Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Játszva gyógyulnak az asztmás gyerekek

Szeged - Asztmarehabilitációs programot szerveznek nyaranta az Újszegeden gondozott fiataloknak: az ellenőrző vizsgálatok mellett úszással, gyógytornával, táplálkozási tanácsokkal segítik őket egy egészségesebb élethez.
– Összesen 4–5000 asztmás gyereket gondozunk intézményünk tüdőgyógyászati szakrendelésein. Ez az egyik leggyakoribb krónikus betegség, a gyermekek 5–10 százalékát érinti. Az általunk gondozott, elsősorban túlsúlyos betegeinket szünidőben intézeti felvételre előjegyezzük, és ellenőrző vizsgálatokat – légzésfunkció, vérvétel, fül-orr gégészeti konzílium, allergén kutatás, légúti provokáció – végzünk. A fennmaradó időben rehabilitációs programot dolgoztunk ki, amelynek fő célja az egészséges életmódra nevelés – mondja Bittera István, az SZTE Gyermekklinika B részlegének osztályvezető főorvosa.

– A szomszédos sportcsarnokkal kialakított jó kapcsolatunknak köszönhetően vízfelületet biztosítanak a gyerekeknek, a Némó Úszósuli szakemberei tanítják őket úszni. A kórházban egyebek mellett az allergiás betegségekkel kapcsolatos előadások hangzanak el a gyermektüdőgyógyászok és a gyógyszergyárak képviselőinek bevonásával.

Az Erzsébet-ligetben is játszottak a rehabilitáción részt vevő gyerekek. Fotó: Frank Yvette
Az Erzsébet-ligetben is játszottak a rehabilitáción részt vevő gyerekek.
Fotó: Frank Yvette

A jobbára túlsúlyos, asztmás gyerekeknek a kórház dietetikusa az egészséges táplálkozásról beszél. Gyógytornászaink segítenek a légzőizmok fejlesztésében és a fizikai állóképesség javításában. Az elrendelt gyógyszereit folyamatosan szedő, rendszeresen sportoló, jó állóképességű gyerekek asztmája ritkábban és enyhébb formában jelentkezik. Külön öröm, hogy sokan megtanulnak úszni, egészségesen táplálkozni, leadnak egy-két felesleges kilót is – beszél a több mint 15 éves múltra visszatekintő rehabilitációról a főorvos.

Három turnusban érkeznek a gyerekek, az éjszakákat is a kórházban töltik. Pedagógus vezetésével változatosan telnek a napjaik: ellátogatnak például a Somogyi-könyvtár könyvkereső játékára, a Móra-múzeumban régészeti, természettudományos foglalkozáson vesznek részt, DVD-t néznek, totót töltenek ki és kerékpáros ügyességi versenyen mérik össze a tudásukat. Pénteken Ki mit tud? vetélkedővel zárnak, az osztály összes nővére szurkol a lurkóknak. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. B osztályából minden alkalommal két önkéntes diák segít a programok lebonyolításában, és együtt játszik az általános iskolás fiatalokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élnek-halnak Szegedért a nyugdíjasok

Nem tipikus nyugdíjasklubot alapítottak a tarjániak egy éve: elsősorban mások rendezvényeit látogatják. Tovább olvasom