Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Járjon csuklós busz Subasára!

Szeged - Óránként jár a dorozsmai 7F-es busz, és akkor is csak kisbusz közlekedik. Nagy a tumultus. Subasán élő nyugdíjas olvasónk a nyári strandszezonban még rosszabb helyzetre számít.
– Január óta a helyi bérlettel nem használhatjuk a helyközi buszokat, így Subasán az üllési és a bordányi járatra nem szállhatunk fel. Emiatt egyedül a 7F-es marad, amely óránként jár. Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy reggel, amikor sokan mennek iskolába, munkába, hétvégén piacra, csak kisbusz jön. Nagy a zsúfoltság. Ugyanez igaz visszafelé is; sokszor délután a Mars téri végállomásnál alig lehet felférni – panaszkodott Pipicz Szilveszterné subasai olvasónk. A nyugdíjas asszony hozzátette: – Felháborítónak tartom, hogy a szolgáltató nem tájékozódik az áldatlan helyzetről. Félek, hogy nyáron, ha nyit a sziksósi strand, még rosszabb lesz a helyzet. Mi, külvárosban élők miért nem utazhatunk kulturáltan, mint azok, akiknél ráadásul tízpercenként, negyedóránként közlekedik jármű? Járjon csuklós busz Subasára!

A szombati piacozás után is sokan szállnak fel a Mars térről induló 7F-es buszra. Fotó: Frank Yvette
A szombati piacozás után is sokan szállnak fel a Mars térről induló 7F-es buszra.
Fotó: Frank Yvette

– Társaságunk 2007 óta közszolgáltatási szerződés formájában látja el a város helyi autóbusz-közlekedését. A menetrendet az önkormányzat határozza meg mint megrendelő és finanszírozó, társaságunk a megállapított menetrend és paraméterek alapján (például, hogy melyik vonalon járjon csuklós busz) köteles közlekedni. A csuklós buszokat azokon a vonalakon kell közlekedtetnünk, amelyeket a megrendelő megjelöl. A többi járaton csak a rendelkezésre álló szabad kapacitás erejéig tudunk nagy buszt biztosítani, de ezek a lehetőségeink korlátozottak – kezdte válaszát Káity Károly, a Tisza Volán forgalomfejlesztési és koordinációs igazgatója. – A 7F-es vonalon megrendelés hiányában nem tudunk csuklós buszokat közlekedtetni. A nyári szünetben, amikor a többi vonalon nincs előírva csuklós kötelezettség, megpróbálunk a nagyobb forgalmú időszakokban csuklósokat közlekedtetni a 7F-es vonalon.

A szakember hozzátette: januártól, részben a megszűnő helyközi utazási lehetőségek pótlására, a közgyűlés határozata alapján a 7F-es járaton kívül másik új járat is az utasok rendelkezésére áll. A 79H-s a Mars tér és a Fehértói Halgazdaság között közlekedik; iskolai napokon a Mars térről 6.25-kor és 15.35-kor, a Fehértói Halgazdaságtól pedig 6.50-kor és 16 órakor indul.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. TJCat 2013. május 14. 19:25
  „29. Mox

  Ez a történet nem a leülésről szól. Ez a történet arról szól, hogy január 1-től megszűnt egy egy olyan kedvezmény, amit a Sziksóson túl élőktől már nagyon-nagyon régen megvontak. Azaz busz nincs kevesebb, csak a helyközi járatokra ugyan azt a tarifát alkalmazzák a kiskertekben élőknek, kijáróknak, mint a Sziksóson túliaknak és azt nehezen emésztik meg az ott élők. Amúgy ezt a kedvezményt hívták anno zónázásnak. Azaz elegendő volt Sziksósig helyközi bérlet és onnantól érvényes volt a helyi bérlet. Aztán egyszer csak már nekünk a helyi járatos bérlet nem volt jó, végig (Mars térig )meg kellett venni a helyközi bérletet és ha szükségem volt helyi bérletre a városban akkor még azt is megvettem. A Sziksóstól Szeged felé lakóknak továbbra is elegendő volt a helyi bérlet. Kérdés: Láthatod a 8. hozzászólásomban.
  Azt hogy pofátlanul kik is nyomultak fel a helyközi buszokra elsőként, majd a kiskerteknél ki taposta kis fáival, két nagy kosarával a tömeget, hogy a tömött buszokról hogy le tudjon szállni, arról én is tudnék mesélni. 1980. szeptembere óta utazom ezen a vonalon.
  Az ülő és állóbérlet pedig jó ötlet, csak ahhoz még társadalmunknak igen csak fejlődnie kellene!
  De ha az ott élők elérnék, hogy minden óra 20-kor menne egy helyi járatos busz, akkor még én is rászoknék, és megint elegendő lenne Sziksóstól jegyet vennem. Ott pont elérném a 30-kor induló bordányi buszt. :-)”
 • 32. Mox 2013. május 14. 16:23
  „29. TJCat

