Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Járásokból épül a ˝Jó Állam˝

Csongrád megye - Megyénkben a kistérségek határaihoz igazodva alakították ki a hét járás területét – derül ki a kormany.hu-n olvasható munkaanyagból. Ferencszállást és Klárafalvát azonban a makói kistérségből a szegedi járásba helyezték át – sok még a kérdés a településeken. 2013. január 1-jétől állnak fel a minden alacsonyabb szintű államigazgatási feladatot ellátó járások.
Elkészült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) törvényjavaslata a járási rendszer kialakításáról. A január 20-áig társadalmi egyeztetésre bocsátott, interneten olvasható munkaanyag szerint az országban 168 járást alakítanak ki, a fővárost pedig 7 kisebb közigazgatási körzetre osztják.

A járások területének a megyék határaihoz kell igazodniuk, és a székhelytől legtávolabb lévő település sem lehet messzebb 30 kilométernél. Járási székhely olyan település lehet, ahol kiépült az államigazgatási infrastruktúra, de figyelembe kell venni a közlekedési infrastruktúrát is.

Nagyítható illusztráció. Jacob Gábor munkája
Nagyítható illusztráció. Jacob Gábor munkája


„A Nemzeti Együttműködés Kormányának célja olyan modern kori járások kialakítása, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel működő

A járások kialakítása a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a Jó Állam kialakításának egyik eleme" – írják a dokumentumban.

A járás az állam szervezetének legalacsonyabb szintű területi és szervezeti egysége lesz. A kormány szándéka szerint költségtakarékos és ügyfélközpontú hivatalok 2013. január 1-jétől állnak fel, a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként. Minden alacsonyabb szintű államigazgatási feladatot megkapnak: anyakönyvi ügyektől az építési hatósági feladatokon át az útlevelek intézéséig. Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a Kossuth rádiónak tegnap azt mondta: cél, hogy idővel „más szempontból is központi szerepet játsszanak", például a rendőrségek, bíróságok területi hatásköre is a járásokéhoz igazodjon.

– A járás közigazgatási funkciókat lát el. Államigazgatási, hatósági és oktatási feladatai is lesznek – ide kerülnek például a pedagógiai szakszolgálatok. Remélem, az állampolgárok a táblacserén kívül semmit nem vesznek észre – magyarázta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A város a kistérség határaival megegyező területű járás központja lesz. – Remélem, a mórahalmi járás átveszi a városban a kistérségi központi szerep miatt meghonosodott joggyakorlatokat, lesznek például kitelepülő ügyfélfogadások a községekben. Szeretnénk, hogy az eddig a települési hivatalokban dolgozó, szakértő munkatársakat vegye át a járási hivatal – mondta, hozzátéve: a kistérség sem tűnik el. A szociális feladatok ellátására létrejött közös intézmények például fennmaradnak.

B. Nagy László kormánymegbízott ma sajtótájékoztatón ismerteti részletesen a koncepció megyei vonatkozásait, de a kormany.hu oldalon olvasható tervezet szerint Csongrád megyében a kistérségek határait vette figyelembe a munkaanyag. Két települést kivéve: Ferencszállást és Klárafalvát a makói kistérségből a szegedi járásba helyezték át.

– Még nem ocsúdtunk fel a meglepetésből. Sok minden értelmezhetetlen: fogalmunk sincs, mivel járhat egy ilyen váltás – fogalmazott Fekete József, Klárafalva polgármestere. Jani Jánossal, Ferencszállás vezetőjével együtt múlt héten még azt az információt kapták: településük a makói járásban marad. – Hogy ki hova kerül, a minisztérium döntötte el. Szegedhez sorolásunkat állítólag a történelmi hagyományok indokolják – tette hozzá Fekete József. Sok még a kérdésük: a lakosok a makói földhivatalba járnak, szabálysértési ügyekben is ide kell utazni – ezután Szegedre kellene járniuk? Lesz-e változás a jelenleg kistérségi rendszerű járóbeteg-ellátásban? Mi lesz a kistérségi oktatási társulások sorsa? A két település körjegyzőségben működik, a polgármesterek abban egyetértenek: bevált, hasznos a társulás, közös vagyonelemekkel, semmi nem indokolja, hogy felbomoljon – bármi lesz, együtt maradnak. Január 20-áig lehet jelezni a minisztériumnak a járásváltási szándékot. Mindketten összehívják addig a képviselő-testületet a döntéshez.

