Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Járőröztünk az áradó Tiszán

Szeged - Áradás idején több a munka a Tiszán – feltételeztük, s járőrözni kísértük a vízi rendőröket. Horgászt igazoltattunk, és akaratunkon kívül majdnem átcsorogtunk Szerbiába.
– Naponta járunk ki a vízre. Ha magas a vízállás, fokozottabban ellenőrizzük az országhatártól a tiszaugi hídig tartó szakaszt. Ilyenkor uszadékosabb a folyó, ez veszélyt jelent a vízen közlekedőkre és az úszóházakra – magyarázta Megyeri Árpád őrsparancsnok-helyettes.
Egy schengeni beszerzésből származó hajóval indultunk. Lassan csordogáltunk végig a Huszár Mátyás rakpart mellett, ahol autók helyett csak egy kisfiú „száguldozott" biciklijével. A Laposon nem járt egy lélek sem, bár a padokat még nem érték el a hullámok. Elhagytuk az árvízi emlékművet, és megkönnyebbülve láttuk, nem mosta ki a víz az oda vackolt hajléktalanokat.

– Várhatóan nem is lesz sokkal magasabb a vízállás, ha csak a Maros nem emelkedik – mondta az őrsparancsnok-helyettes. Lassan elhagytuk a klinikákat, és az erdős partú részekhez érkeztünk. Az áradás sok szemetet úsztatott a folyó szélére. Nejlonzacskók, műanyag flakonok „díszítették" az ágakat. Békés volt a víz, de a folyó közepén örvények figyelmeztettek: az ember barátja a szárazföld.

Megyeri Árpád őrparancsnok egy tiszai pecást igazoltat. Fotó: Karnok Csaba
Megyeri Árpád őrparancsnok egy tiszai pecást igazoltat. Fotó: Karnok Csaba

– Nyáron sok a felelőtlen fürdőző, aki nem törődik a tiltással. Tavaly negyvenkét embert mentettünk ki, nyolcan fulladtak a Tiszába. A kimentettek között akadt, aki kajakkal borult a vízbe, és az erős sodrás miatt nem tudott partra úszni. Másokat azért tessékeltünk ki, mert a hajóúton lubickoltak – mondta Megyeri Árpád. Emlékei közt élénken él a két évvel ezelőtt vízbe fulladt lány története és az emberek reakciója. – Míg kerestük a lányt, arra kértük a fürdőzőket, menjenek ki a vízből. Valaki flegmán azt válaszolta: És levegőt vehetünk még? Kedves emlék azonban, hogy a tavalyelőtti árvíznél, amikor a gátat ellenőriztük, egy idős hölgy kávéval kínált bennünket – emlékezett.

Gyorshajtás ellen traffipax

A Boszorkány-sziget és Tápé közötti szakaszon 20 kilométeres sebességkorlátozás érvényes a Tiszán. A vízi rendőrök ezt hamarosan egy új eszközzel, a vízi traffipaxszal fogják ellenőrizni.

Út közben nem sok horgásszal találkoztunk – a magas vízállás nem kedvez a pecásoknak –, mindössze egyetlen férfi próbálkozott, két bottal.
– Iratait ellenőrzésre kérem bemutatni! – hangzott a szigorú felszólítás. A vízi rendőrök igazoltatáskor a horgászok megfelelő okmányait, a fogási naplót és az eszközöket ellenőrzik. Miután mindent rendben találtak a baseballsapkás fiatalembernél, tovább csorogtunk. Hajónk azonban váratlanul „bedobta a törölközőt" – egyszer csak leállt. Már-már úgy nézett ki, hogy szükség lesz az útlevelünkre, de mielőtt túl közel csorogtunk volna a szerb határhoz, sikerült beindítani a Svédországban gyártott csodát.

Olvasóink írták

  • 3. horgász I. 2008. április 26. 14:41
    „Egyetértek.Ők ilyenkor "aratnak ".Állítólag, ők is ellenőrizhetik a horgászokat !”
  • 2. A horgász 2008. április 26. 08:07
    „csatlakoznék az előttem szólóhoz,mert rengeteg a varsa és gondolom nem a flakonok miatt van kirakva.”
  • 1. horgász II 2008. április 26. 07:13
    „Megkérném a Tisztelt rendőr Urakat,hogy a halászok zsákmányát is próbálják meg ellenőrízni a közeledő ponty és harcsa tilalom alatt.A süllő már elfogyott a vízből.Köszönöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeomlott pénteken Szeged közlekedése

Szeged - Csak öt napja kezdték javítani a szegedi nagykörutat, de pénteken bekövetkezett, amitől… Tovább olvasom