Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Jégcsapvarázs

Szeged - Rojtot fon a háztetőkre, éles fogakat kölcsönöz az autóknak, a gyerekek egyik kedvelt játéka – nem túl szerencsés esetben nyalókája. Mi az? – így szól rögtönzött találós kérdésünk.
Természetesen a jégcsapról van szó, amely egyszerre veszélyes és csodálatos jelenség a mínuszokban. Fotóriporter kollégánk egész „jégcsapfüggönyt" örökített meg a szegedi Horgosi úton.

Az irodalmárokat is megihlette: Weöres Sándor például az Olvadás című versében ír róla: „Csipp, csepp..." Manapság mesterséges formában sem ritka, gondoljunk csak a karácsonyi díszkivilágításra, amelynek egyik látványos eleme a csöpögő jégcsapot szimbolizáló fényrúd. Hosszú-hosszú ideig képződő és állandóan látható hasonmása is van a jégcsapnak. Hogy meglássuk, ahhoz barlangokban kell járnunk, mondjuk Aggteleken vagy Abaligeten.

Egyszerre veszélyes és csodálatos jelenség a mínuszokban megfagyott víz. Fotó: Schmidt Andrea
Egyszerre veszélyes és csodálatos jelenség a mínuszokban megfagyott víz. Fotó: Schmidt Andrea

Télvíz idején érdekes elbambulni néha, és hagyni, hogy gyönyörködtessen az utcákon, kertekben feltűnő jégvarázs. Egyelőre jó látni, hiszen januárt írunk. Reméljük, hogy tavasszal viszont már nyíló virágokról közölhetünk színes fotókat, és nem járunk úgy, mint tavaly. Akkor megviccelt az időjárás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött Audit találtak Röszkén

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az autót a szlovák hatóságok körözik, ezért a szegedi rendőrök… Tovább olvasom