Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Járhatatlanná vált az út a Törökkanizsa utcában

Kilátástalannak ítéli helyzetét az újszegedi Törökkanizsa utcában lakó Győri Attila. Tönkrement az útjuk, nincs közvilágításuk, és mert kiskertesek, nem is építkezhetnek. Utánajártunk.
​Zsebükbe nyúlnának

Győri Attila azt mondja, nem adja fel. Közbiztonságuk érdekében készek a szomszédjaival akár összeadni is a hiányzó villanyoszlopok árát. Ha minden kötél szakad, pert indít az önkormányzat és a szolgáltatók ellen, amelyek nem látják el a feladatukat.
– Tehetetlennek érezzük magunkat, ezért fordulunk a sajtóhoz. Több mint három éve levelezünk a hivatalokkal, de semmi eredménye. Csak a sokadik üzenetre jön válasz, abban is csak ígérgetnek, de azzal már tele a padlás – fakadt ki  Győri Attila. – A Törökkanizsa utcát, ahol lakunk, hét éve aszfaltozták, de már járhatatlan. Néhol hatalmas kátyúk vannak, másutt annyira felgyűrődött és töredezett a burkolat, hogy felakadnak rajta az autók. Kértük, hogy legalább súlykorlátozó táblát tegyenek ki a traktorok és kamionok ellen, amelyek itt szállítják a gabonát, szalmát. Súlykorlátozás továbbra sincs, csak a mezőgazdasági járműveket tiltja ki a tábla – mutatta az útjuk maradékát a férfi.

Győri Attila és szomszédjai értesítették a várost és az önkormányzati képviselőjüket is. Az illetékesek kimentek, megnézték, megígérték, hogy felméretik az utat, majd közölték, hogy nincs rá pénz. Különben is bonyolult az eset, mert az útnak nincs alapja. Panaszosunk csodálkozott, hogy lehetett így átvenni. Igaz, akkor az egész utca az állami útkezelőhöz tartozott, rövid ideje került át az önkormányzathoz. 

Az újszegedi családnak nem az út az egyetlen gondja. Problémás a közvilágítás is, ami csak a hosszú utca elején és végén épült meg. Olvasónk úgy látja, a gondjaik abból fakadnak, hogy a Törökkanizsa utca eleje, a 66. számig belterület, a többi viszont külterület. Így a kint lakó 40-50 ember gázt sem köthet be, és nem is építkezhet.
 
Ez hét éve még új aszfaltos utca volt. Mostanra összetört, felgyűrődött, beszakadt. Fotó: Karnok Csaba
Ez hét éve még új aszfaltos utca volt. Mostanra összetört, felgyűrődött, beszakadt. Fotó: Karnok Csaba


Az útról a polgármesteri hivatalban megtudtuk, a tavalyi keret kimerült, abból az érintett utcához is bevezető Kamaratöltés utca elejét javították. Az idei költségvetés február végére áll össze. Felosztásáról pedig a polgármesteri hivatal szakirodája és az önkormányzati képviselők javaslata alapján a szakbizottság dönt. Közvilágításra nagy a sorban állás, az igényeket a városházi szakiroda az áramszolgáltatóval kötött 15-20 millió forintos szerződés alapján folyamatosan igyekszik teljesíteni. Előnyt élveznek a belterületi utak és a tömegközlekedési útvonalak. 

A szabályozási tervben megnéztük, a Törökkanizsa utca eleje valóban belterület, a többi része mezőgazdasági kiskert besorolású. Erre a sokszor megírt 3 százalékos beépítési plafon vonatkozik. (Magasabb és nagyobb házak épülhetnek a kiskertekben, 2015. április 4.) Azt is megírtuk, hogy egy külterület nehézkesen és hosszú idő alatt válik belterületté. Alapkövetelmény, hogy lakóövezetet akarjon az önkormányzat, de abból most elegendő van. Ha mégis megváltoztatná a besorolást, kötelező lenne másutt zöldterületet biztosítani.
Lobbizik a képviselő

Lobbizik a gondok megoldásáért Joób Márton (MSZP), a terület önkormányzati képviselője. Az utak közül első a tíz éve problémás gyűjtőút, a Kamaratöltés javítása volt, az idén ráfordulnak a Törökkanizsa utcára és a legveszélyesebb helyeket javítják. A közvilágítás ügyében is elindultak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés megyei matrica fogy

Kevés megyei matrica fogy
Fizetős lett a határ és Makó közötti M43-as januártól, a megyei matricákkal 5 ezer forintos éves díjért több mint 100 kilométert sztrádázhatunk. Tovább olvasom