansziéját Győr után Szolnokon is eljátszhatja. Az a Kertész Marcella lesz Sally Bowles, aki az Egy bolond százat csinálban is partnere. Már Szegeden felfigyeltek egymásra, amikor a Luxemburg grófjában együtt léptek színpadra.

– Győrben három remek szerep is vár rám: a Kripli című kortárs ír drámában a címszereplő testi fogyatékos fiút játszom majd, aki színészi babérokra tör. Balikó Tamás rendezi, akivel még sohasem dolgoztam, de a szegedi kollégáktól csupa jót hallottam róla. A Csoportterápia című hatszereplős musicalvígjátékban is játszom, amely a Madách Színház musicalpályázatának első helyezettje lett. Végül újra egy Latabár-szerepbe bújok: a Mágnás Miskában Pixi grófot keltem életre. Két színházban is számítanak rám, megbecsülik a munkámat, darabot is gyakran miattam választanak. Győrben már arról is szó volt, hogy valamikor elővennék nekem az Amadeust. Úgy érzem, most jó helyen vagyok. Budapestiként persze nagy álmom, hogy láthasson és megismerhessen a fővárosi közönség is. Bár a kritika és szakma krémje viszonylag keveset jár vidékre, meg szoktam lepődni, amikor egy-egy pesti bemutatón azt tapasztalom, hogy a szakmabeliek tudnak rólam.

Olvasóink írták

  • 2. teistudod 2013. június 23. 23:16
    „De miért engedtük el??? És kivel terveztük pótolni???? Mert nem sikerült.....”
  • 1. csonakos 2013. június 22. 16:25
    „Szerettem Szegeden Járai játékát! Azért Latyi az csak egy van! Chaplin is csak egy volt még ha sokan próbáltak hozzá hasonlítani. Kívánom, hogy jusson el abba a magasságokba ahová Latyi jutott! Ehhez kívánok neki kitartást és sok sikert!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papszentelés a dómban

Áldozópappá szentelte Fazakas Leventét és Kiss Miklóst szombat délelőtt a szegedi Székesegyházban… Tovább olvasom