  Amúgy meg nyilván mindenki ülve szeret utazni,nem értem miért szúrt ez neked szemet.A legjobb az lenne ha mindenkinek lenne ülőhelye.Főleg ilyen bérletár mellett.(vagy lehetne olcsóbb állóbérlet,meg a drágább ülőbérlet,nem?...)
  A csuklós busz erre megoldás,de sajnos ettől még mindig 1 órát kell várni a következő buszra...”
 • 31. Mox 2013. május 14. 16:08
  „29. TJCat

  Te ennyit tudtál leszűrni az egészből?
  Igen,képzeld zavar ha a Dorozsmára utazó diák ül le a Szikire utazók helyett az eddigi kicsi,zsúfolt 7F-es buszon, miközben ahogy MiL is írja 5 perccel előtte megy a csuklós 75-ös. Én személy szerint kb. 4-5 alkalommal utaztam Szikire bordányi busszal,de álló embert nem igazán láttam azokon a buszokon.Elég nagy buszok járnak arra,csúcsidőben ráadásul félóránként.De abban persze igazad van,hogy ha sokan utaznak azzal a busszal akkor azon is az üljön aki messzebbre megy,ne a Szikire utazó.
  A másik,hogy tudtommal a helyközi járatok egyelőre még beviszik az embereket a Mars térig.Természetes,hogy onnan jegyet kell venniük ha a helyi járatokkal is akarnak utazni.Az pedig ,hogy a Szikin és Subasán élők felszállhattak egy időben a helyközi járatokra, amiknek az útvonala ugye keresztül megy Subasán,Szikin, nem ugyanaz mintha a 7F-es menne el Bordányba ,meg Üllésre..

  30. MiL

  Csuklós busz előfordult párszor régebben is strandszezonban, de fél óránként olyankor se járt a busz.Legalábbis az utóbbi években biztos nem.Amúgy nyáron a strandolok utaznak a buszon de tavasztól - őszig meg az iskolások.”
 • 30. Mil 2013. május 14. 15:31
  „28. Mox 2013.05.14. 13:51

  Sztem csak tartalék volt :) VAgyis elromlott a 7fes busz.
  A témához:
  1-a dorozsmai ne szálljon fel a subasai buszra, 5 perccel hamarabb indul a 75ös a mars térről, csuklós, menjen azzal.
  2-nyáron mindig változni szokott a menetrend, átállnak csuklósra és fél órás követésre. Nem? A strand miatt.”
 • 29. TJCat 2013. május 14. 14:34
  „25. Mox

  "Mert ugye a dorozsmai simán felszáll a 7f-re is és gond nélkül elfoglalja azt a kevés ülőhelyet is a végállomásig utazók elől."
  Azért kibújik a szög a zsákból. Bezzeg amikor még a hely járatos bérlettel fel lehetett szállni Bordány, Üllés felé járó buszokra, akkor is valakik elfoglalták a távolabbra menő utasok ülőhelyét. Ugye akkor ez nem volt gond? Az volt az elsődleges szempont, hogy kiérjenek a kiskertbe. Az, pedig hogy aki 20-25 esetleg 50 km-re utazott nagy ívben le volt .....Pedig akkor is járt helyi járat Sziki felé!
  "Bordányba sűrűbben jár busz mint Subasára,Szikire" Igen, csak arra meg kellene venni e helyközi jegyet (bérletet). Mint ahogy a vidékieknek is meg kell venni a helyi bérletet a helyközi mellé, ha Szegeden helyi buszokkal akarnak járni.
  Kvázi én több mint 20 év óta a Sziksós-Mars tér szakaszt duplán fizettem meg.”
 • 28. Mox 2013. május 14. 13:51
  „Pozitívan kell szólnom a Tisza Volánról. A Tisza Volán gyors reagálású egysége a mai napon csuklós buszt (abból is egy jobb fajta Mercedes-t) irányított a vonalra. Váljon ez szokásukká! Fizetségnek azt hiszem megtenné ha látták volna a meglepett és kellemesen csalódott arcokat a megállókban. Élmény volt ezen a vonalon ilyen busszal utazni. Köszönjük!”
 • 27. SP 2013. május 14. 13:16
  „"Járjon csuklós busz Subasára" ?

