Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Játék a kastélyban Szegeden

Elegáns kastélyszálló valahol az olasz tengerparton – már csak a nagyszínházi térrel harmonizáló gyönyörű díszlet kedvéért is érdemes megnézni a Játék a kastélybant. Molnár Ferenc örökzöldjét ismert vendégekkel, Márton Andrással, Kiss Jenővel és Kovács Istvánnal kiegészülve játssza péntektől a szegedi társulat.
Kocsis György és Márton András a próbán. Fotó: Karnok Csaba
– Legyél sokkal cicásabb, affektálj! – szólt a próbán az egyik biztató rendezői instrukció az Annie szerepét alakító Csorba Katának.
– Megtisztelő számomra, hogy kezdőként ilyen óriási lehetőséget kaptam. A partnereim nagyon segítőkészek, kedvesek velem. Mivel a produkcióban több pesti kolléga is szerepel, az első három hétben Budapesten, a Fészek Klubban próbáltunk. Ez az első főszerepem, nagy kihívás. Különösen az első felvonás nehéz, amikor nem látszunk, végig kintről, a takarásból beszélünk. Kicsit olyan, mintha hangjáték lenne. Különösen a beszédtechnikára kell odafigyelni – mesélte az ifjú színésznő, aki Székhelyi József direktor Made in Szeged-koncepciójának köszönheti, hogy eljátszhatja Annie-t. Csorba Kata úgy látja: Molnár Ferenc sohasem megy ki a divatból. Rajtuk múlik, hogy a poénjai ma is aktuálisan szóljanak.

Kalmár Tibor látható rutinnal, de szokatlan helyről: rendezői jobbról, a színpad széléről irányította a próbát. Ha látott egy kevésbé sikerült gesztust, hallott egy lötyögős párbeszédet, rögtön közbeszólt. Azt tartja: akkor lesznek maiak és modernek, ha visszaadják a világhírű szerző hitelét, azaz úgy adják elő a darabját, ahogyan megírta. Akkor átjön a vígjáték mai üzenete: létezik kegyes hazugság is.

A próbának váratlan látogatói is akadtak: a portás kíséretében három angol turistalány lopódzott be a nézőtérre. A bédekkerükből igyekeztek beazonosítani Kern Ármin mennyezeti festményeit. A félhomályban ezek kevésbé látszottak, Molnár Zsuzsa elegáns kastélyszállót idéző ragyogó színpadképe viszont rögtön kiváltotta elismerésüket.

– Jó kis rutinfeladat volt, csak azt kellett követnem, amit Molnár Ferenc diktált, a rendezőnk kérései ugyanis megegyeztek a szerzőével. Az Ecserin vettem az állólámpát, a zsúrkocsit és a régi bútorok egy részét. Itt szinte minden eredeti! – mondta büszkén a díszlettervező. Molnár Zsuzsa álmodta meg a jelmezeket is: – Ez az ideális, mert így együtt gondolkodik a tér a szereplőkkel. Ilyenkor nem fordulhat elő, hogy a kialakított harmonikus térbe besétál az egyik szereplő egy oda nem illő ruhadarabban. A férfiaknak nagyvilági polgári estélyi öltözékeket kellett terveznem, Annie vérbeli színésznőként túlexponált pongyolát és nagyestélyit kapott.

– Gyerekek, kéne ebbe a porcelánkannába egy kis tea vagy valami folyadék! Szeretném kipróbálni! – szólt ki a színpadról Turai, a drámaíró megszemélyesítője, Márton András. A profi kellékes nem ismer lehetetlent: műanyag palackban azonnal érkezett is a jeges tea.

Egyik régi kedvencével is újra találkozhat majd a közönség: Dvornicsek, a lakáj szerepében Kocsis Györggyel. – Csak három pici, zárt jelenetem van, de olyan jópofa a szerep, ha jól csinálja az ember, megmarad a nézők emlékezetében. Utoljára itt játszottam Molnár Ferenc-darabban: Sipos urat Az üvegcipőben. Nagyon szerették azt az előadást a szegediek. Molnár mintha az életből hozna jeleneteket. A szereplők bejárnak egy utat a darabjaiban, szinte megtisztulnak, bennük is végbe megy a katarzis – mesélte a népszerű komikus. Három év múltán szerződött vissza régi nagy sikerei színhelyére – egyelőre Debrecenbe is visszajár a Marica grófnőre. Várja már a márciust, amikor Darvasi László darabjában, a Bolond Helgában a Bírót játszhatja a kisszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom