Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Játszva mesélnek a borzalmakról

Szeged - A felnőttek közül csak a nyomozási bírák, ügyészek, szakértők és pszichológusok léphetnek be abba a játékvilágba, amit 5 éve alakítottak ki különböző bűncselekmények gyermekáldozatainak a Szegedi Rendőrkapitányságon.
Szűk fél órára ismét gyerekek lettünk, amikor beléptünk a Szegedi Rendőrkapitányság gyermekmeghallgatójába. A lakájos kis szobát 5 éve azzal a szándékkal hozták létre, hogy a különböző bűncselekmények 12 évnél fiatalabb áldozatai a játékos mesevilágban hamarabb megnyíljanak az őket a bűnesetről kérdezők előtt; az átélt megrázkódtatás után ne egy rideg irodában kelljen felidézniük a velük történteket. Havonta néhány kisgyereket hallgatnak meg itt, hamar elvarázsolja őket az egeres-sajtos padlószőnyeg, a teknős alakú ülőszékek, és a – rendőrök, ügyészek, bírák gyűjtötte – játékok. Általában szexuális, erőszakos bűncselekmények áldozatait próbálják itt megnyitni a szakemberek.

A kihallgatást felveszik és rögzítik. – Azért, hogy a gyerekeknek ne kelljen újra és újra átélniük az őket ért borzalmakat. Az általuk elmondottakat a nyomozási bíró így is fel tudja használni a tárgyaláson – mondta Fehér Árpád vizsgálati osztályvezető. A rendőrök a beszélgetést csak a gyerekmeghallgatót elválasztó másik teremből követhetik végig. Lehetnek azonban bármennyire is aranyosak a polcon található bábok, menők az ott levő autók, a siker nem garantált.

Az ablakon át követhető, mi történik odabent. Fotó: Frank Yvette
Az ablakon át követhető, mi történik odabent.
Fotó: Frank Yvette

– A gyerek habitusától is függ, mikor tud megnyílni. Ha pedig szexuális bűncselekmény áldozata lett, a megnyugtató közeg ellenére is legtöbbször nehezen vagy egyáltalán nem akar megszólalni – mesélt a tapasztalatokról Kerepes Tamás. Az életvédelmi alosztály hadnagya olyan esetről is beszámolt, amikor a meghallgatóban a kisgyerek annyira belefeledkezett a játékokba, hogy nem volt hajlandó az őt kérdező szakértő kérdéseire válaszolni mondván: játszik, ne zavarják. A kisfiúkat főleg az autók, a lányokat a plüssjátékok érdeklik. Láttunk rózsaszín tündért, kövér egeret, tűzoltó- és versenyautót, rendőrségi terepjárót is.

Partnerek a gyerekekkel

Ha a gyerek belefeledkezik a játékba vagy a rajzolásba, egy bűncselekménnyel kapcsolatban önkéntelenül is olyan dolgokat tárhat fel, amit egy felnőtteknek kialakított kihallgatóban biztos nem tenne meg. A meghallgatóban az ügyészeknek és más szakembereknek is újra gyerekké kell válniuk – a kis áldozatok sokszor bevonják őket a játékokba. A meghallgató megőrzőként is funkcionált már. – Amíg a szülőket egy bűncselekmény kapcsán fent hallgattuk ki, a gyerekükre itt vigyázott az egyik kollégánk – mesélte Fehér Árpád.

Olvasóink írták

 • 9. Fremen1 2010. december 13. 23:50
  „Ezek teljesen kész vannak, ennél már nincs lejjebb:

  "a kisgyerek annyira belefeledkezett a játékokba, hogy nem volt hajlandó az őt kérdező szakértő kérdéseire válaszolni mondván: játszik, ne zavarják. A kisfiúkat főleg az autók, a lányokat a plüssjátékok érdeklik. Láttunk rózsaszín tündért, kövér egeret, tűzoltó- és versenyautót, rendőrségi terepjárót is.
  "

  A "kövér egeret" ismerem. Magas rendfokozatot nyalt ki magának a sz.rházi.:)

  Rendőrruhások, van az a nagy könyv, /csak nektek tűnik annak/, Nyomozástan. Meg ott a Kriminalisztika. Tanuljatok hülyegyerekek, ne plüssállatok által félrevezetett gyerekek meséit vegyétek alapjául egy bűntetőeljárásnak!

  Látom magam előtt a vezetőiteket. Pár év és ha egy buzi sérelmére követnek el valamilyen bűncselekményt akkor ő majd jól leápolja a kihallgatás során a palit?:)))”
 • 8. gedeon 2010. december 13. 17:33
  „Hyppolit, igen ő lakáj volt, pontos j-vel. A "lakájos" szót ki kellene már végre javítani "´ly"-ra.”
 • 7. Dushbag 2010. december 13. 17:14
  „Mugli, Szilágyi_Zsolt!
  10 pont”
 • 6. maug 2010. december 13. 11:57
  „2!

  Teljesen mindegy, hogy a börtönben mit kapnak (csak azt amit megérdemelnek), mert az. hogy azt megkapják, valakinek már szenvednie kellett!!

  És vajon mennyi ilyen állat lehet, aki nem kapja meg a méltó büntetését, mert a sok bürokrata aktakukac, pedagógus, rendőr, rokon, barát, szomszéd nem meri felvállalni a dolgokat!!!!????”
 • 5. Stevvve 2010. december 13. 10:48
  „Jó a cikk.

  Aki gyereket bánt, azt azonnal kivégeztetném.
  Józan paraszti ésszel gondolkodva az ilyeneknek nem lennének jogai.”
 • 4. mugli 2010. december 13. 08:42
  „Érdekes cikk. Remélem, a lakályos (helyesen így írandó!) kis szoba hozzásegíti a szakembereket, hogy eredményesen küzdjenek a gyermekeket bántalmazó felnőttek ellen.”
 • 3. Szilágyi_Zsolt 2010. december 13. 08:40
  „Mellékesen megjegyezem, hogy: lakájos = lakájra (egyenruhás házi belső inas) jellemző, és lakályos = otthonos, meghitt. Kérem Kiss Gábor Gergőt, legyen szíves kijavítani, köszönöm.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2010. december 13. 08:39
  „Érdekes cikk!
  Nem lehet könnyű munka, amit a gyerekekkel foglalkozó rendőrök végeznek. Egy felnőttel sem könnyű sokszor értelmesen társalogni, hát még egy gyerekkel... Nekem biztosan nem lenne hozzá türelmem, hogy megpróbáljak közös nevezőre jutni vele.

  Kutyuka, nyugi, a bűncselekményt gyermekek sérelmére elkövető striciket hasonló okokból a börtönben is nagyon "szeretik", úgyhogy az efféle szemétládáknak odabent sincs egy nyugodt percük sem. Más kérdés, hogy ezt sajnos a börtönőrök is tudják, és elkülönítik, védelmezik őket...”
 • 1. kutyuka 2010. december 13. 07:02
  „Aki egy gyermeket bant,az egy szemet allat. Konnyu azt bantani,aki nem tud vedekezni!Nem is irom tovabb,mert a vegen ki lennek moderalva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Artisjus-díj 3 szegedi muzsikusnak

Csikota József fúvószenekari karmester, Kerek Ferenc zongoraművész és Gyüdi Sándor , a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kapott díjat. Tovább olvasom