Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Járatlan betegutak

Szeged - 8 nagytérség, 5 ellátási szint, rövidebb várólisták, új betegútszervezési modell. Ezek a Semmelweis-terv kormány által elfogadott változatának legfontosabb ismert elemei. Mi a Dél-Alföldön élőket érintő változásokról kérdeztünk megyebeli orvosokat.
Nagytérségi progresszív központ a Szegedi Tudományegyetem klinikai központja, míg városi kórház a szentesi, hódmezővásárhelyi és makói intézmény a Semmelweis-terv térségi modelljét és ellátási szintjeit bemutató egyik térképen. E vázlat szerint Csongrádnak nincs a kecskeméti vagy a gyulaihoz hasonló szintű megyei kórháza.

 E térképvázlat információja meglepte Baráth Lajost. A Dr. Bugyi István Kórház és a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház igazgatójaként úgy tudta, hogy a két intézmény közül a korábban súlypontinak nevezett szentesit megyei, míg a makóit városi szintű kórházként kezeli az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését ígérő Semmelweis-terv.

– Mélyreható következtetést azért nem vonnék le egy országos napilapban megjelent térkép alapján. Várom a részleteket, hiszen a szakma tisztában van azzal, hogy a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban képesek például a legsúlyosabb baleseti sérültek ellátására ugyanúgy, mint az agyvérzéses betegek kezelésére, de kiemelt kardiológiai, onkológiai és ortopédiai osztálya is arra predesztinálja, hogy Csongrád megyei szintű kórháza itt legyen – fogalmazott Baráth Lajos. A kórházigazgató nem tartaná helyesnek, ha a dél-alföldi nagytérségbe tartozó Bács-Kiskun, illetve Békés megyétől eltérően Csongrádban hiányozna ez a kórházi szint. Jelenleg 125 ezer ember tartozik a szentesi, 100 ezer a makói kórház ellátási körzetébe.

A betegutak racionalizálásának elképzelését a két kórházat igazgató Baráth Lajos is helyesnek tartja. Az ország 8 nagytérségi egészségszervezési modelljében az 1 millió 318 ezer dél-alföldi lakos nagytérségi progresszív központja Szeged. Az ellátás 2. és 3. szintjét a kecskeméti és a gyulai megyei kórház, továbbá 9 városi kórház jelenti. Az ellátás 4. szintje az önálló szakorvosi hálózat, míg az 5. a háziorvosok nyújtotta alapellátás. Az öt szint között a páciensek útját az állami egészségszervezési központ és ennek térségi igazgatóságai határozzák meg. Ettől az organikus rendszertől, illetve a még feltárható tartalékoktól 10–20 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. Baráth Lajos szerint viszont többletforrás nélkül nem növelhető az egészségügy hatékonysága. Egyhavi pénz, 40 milliárd forint hiányzik az ország kórházi ellátórendszeréből – jellemezte a hazai egészségügy helyzetének drámaiságát.

Nem volt Szentesen orvoshiány

  Az ország több médiumában május 31-én megjelent hírrel kapcsolatban – amely szerint egy kartörést szenvedett két és fél éves kislányt altatóorvos hiányában Szentesről Szegedre kellett továbbküldeni – a szentesi Dr. Bugyi István Kórház közleményt adott ki. Az intézmény álláspontja az, hogy a megjelent információk nem állják meg a helyüket. A 3 évesnél fiatalabb gyermekek altatásban történő műtéte „a legmagasabb progresszivitási szinten kell, hogy történjen, ennek megfelelően a szentesi kórház munkatársai felvették a kapcsolatot a szegedi gyermekklinikával". A Dr. Bugyi István Kórház a kellő gondossággal járt el, a diagnózis felállítása után a kislányt a magasabb ellátási szintet képviselő gyermekklinikára szállították. A szentesi kórház orvosai a kisgyermek ellátásában a szakmailag megjelölt utakat tartották be, az intézményben ez idő alatt sem volt altatóorvos-hiány.

Újraszeletelik a tortát

Vitairat-változatát ismerik a Semmelweis-tervnek az általunk kérdezett Csongrád megyei orvosok. De számukra sem világos a kormány által elfogadott, a nyilvánosság előtt szerdán ismertetett koncepció összes részlete. Volford Gábor, a Magyar Rezidens Szövetség szegedi elnöke jó pontnak tartja a struktúra átalakítását, a betegutak szervezésének centralizálását, de hiányolja a konkrétumokat. Például a bérrendezésre megjelölt forrást kevesli, hiányolja a pályakép részleteit. A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, Domokos István pozitív elmozdulást lát: középpontba került a beteg, illetve az egészségügy kulcsszereplőjének számító egészségügyi személyzet. Az ellátás térben és időben közelebb kerül a pácienshez, feleződnek a várólisták. Közben az egészségügyi szolgáltatást biztosító személyzet itthon tartásáért is tesznek lépéseket, igaz – véli a MOK-vezető –, új pénzforrás megjelölése nélkül egyelőre csak újraszeletelik a tortát.

Olvasóink írták

 • 7. jtozso 2011. június 04. 07:28
  „Alsóváros
  Talán nem vetted észre,de rossz helyen vagy.”
 • 6. medikuss 2011. június 03. 14:56
  „http://www.origo.hu/itthon/komment/20110531-kedden-targyalja-a-kormany-a-semmelweis-terv-vegrehajtasarol-szolo-hatarozatot.html?cmnt_page=1

  itt legalább térkép is van.... vajon délnyugat-somogyból hogy jut el egy öregnéni a győri kórházba?

  nonszensz az egész, rengeteg pénzbe kerül az átalakítás és aztán 3 év múlva rengetegbe fog kerülni a visszaalakítás, persze külön cégekkel szerveztetnek mindent, hogy ne legyen olcsó...”
 • 5. sved 2011. június 03. 14:28
  „A szemmelversz tevben szo sem esik beremelesröl, a kamarai vezetö meg lelkesen helyesel. Pontosan azert lehet megtenni ezt az orvosokkal, mert ilyen "vezetöket" valasztanak maguk közul. Szegyen. Ha a mostani MOK valasztas utan is maradnak az ilyen Domokos meg Eger tipusu arcok, akkor meg is erdemlik az orvosok, amit kapnak.”
 • 4. Alsóváros 2011. június 03. 14:24
  „OFF

  A Rókusi krt és Körtöltés u. sarki munkálatoknak ma kellene befejeződnie. Ehhez képest gyakorlatilag ma kezdtek neki. A 2 hét munkára én alapból 2 hét csúszást prognosztizáltam, de úgy néz ki, már megint túlzottam optimista voltam.

  Kedves DM!
  Tényleg nem akartok utánajárni?”
 • 3. deszkás 2011. június 03. 14:05
  „Sokan fognak ezen a "betegúton" meghalni.”
 • 2. kiokushyn 2011. június 03. 13:47
  „Hát az orrát a fagyis ötszázért se rakná tele.”
 • 1. jtozso 2011. június 03. 12:51
  „Úgy néz ki,hogy Lázár elintézte a szentesi kórházat végérvényesen,nehogy már nagyobb legyen a szentesi,mint az a szutyok vásárhelyi.
  A gőgjétől nem tudná elviselni,remélem lesz még kisebb is az arc.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianonra emlékeznek

Az újszegedi rendezvényháznál lévő Trianon-kopjafa előtt holnap 14 órától tartanak megemlékezést és koszorúzást. Tovább olvasom