Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Je suis Ságvári: Jáksó szemüvege

A párizsi Charlie Hebdo elleni merénylet után született, a szatirikus lap támogatását fejezte ki az azóta világszerte ismert és használt jelmondat: Je suis Charlie, azaz: Én vagyok Charlie. A szegedi gyakorlógimnázium tanárának, Barok Istvánnak a leveléből vettük: Je suis Ságvári – és ezzel a címmel indítunk a mai nappal sorozatot.
Szeged elit gimnáziumában végzett egykori diákok, ismert és hétköznapi emberek, valamint egykori és jelenlegi tanáraik emlékeit gyűjtjük össze. Elsőként Jáksó László televíziós műsorvezető osztotta meg gondolatait.

„Én játszottam Ságvárit az iskolai ünnepségeken. Mondjuk főleg az általános iskolában, de azt is Ságvárinak hívják. Vékony voltam és szemüveges, pont mint az az ember, akiről annyi történetünk volt mindössze, hogy lelőtték szegényt valami presszóban. Nagyjából harminc percig tartott az ünnepségeken rendszeresen előadott megrázó jelenet, amelynek cselekménye annyi volt, hogy én ültem, üdítőt fogyasztottam, ekkor odalépett hozzám két csendőr, én elszaladtam, és ők lelőttek.

Nekünk ezt így mesélték akkor. Emlékszem, a narrátor egyszer beleszőtte: „Ságvárinak leesett a szemüvege." Nekem pedig ezt kellett volna eljátszanom. Enerváltan fordultam felé, hogy ezt mégis hogyan oldjam meg. Bámultuk egymást kicsit, próbáltam átsugározni neki az információt, hogy szemüveges gyerek nem dobálja a segédeszközt, mert eltörik a két és fél dioptriás lencse, és mehetünk orvoshoz, majd boltba, várhatunk két hónapot, hogy a cilinderes lencsét újra elkészítsék. A narrátor visszameredt rám. Ekkor finom mozdulatokkal levettem a szemüvegem, összecsuktam, odavittem a tornaterem széléhez, és feltettem a védőfal tetejére. Visszasétáltam oda, ahol a halálos lövés ért, és összeestem. Soha addig és azóta sem kaptam akkora tapsot. Ilyen marhaságok összessége alkotja azt az érzést, hogy valaki valamilyen nevű iskolába járt. Ünnepségek, tablóképek, események nevei, buta sztorik. Nem dr. Ságvári Endre hiányozna, akiről alig tudok valamit. Ezek hiányoznának, ha eltűnnének."

Továbbra is várjuk ismert és civil egykori ságvárisok gondolatait. Legemlékezetesebb élményeiket, az alma materhez fűződő emlékeiket a kapcsolatok@delmagyar.hu e-mail címre küldhetik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak polc van: kiürült a szegedi Baumax

Csütörtökön azt írták ki a Baumax bejáratára, hogy csütörtöktől már „nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet". Tovább olvasom