  Nagyobb
  szenzáció lenne, PESA villamos járna Subasára
  és nem itt a városban tötyögne. Csak a próba kilométerek rója kihasználatlanul.

  Tehát
  járjon PESA villamos Subasára!”
 • 26. Mox 2013. május 14. 11:49
  „Jah ,reggel 6 és 8 között van fél óránként busz a munkába és iskolába indulóknak,de visszafelé délután már nincs.Pedig az a sok ember aki reggel beutazik az délután visszafelé is fog ám utazni.De erre sem gondolt a menetrend készítője vagy csak nem érdekelte.Amúgy nyilván nagy luxus lenne, hogy járjon fél óránként busz ezen a vonalon.Bár ilyen bérletárakból tudni kéne fedezni a költségét... Lehet,hogy nem ártana megnézni mennyien is élnek ezeken a részeken.Nem csak kertet járnak ki néha rendbe rakni,hanem nagyon sokan élnek,laknak Subasán és Szikin!Nekik miért nem járhat normális tömegközlekedés?”
 • 25. Mox 2013. május 14. 11:26
  „Nincs még egy ilyen pontja Szegednek ahová óránként csak egy busz jár, vagyis csak egy fél...(tiszta szégyen!)Persze a bérlet ugyanannyiba kerül oda is mint mondjuk egy rókusi lakosnak aki 5 percenként fel tud szállni valamelyik járatra,hogy hazajusson.Bordányba sűrűbben jár busz mint Subasára,Szikire amik pedig Szeged részei!! Nincs csuklós busz mi?Mert azt is egy észlény találta ki az íróasztala mögül,hogy merre járjon csuklós.Csak egy példa az eszetlenségre.Minden reggel a 8:10-kor Mikszáth Kálmán utcából induló CSUKLÓS! 74A -s járaton 3 ember utazik.Nekik tuti jut ülőhely,van miből válogatni...Ha már nem jut csuklós busz a vonalra,akkor legalább járna fél óránként egy szóló busz.Nincs még egy busza a volánnak erre a vonalra???Mert ugye a dorozsmai simán felszáll a 7f-re is és gond nélkül elfoglalja azt a kevés ülőhelyet is a végállomásig utazók elől.A busz indulásának kiagyalásáért is díjat kéne adni.14:05,aztán 15:05. Kérdem én,aki 14:00-ig dolgozik az hogy érje el a 14:05-öst???Várhat egy órát,mint azok az iskolások akik Dorozsmán lébecolnak ha úgy van órájuk,hogy lekésik az óránkénti egy buszt.Várhatnak akár 55 percet is,hogy haza tudjanak jutni...Gratulálok a tisztelt "megrendelőnek"!!!Ehhez kell ám ész, ilyen menetrendet kiagyalni...”
 • 24. Monthechristo 2013. május 14. 11:22
  „Hányan mentek be az önkormányzathoz????.Hát körül belül annyian ahányan "felmérték a kihasználtságot"...Dorozsmai lévén engem is érint ez a probléma amit Kalmár képviselő "úr"és sleepje zúdított a városrészre..Állítom hogy íróasztal mellett a takarékosság jegyében követik el ezeket a "merényleteket a dorozsmai lakosság ellen"nem mindenki teheti meg hogy autókázzon és a bicikli utak minőségét tekintve a kerékpározás sem megoldás egy Szeged-Dorozsma távolságban kivált ha "királydinnye szezon van mert a gumi üzlet a kerékpár alkatrész kereskedéssel egyetemben ilyenkor irul-virul..tehát tömeg közlekedés a megoldás amiből az intézkedések sokasága után ha levesszük a "közlekedés"szót megmarad a "Tömeg"de kétségtelen ami a kihasználtságot illeti bejött a "nagy matek"amihez ezúton is gratulálok,és ezennel meghívnám a tisztelt "városatyákat egy kis buszozgatásra ők választhatják meg hogy a hétvégi "ritkított menetsűrűségű járatokon óhajtanak "utazgatni"vagy csak egy szimpla reggel hattól nyolcig terjedő időszakban,::)))))))).”
 • 23. majzik 2013. május 14. 09:18
  „13. 751510 2013.05.13. 09:42
  Á fenéket ! Múltkor az LMP-s okostojás sopánkodott a ,,belvárosi" por miatt. Most meg a kertvárosi sopánkodik a közlekedési viszonyok miatt !