Olvasóink írták

 • 14. nemezis 2012. január 12. 13:54
  „Kedves 11. és 14.! Remélem, szakmai leszek:) A kormányhivatalok létrejöttével egy több évtizedes stuktúrát sikerült megtörni, amelyben minden minisztérium ragszkodott a saját helyi szerveihez, és senki nem volt elég erős ahhoz 2010-ig, hogy ezt a lobbit letörje. 2011. január 1-jét követően lényegesen kisebb létszámmal és hatékonyabban (olcsóbban) működik a területi közigazgatás. Csak egy példát mondok: volt olyan feladat, ami helyi szintről felkerült a területire. Előtte országosan közel 500 ember végezte az ezzel kapcsolatos munkát, most kb. 70.
  Nyilván a koncentráció magával vonja az átfedések lecsökkentésének lehetőségét (humánpolitika, pénzügy, informatika stb.), ami további leépítéseket generálhat. Megjegyzem, egyes hozzászólások szerint nagy a vízfej, mások pedig számon kérik az 1 millió munkahelyet, illetve azt, hogy ez hogyan passzol a közszféra leépítéséhez. A válasz egyértelmű: ha ugyanazt a munkamennyiséget hatékonyabban tudja ellátni a szervezet, akkor kevesebb emberre van szükség. Az ország gazdasági helyzete miatt pedig nyilván magán kell kezdenie a karcsúsítást, különbe hiteltelenné válik. A járási hivatalok kialakítása pedig még inkább ezt a tendenciát fogja fokozni. Egy koncentrált hivatalban kevesebb ember tudja ellátni a feladatokat, mint a sok kicsiben. Ebből adódóan 2013 is nagyon fog fájni a közszférának )ami egyébként évente magától is kb. 5000 fővel csökken a nyugdíjazások stb. miatt). Ráadásul az általános ügyintézési határidő is csökkenni fog 30 napról 21-re, és aki ezt túllépi, fizetni fog (mellesleg most is ez a helyzet, mármint a határidő túllépés "pénzes" téma). Ezért is lesz nagy jelentősége a kormányablakoknak, ahol kb. másfél év múlva szinte minden ügy elindítható lesz, egyszer kell csak bemennie az ügyfélnek, és onnantól kezdve mindent a hivatalok intéznek egymás közt, az ügyfél pedig "csak" az eredményről értesül. A megyei közgyűlések alig néhány fővel fognak működni, és főleg területfejlesztéssel fognak foglalkozni (amivel már régóta kellett volna).Az intézményfenntartást pedig kevesebben fogják ellátni, mint korábban, tehát itt is csökken(t) a létszám.”
 • 13. újratöltve 2012. január 12. 04:13
  „A legtöbb dolgozót, több mint 2300-at a kormányhivataloktól kell elküldeni"""""" Na, akkor mi a túróért kellenek ezek a hivatalok?”
 • 12. ferdzso 2012. január 11. 14:35
  „"5, luxusz"!: Igazad van! Bele is illik a "képbe", amit a külföldi megfigyelők is látnak: "Egypárt rendszer, totális hatalom, mint az 50-es években"... (Te írtad le a múltat. Jobban tudod, mint mi,és ehhez megfelelő felállás kell! "Előre a lenini úton"!)”
 • 11. studyfy 2012. január 11. 14:03
  „Évek óta azt hallom hogy drága az állam működtetése, azaz sok alkalmazottat foglalkoztat, kevés hatékonysággal az állam. Most létrejött a megyei kormányhivatal, mellette megmarad a megyei közgyűlés, létrejönnek nem kicsi apparátussal a járási hivatalok. Ezzel csökken a közszolgák száma? Közben az államnak ki van a s... a gatyából! Ha valaki ezt érti , magyarázza el nekem szíveskedjen. Előre is köszönöm, de nem politikai magyarázatot kérek!”
 • 10. Casablanca 2012. január 11. 12:02
  „Annak idején a kisebbség mindig azt mondta: "Megyek a JÁRKÁLÁSI bíróságra!"...

