Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Jeges esőben is kitartottak

Az oktatási tárca szerint több, a felekezetek számítása alapján jóval kevesebb állami támogatást kapnak az egyházi óvodák és iskolák. Tegnap demonstrációval kértek egyenlő anyagi feltételeket – a pesti tüntetésen részt vett a szeged–csanádi püspök és a Csongrád megyei katolikus iskolák is.
A tüntetés résztvevői a Felvonulási téren. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
– Átfagytunk. Húszezren lehettünk a Felvonulási téren. A szegedi Karolinából két busszal jöttünk: tanárok, szülők, nagyszülők és gyerekek, de találkoztam piaristákkal és a makói katolikus iskolát támogató szülőkkel is. Elhangzott a petíció, és indult vele kétszáz fős küldöttség az Oktatási Minisztériumba – adott helyzetjelentést a tegnapi budapesti tüntetésről Horváthné Tóth Judit szülő.

Más szervezők 5-6 ezerre becsülték a résztvevők számát. Csütörtökön az egyetértéséről és a tüntetésen való részvételéről tájékoztatott Gyulay Endre megyés püspök – hivatala tegnap megerősítette, hogy ott volt a demonstrálók között.

– Az oktatási tárca összehasonlító adataiból az derül ki, hogy évek óta az egyházi óvodák és iskolák kapnak több normatív támogatást. Ez szemenszedett hazugság. Ezzel csapja be a minisztérium az országot – foglalta össze tiltakozásuk alapját lapunknak a szervező Szülői Közösségek elnöke, Hardy F. Gábor. – A 2006-os költségvetés tervezete szerint évi 5-6 milliárd forinttal kevesebbet kapnának az egyházi oktatási intézmények, mint az államiak. A felelős vezetők nyilatkozataikban átlagról beszélnek, ez pedig megtévesztő. Noha egyre több a támogatás felfelé haladva a korosztályokban, ezzel párhuzamosan a gyerekek létszáma is növekszik. Ezért látszik nagyobbnak az egyházi támogatás az önkormányzatinál. Ezért kényszerülünk az általános iskolás gyerekem után az iskolát pártoló szülői alapítványon keresztül támogatni az intézmény költségvetését, évente 35-40 ezer forintot fizetünk.

A tárca közleménye szerint az egyházi közoktatás támogatása 2000 és 2005 között a duplájára nőtt, míg ugyanezen időszakban az önkormányzati közoktatás támogatása 84 százalékkal lett magasabb. A támogatás eltérő ütemű növekedését a minisztérium az egyházi szektor létszámnövekedésével indokolja.

– Játék a számokkal. Az ellentmondás lényege, hogy több különböző normatíva létezik, ezek közül az alapnormatíva teljesen azonos egy gyerek után az egyházi és az önkormányzati iskolákban. Az utóbbi években valamivel csökkent, de egységes összeg – magyarázta a tüntetésre igyekvő Magyar Evangélikus Egyházak Zsinatának oktatási osztályvezetője. Mihályi Zoltánné az eltérést abban látja, hogy nem járnak olyan kiegészítő támogatások, amelyeket az önkormányzati intézmények megkapnak. Így például náluk nincsen a bejáró diákok után fejenként 15 ezer forint, és nem kapnak kistelepülési vagy kistérségi normatívát sem, ami pedig – településtől függően – 25-30-60 ezer forint veszteséget jelent gyerekenként. A 128 ezres normatívát a jövő évi költségvetés tényleg megemeli 970 forinttal, ám ez nem elég az elmaradt támogatások helyett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós kártérítés Tóthéknak

Félmillió forintos kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság Tóth László Sándornak és családjának.… Tovább olvasom