  Nagy kihívás szűznek maradni, de közben nemi életet élni ! Remélem nem kell lefordítanom !”
 • 22. vmagdi 2013. május 13. 20:49
  „Kedves Tünde, esetleg meg lehetett volna kérdezni a megrendelőt, hogy végzett-e felmérést, hatástanulmányt mielőtt átszervezték a közlekedést, de legfőként, hogy mit kíván tenni a probléma megoldásáért”
 • 21. jenka 2013. május 13. 19:15
  „Olvasgatom a hozzászólásokat.Sajnos a szakember véleményét nem lehet elfogadni.A 79H jelzésű busz nem érinti
  a Dorozsmára és a sziksóstói kiskertekbe való eljutást.Évek óta téma miért nem lehet a dorozsmai busznak 4 megállóval
  többet menni a fürdőig,30-perces időközönként. Így meglehetne egy komplett járatot spórolni,mindenkinek jár a csuklós busz a komfortos utazás szerintem. Nagyon nehéz közlekedni a kisbusszal az ott élőknek,iskolába,óvodába,orvoshoz bejárni,és előttünk van a strand szezon is. Egy kis átszervezéssel meglehetne oldani az egészet, a téma nagyon veri a biztosítékot.
  Üdv:Jenka”
 • 20. bootscode 2013. május 13. 15:09
  „Ezek csak panaszkodni tudnak, én arra vagyok kiváncsi, hányan mentek be eddig az önkormányzathoz módosítást Először próbálják meg azt, utána reklamáljanak itt.”
 • 19. kormoska 2013. május 13. 14:13
  „18.NP1
  Végül is a fogadalmi templom is látszik onnan....:-)
  A fehértói halászcsárdától Subasa SZÉLE is legalább 2 km,az emberek pedig nem légvonalban közlekednek.
  Idősekkel-kisgyerekesekkel gyalogoltatnál ennyit?
  Baktassatok ti ketten a Volános vezérrel együtt!”
 • 18. NP1 2013. május 13. 13:42
  „17. kormoska 2013.05.13. 13:03

  "Ugyan mondja már meg,hogy a Fehértói halgazdasághoz tartó 79H-nak MI AZ ÁBRÁNDOS KÖZE VAN Dorozsmához és Subasához?" - annyi, hogy ha fölmászol Halászcsárda tornyába onnét már látszik Subasa ! -----Bocs...!!!!!”
 • 17. kormoska 2013. május 13. 13:03
  „Tisztelt volános illetékes elvtárs(úr)!
  Ugyan mondja már meg,hogy a Fehértói halgazdasághoz tartó 79H-nak MI AZ ÁBRÁNDOS KÖZE VAN Dorozsmához és Subasához?
  Ezzel az erővel a 20-ast vagy a 10-est is mondhatta volna,végül is azok is buszvonalak:-)
  16.CID
  Te pedig ne számolgasd a nyuggereket,hanem dolgozzál látástól-vakulásig és keményen mint a gép,hogy a szüleim továbbra is INGYEN utazhassanak!”
 • 16. CID 2013. május 13. 12:33
  „Ha jól látom, van 1, azaz, egy darab fizető utas :)”
 • 15. szunyi 2013. május 13. 11:03
  „9. Kulesevics

  Ránéztem a menetrendre, az a kanyar 5 perc difi különbséget jelent neked a Templomig. Azt hiszem ez még a bőven vállaható kategória, hogy a subasai lakosok felférjenek a buszra. Mondjuk azt nem tudom, hogy a 75-ösön mekkora a zsufi.”
 • 14. mackópajtás 2013. május 13. 09:51
  „Ha talán nem a piacra járkálnának minden nap 1 paradicsomért, hanem megtermelnék a kertbe, hisz az ott van, akkor nem lenne ilyen gond. ÉS azt nem mondja nekem valaki, hogy aki onnan be tud jönni a piacra majd azt 10x körbejárni, az a kertbe nem tudná meglocsolni meg néha kigazolni a veteményest.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazták a Simándy-énekverseny legjobbjait

Kálnay Zsófia mezzoszoprán, a III. kategóriában Heiter Melinda mezzoszoprán győzött az ifjú énekesek legnagyobb hazai viadalán. Tovább olvasom