Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Javul a közlekedési morál

Szeged - Évről évre csökken a személyi sérülésekkel járó balesetek száma az országban, Csongrád megyében is. Ittasan is kevesebben karamboloznak; a külföldi sérültek aránya azonban – különösen az M5-ösön – magas.
Tavalyhoz képest 8 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma Magyarországon az első háromnegyed évben – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójában. A leglátványosabb javulást szeptemberben könyvelhették el az utakon: tavaly 83-an, idén „csak" 39-en vesztették életüket e hónapban az utakon. Szomorú statisztika: a meghaltak 46 százaléka vétlen volt a balesetekben.

Csongrádban az M43-as autópálya április 20-i avatója nagy szerepet játszott abban, hogy megyénkben is csökkenő tendenciát mutasson a balesetek száma: a sztrádaavató óta a régi 43-ason 3 súlyos sérüléssel járó baleset történt, könnyű sérüléssel járó pedig egy sem. Az elmúlt év hasonló időszakában 5 súlyos és 14 könnyű sérüléses karambol történt. Az autópályákon tavalyhoz képest országos szinten 6 százalékkal kevesebb baleset volt. Az országos statisztikában ugyanakkor még nincs benne az az október 31-ére virradóan történt szörnyű tragédia, amikor az M43-as autópályán egy Szeged felé tartó, 31 éves aradi férfi kamionjával eddig tisztázatlan körülmények között átszakította a szalagkorlátot, oldalára borult, és frontálisan ütközött a vele szemben jövő román kisbusszal. A Mercedes Sprinterben utazók közül 14-en – köztük egy 6 éves kislány és egy 8 éves kisfiú – a helyszínen életüket vesztették. A gyerekek apját életveszélyes sérülésekkel szállították be a klinikára.

Kikerült az intenzívről

Molnár Zsolt, az új klinika intenzív osztályának vezetője elmondta: a Mercedes Sprinterben utazó egyetlen túlélőt már nem kell géppel lélegeztetni: kikerült az intenzív osztályról, jelenleg a traumatológián lábadozik. Nemcsak az orvosok, rokonai is csak nehezen tudnak vele kommunikálni. Az átélt komoly trauma az agyműködését is megviselte; hosszú időbe telik még a felépülése. A balesettel kapcsolatban a rendőrség eddig még nem hallgatta ki a férfit, aki két gyermekét is elveszítette.

– Csongrád megyében péntek éjfélig tavalyhoz képest 7 százalékkal kevesebb, összesen 607 személyi sérüléses baleset történt. Csökkent a súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma is – közölte Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. A halálos balesetekben elhunytak száma ugyanakkor – a már említett tragédia miatt – emelkedett: tavaly 25 halálos balesetben 33-an, idén 28-ban 42-en vesztették életüket.

A megyénket is átszelő M5-ös autópályán az idén megsérültek 60 százaléka külföldi volt. Szeptember közepén például Balástya és Kistelek között történt karambol: a balesetben 5 montenegrói sérült meg. – Ha átlépjük az országhatárt, felszabadultabbá válunk, és úgy érezzük, hogy többet engedhetünk meg magunknak. Hazánk közlekedési szabályait jobban ismerjük, az otthoni szigort jobban tapasztaljuk. Egy külföldi által okozott balesetbe sok minden belejátszhat: nem lehet tudni, hogy mekkora távolságot tett meg előtte, hány órát vezetett, és milyen pszichés állapotban volt. Erre csak egyéni elemzések adhatnának választ – mondta lapunknak Dulin Jenő közlekedéspszichológus .

Ittas karambolozók

Az ittasan okozott balesetek száma is jelentősen, 22 százalékkal esett vissza az országban. Csongrád megyében idén 48 okozó volt ittas a tavalyi 58-cal szemben.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. november 22. 10:23
    „Akkor ezért büntibe nekünk a baleseti adó ? Mert az + lesz a bitositók ajánlata tetejébe.A külföldiekkel meg NEM IS AKARNAK semmit kezdeni meggyőződésem. A 112/3-ad most érdekes-nem működik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tartja vissza a rezidenseket az ösztöndíj

A tervezettnél kevesebben, 524-en vehetnek részt a rezidensösztöndíj-programban – a pályázatokat október végén lezárták. Tovább olvasom