  Na, most mehet!

  Egyébként egyetértek a járások kialakításával. Egyébként is: várjuk meg a végét, lehet, hogy jó lesz...”
 • 9. deszkás 2012. január 11. 11:45
  „LUKSZUSZ! Inkább komcsizzál. Mert ez nem meggyőző. Csak egy előnyt mondj. Köszönöm. Azonfelül hogy a csókosoknak lesz munkahely.”
 • 8. Én2 2012. január 11. 11:33
  „Azt sem tudják már, hogy milyen hülyeséget csináljanak.”
 • 7. dondongó 2012. január 11. 10:24
  „5. LukSzusz 2012.01.11. 09:54
  Dehogy felejtette el ezt a középkorú és annál idősebb nemzedék. A neofita fideszesek is emlékeznek rá, hiszen még a kormány is tele van feketeöves volt emeszempésekkel.
  Oly szimpi az a régi rend, akkora a nosztalgia, hogy a fülkeforradalmárok ismét bevezetik, felszámolván a helyi önkormányzatiságot. A kormánymegbízott kezében akkora hatalom összpontosul rövidesen, amihez képest még Komócsin elvtárs is kispályázott.:-)”
 • 6. kumisz 2012. január 11. 10:13
  „˝Jó Állam˝ alapja sztem a jó vezető!!!!!!!!!! Itt kellene kezdeni!!!!”
 • 5. LukSzusz 2012. január 11. 09:54
  „A Szocik már elfelejtették hogy volt valamikor:
  -Munkahelyi pártalapszervezet
  _Községi,városi pártalapszervezet
  -JÁRÁSI pártalapszervezet,Jányi et.volt a vezetője pl
  -Megyei pártalapszervezet pl Komócson et,és így tovább.
  Közigazgatásilag is voltak járások.”
 • 4. Együgyű 2012. január 11. 09:27
  „˝Jó Állam˝
  Ezt már a királyságtól kezdve, feudalizmuson keresztül, szocializmuson át, a szabad demokráciában is a jó állam eljövetelét mondják! Persze igaz az, hogy egyeseknek eljött. De sajna nekem nem! Talán én balek vagyok?”
 • 3. Vandorr 2012. január 11. 09:01
  „A mórahalmi és a vásárhelyi járást lehetne növelni a szegedi rovására. Az több ember feletti befolyást jelentene a polgik számára.”
 • 2. kontrapista 2012. január 11. 08:57
  „Az egész átszervezésnek csak akkor van értelme, ha leépítik a falvak felduzasztott polgármesteri hivatalait. A megyék hatáskörének egy része is a járáshoz kell tartoznia.”
 • 1. spiler 2012. január 11. 08:39
  „A jó állammal csak az a baj/stop.hu/,hogy 2,8 millió embert átvertek a magánnyugdíj pénztárakból valló átlépéssel és 75%-os nyugdij fizetéssel.......ezt a fideszeseknek is látni kell,a járásokat leépitették....most ebből lesz állás........NÁLAM MÁR HITELTELENEK,ha uj kormány jön és nem kell a járás akkor mivan a befektetett pénzekkel megint elúszik.....FIDESZ ÁLJA A SAJÁT ZSEBBŐL A KÖLTSÉGEKET,mindjárt lesz takarékosabb megoldás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat! 35 ezer forintos telefonos svindli

A fogyasztóvédők már vizsgálják a rendkívül furcsa ügyet, amelyben vélhetően több jogszabályt sértettek. Tovább olvasom