Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Játszótéri veszély a kertben

Kerti felszerelésként kínálja több szakáruház és hipermarket a ház közelében felállítható hintát, csúszdát, mászókát. A fából, színes műanyagból készült játszóeszközök is rejtenek veszélyeket, nem beszélve a saját kezűleg összeeszkábált hintáról, libikókáról.
Kerti felszerelésként kínálja több szakáruház és hipermarket a ház közelében felállítható hintát, csúszdát, mászókát. A fából, színes műanyagból készült játszóeszközök is rejtenek veszélyeket, nem beszélve a saját kezűleg összeeszkábált hintáról, libikókáról. Az egyik szigetközi faluban ilyen hinta ölt meg egy kislányt a hét végén. Pillanatfelvételt készítettünk szegedi kertek, parkok játszótereiről.

Veszélyes játék

Házilag barkácsolt hinta ölt meg a hét végén egy hétéves kislányt Darnózseli községben, családi házuk udvarán. A Győr-Moson-Sopron megyei községben a kislányt édesapja hintáztatta az eredetileg malacpörzsölő állványra szerelt hintán. Ám a lábakat nem rögzítette, így a szerkezet felborult, a gyerekre esett és beverte a homlokát. A kislány a kórházba szállítás közben életét vesztette. Meghalt az a nyolcéves kisfiú is, aki május 1-jén sérült meg, amikor a szél felkapott egy légvárat Budapest XVIII. kerületében.

– Hét végén már fölállítjuk a négylakásos társasházunk udvarán a háromrészes hintát. Az egyik hipermarket katalógusából néztük ki, és közösen vásároljuk meg: 24 ezer forint – mondja a szegedi Vadaspark Lakópark közös játszóterén Csikósné Hamza Gabriella. A várandós anyuka így is készül a nagyobbik gyerek, az ötéves Anna szülinapi zsúrjára. A Kiszomborról tavaly ősszel Szegedre költöző család a Makó közeli faluban is gyakran látogatta az ottani fa játszóeszközöket. A Panda téri játszótérrel is elégedettek, csak éppen kicsinek, és délutánonként zsúfoltnak találják.

– Sok kisgyerekes család költözött a lakóparkba – veszi át a szót a Hópárduc utcában élő Révész Szabolcs. A tizenkét lakásos társasház körbekerített udvarán ő és felesége tanítgatja a 17 hónapos Zétényt a csúszda örömeire. Szomszédasszonyuk, Móricz Nikoletta kisfiával, Milánnal foglalkozik. Mutatják: a lakóközösség homokozót épített és saját hinta fölállítását is tervezi, hogy a házbeli tízegynéhány gyerek védett helyen játszhasson.

Árak

Egy közterületi játszótér kialakítása 8-12 millió forint, ebből például egy strapabíró hinta 700-800 ezer, a libikóka 200-300 ezer forintba kerül. A ház körüli kertben felállítható játszószerek közül például az egyik szegedi barkácsáruház a 3-4 állásos hintát 40-55 ezer, míg a fémvázas libikókát 55 ezer forintért kínálja.

– Fontos figyelni a játszóeszköz biztonságára, vásárláskor az ezt igazoló dokumentumokra – hangsúlyozza Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója. A cég az EU-minősített játszóeszközöket is rendszeresen szemrevételezi és javítja, a nem szabványos szegedi játszóterek ellenőrzését, aztán fölújítását vagy leszerelését az év végégig befejezi. – Az otthoni játszóeszközök követelményei persze enyhébbek, mint a sokak által használt, közterületi játszótéri hintáké, mászókáké. Ugyanakkor mindkét helyen alapkövetelmény: a szülői felügyelet, illetve a „rendeltetésszerű használat". A játszótér ugyanis a 3-14 éveseké, a játszóeszközöket gyerekeknek építik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek is voltak a ''Falkában''

Az elmúlt héten gyerekekből álló „Falkával" néztek farkasszemet az Egy a 100 ellen játékosai a… Tovább olvasom