Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Járdát vezettek keresztül Szűcsék kertjén, most vizesedik a házuk

Röszke - Vizesedik a háza, rohad a parkettája a röszkei Szűcs Szilveszternek és feleségének, Máriának. Az önkormányzat járdát épített a telkükre, ahol addig az esővíz folyt keresztül. Azóta arra is volt példa, hogy térdig ért a víz az udvarukban.
– Hatvannyolcban kaptuk az önkormányzattól a telket, ami eredetileg 1322 négyzetméter volt, mára már csak 804. Nem értjük, hogy történhetett, a végén nem tudunk örökséget hagyni magunk után, pedig három gyermekünk és hét unokánk van – panaszolta lapunknak Szűcs Szilveszterné Mária, akinek 2002-ben járdát épített az önkormányzat a házától néhány méterre Röszkén, a Felszabadulás utcában. A gond csak az, hogy a járda a telken halad keresztül.

– Amikor megjelentek a munkások, le kellett bontanunk a fóliasátrat, ami a járda helyén állt. Régebben itt folyt el az esővíz, most, hogy itt a beton, a házunkra folyik – tette hozzá az elkeseredett asszony.
 
Vizesedik a házuk, rohad a parkettájuk Szűcséknek. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Helyzetüket tovább nehezíti, hogy nemcsak a ház falai vizesednek, hanem a parketta állapota is folyamatosan romlik a nedvesség miatt. Férje 2004-ben szívrohamot kapott, 15 gyógyszerre van szüksége ahhoz, hogy a körülményekhez képest egészséges maradjon. Arra már nem marad pénze a kisnyugdíjas házaspárnak, hogy a házát felújítsa.
 
Nincs tovább

Megkerestük a Szegedi Törvényszék sajtóosztályát, hogy megtudjuk, van-e még remény Szűcs Szilveszterék számára. Válaszlevelükben az áll, hogy a felperes és pertársa, valamint a röszkei önkormányzat közötti vita alapja az volt, hogy a szegedi földhivatal az ingatlan méretét térképezési hiba kiigazításaként 950 négyzetméterről 804-re helyesbítette. Leírták továbbá, hogy Szűcsék elbirtoklás megállapítása, valamint kártérítés címén több peres eljárást, valamint perújítást is kezdeményeztek, azonban kereseteiket elutasították. Közölték, hogy a házaspár az első és másodfokú ítélet ellen jogorvoslati kérelemmel fordult a Kúriához. A keresetet 2014-ben elutasították, mert a 15 éves elbirtoklási idő megszakadt. 2014 októberében ismételten perújítási kérelmet adtak be a Szegedi Járásbírósághoz, ott azonban megállapították, hogy a kérelemhez csatolt bizonyíték nem új, azt már a korábbi eljárásokhoz is csatolták – így perújításnak nem volt helye. Ezzel Szűcsék a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket kimerítették, bírósági úton egyéb jogorvoslat nem áll rendelkezésükre – tették hozzá.

– Eredetileg a ház másik oldalára tervezték a járdát úgy, hogy az az épület mögött menjen el, de a szomszédunk a munkálatok útjába épített egy garázst, majd egy kaput, így megváltoztatták a terveket. A járdát megépítették, a kerítésünk helyett pedig egy dróthálót húztak fel. Egyik reggel kijöttem a házból, a víz pedig majdnem térdig ért, még a lépcsőn sem tudtam lemenni – mondta Szűcs Szilveszterné. Igyekeztek minden követ megmozgatni, panaszukkal bírósághoz is fordultak, de a döntés nem nekik kedvezett, szabálytalanságot nem állapítottak meg. Így már lassan 14 éve várnak valamiféle kárpótlásra.

Megkérdeztük Borbásné Márki Mária polgármestert, aki elmondta, hogy a történet kezdetekor, azaz 2002-ben még nem volt polgármester. – Az ügyben érvényes bírósági döntés született. Én csak 2006 óta töltöm be a tisztségemet, így a részletekről nem tudok nyilatkozni – osztotta meg velünk a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trócsányi: felül kell vizsgálni a jogszabályokat

Örök dilemma, hogy mit érdemes törvényben és mit elegendő alacsonyabb jogforrásra bízni. Tovább olvasom