Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Játék a Zöld szalonban

Egy hónap múlva már kaszinózhatnak a szegedi Virág cukrászda jelenlegi Zöld szalonjában a szerencsejátékok szerelmesei. A hatóság másodfokon úgy látja, a közeli óvodák mégis távolabb vannak, mint előszörre látszott, így már csak két engedély kell, és a déli régió minőségi játékterme megnyílhat.
A Virág cukrászda különtermében a közeljövőben gépi kaszinót alakítanak ki. Fotó: Frank Yvette
Néhány napja sötétítőfüggönyök jelzik a Virág cukrászda Kelemen utcai portálján, hogy bent átalakítások folynak. Mint korábban megírtuk, a Virág Cukrászda Kft. tulajdonosa szeretné jobban kihasználni a Zöld szalonként ismert helyiséget, ezért határozta el, hogy kaszinót üzemeltet itt. Hadfi János, a cég jogi képviselője szerint üzletileg indokolt, hogy a tulajdonos a korrekt, rendszeres bevétel reményében egy szerencsejátékokkal foglalkozó céggel kössön üzemeltetői szerződést.

A kaszinó elindítása azonban nem zökkenőmentes. Mivel a Virág neobarokk stílusú épülete műemlék, minden építészeti beavatkozáshoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye kell. A hivatal szegedi irodája összegezte a többi hatóság álláspontját is, így két igazságügyi közlekedési szakértő véleményére alapozva első fokon megtagadták az engedélyt. Egy jogszabály szerint ugyanis oktatási, nevelési intézménytől 200 méterre szerencsejátékkal foglalkozó cég nem működhet. Ugyanerre hivatkozott a szegedi önkormányzat, amikor elutasította az építési engedély kiadását. A tulajdonosok fellebbeztek, az örökségvédelmi hivatal másodfokon eljáró budapesti központja pedig megadta az engedélyt. Ők úgy látták, hogy több mint 200 méterre van a Deák Ferenc utca 31. és az Oroszlán utca 4. alatt található két óvoda a cukrászda bejáratától.

Az építési engedély birtokában a munkálatokat már megkezdték, még a használatba vételi, illetve a működési engedély beszerzése van hátra. György Attila, a tulajdonos fia szerint november elsejével elkezdheti működését a kaszinó. Az üzemeltető budapesti cégről annyit árult el, hogy a szakma elismert szereplője, számos szórakoztatócentrumot működtet az ország több pontján.

A Zöld szalonban úgynevezett úri kaszinót alakítanak ki, amelynek bejárata a Kelemen utca felől lesz. Őrök felügyelik, hogy oda nem illő vendégek ne juthassanak be. Amerikai típusú, több szintes jackpot gépek várják majd a vendégeket, de a kaszinó igazi ékessége az a rulettasztal lesz, amelyet egyedileg gyártattak – a hely hangulatához. A déli régió minőségi kaszinója kezdi meg működését Szegeden – ígéri György Attila, aki bízik abban, hogy a jövő héten már a helyiségek berendezésével foglalkozhatnak.


Merre hány méter?

Az úri kaszinó létesítésének kérelmét első fokon elutasító hivatal számításai szerint mindkét óvoda túl közel, 130 méterre van a Virágtól. Ugyanezen hivatal másodfokon eljáró szakértői szerint több mint 200 méter az óvodák és a leendő kaszinó távolsága. Ki mért rosszul? Senki. Ha ugyanis a KRESZ előírásait betartjuk, csak a Széchenyi tér sarkánál, a volt Boszorkány étteremnél kelhetünk át a túloldalra. Így egy nagy háztömb megkerülésével, több mint 200 méter megtétele után juthatunk a Virágtól az óvodákba. Ha szabálytalanul közlekedünk, mint rengeteg szegedi, akik a Klauzál térről a villamossíneken át mennek az Oroszlán utcába, akkor túl közel vannak a Virághoz az óvodák. 


Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi… Tovább olvasom