Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Javulóban a Csongrád megyei élelmiszer-biztonság

Szeged - Közel 800 ezer forintnyi bírságot szabtak ki a megyei állat-egészségügyi szakemberek az elmúlt két hónapban az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértése miatt. Az ÁNTSZ pedig bezáratott egy éttermet, ahol harmincan kaptak szalmonellafertőzést.
– Élelmiszer-biztonsági szempontból a korábbi éveknél sokkal felkészültebbek a megyei forgalmazók, így igazán nagy fogásunk nem volt az idei nyáron – mondta el Szigeti Sándor, Csongrád megyei főállatorvos, amikor arra kértük, összegezze nyári ellenőrzéssorozatuk tapasztalatait. A június végétől augusztus végéig tartó, több szakhatóság – így az állat-egészségügyi, a munkaügyi, a fogyasztóvédelmi, az adóhatóság, valamint a tisztiorvosi szolgálat – közösen vizsgálódott az élelmiszer-árusító -, illetve vendéglátóhelyeken, fesztiválokon, nagyobb rendezvényeken.

A megyei állat-egészségügyi hatóság harminchat szakembere 165 élelmiszer-előállító és forgalmazó egységet ellenőrzött az elmúlt két hónapban, 472 tételt vizsgálva. Az ellenőrzések eredményeként összesen 216 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból. Voltak köztük helytelenül előkészített húsok, cukrászati készítmények, jégkrém, fagylalt, hal és halkészítmény is. A legtöbb szabálytalanságot a lejárt minőségű termékek árusítása okozta – de előfordult olyan is, hogy elromlott hűtőben tartottak hűtést igénylő élelmiszereket. A nagy fesztiválokon is csak két-három esetben kellett bírságolniuk. Június óta Csongrád megyében „csupán" 795 ezer forint bírságot szabtak ki a szakhatóság ellenőrei.

A kistérségi ÁNTSZ ugyanakkor olyan, élelmiszer-fertőzést okozó esettel is találkozott, ami drasztikus lépést igényelt. Június elején a kiskundorozsmai Vadliba étterem harminc vendége lett szalmonellás – kilencen emiatt kórházba is kerültek. Mint Kovács Ferenc, kistérségi tiszti főorvos elmondta, a tömeges megbetegedés utáni szemléjükön alapvető technológiai hibákra, hiányosságokra bukkantak az étteremben. Nem tudták például elég melegen tartani a főtt ételt, mert nem volt hozzá megfelelő eszközük, és a dolgozók élelmiszer-higiéniai oktatására is szükség volt. Az éttermet egy hétre bezárta az ÁNTSZ, és százezer forintra büntette. Bár az étterem „visszaesőnek" számít – tavaly nyáron szalmonellafertőzés miatt szintén bezárták –, nem szabható ki rá magasabb birság, ez ugyanis a legmagasabb büntetési tétel. Azóta többször is ellenőrizték a Vadlibát, de mindent rendben találtak. Az éttermek mellett többek közt sportlétesítményeket, autópálya-pihenőket, pályaudvarokat, falusi vendéglátóhelyeket, cukrászdákat is ellenőriztek az ÁNTSZ szakemberei, de különösebb szabálytalansággal nem találkoztak – tette hozzá a tiszti főorvos.

Szegedi betegek Szekszárdon

Tizenhárom szegedi gyerek kapott hányással, hasmenéssel járó, vélhetően calicifertőzést augusztus 19–20-án Szekszárdon – mondta el Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. A gyerekek egy 900 résztvevős kézilabda-utánpótlástornán vettek részt, rajtuk kívül külföldiek is rosszul lettek, de a szekszárdi kórházban mindenkit megfelelően elláttak. Azóta mindegyikük meggyógyult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: ne dőljünk be neki

Szeged - Ha Talmácsi Gábor a Tisza Lajos körút klinikák felőli részén is versenyezne olykor,… Tovább olvasom