Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Jégre mentek a nádarató elítéltek Nagyfán

Jégre mentek a nádarató elítéltek NagyfánNegyven Nagyfán fogva tartott elítélt aratja a nádat a Holt-Tisza 15 centisre hízott jegén. A folyó megtisztul, a növényt a börtöngazdaságban használják majd fel. Fotó: Török JánosA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A nagyfai börtön negyven elítéltje mindennap öt órán át aratja a nádat a Holt-Tisza tizenöt centis jégpáncélján. Évek óta nem volt ilyen vastag itt a jégtakaró, így a fogvatartottak nyugodt szívvel léphetnek a befagyott vízre.
Tudta?

A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata az elítéltek társadalomba való visszailleszkedésének segítése. Ennek nélkülözhetetlen eleme a munka. A hazai börtönökben minden munkaképes fogvatartottnak dolgoznia kell a fegyintézetekben vagy azok állami tulajdonú gazdasági társaságainál. A Magyarországon fogvatartottak közel 90 százaléka dolgozik, tanul, vagy valamilyen szakképzésben vesz részt.
– A nagy hideg szerencsére nem igazán befolyásolja a munkánkat. Én láncfűrésszel vágom a fát a Tiszában, mert a levágott és összegyűjtött nádat a holtág közepéről kisgéppel kell kivinni a partra. Ehhez teszem szabaddá az utat – mondta László.

A nagyfai börtön negyven elítéltje a hét elejétől mindennap öt órán át aratja a nádat a Holt-Tisza tizenöt centis jégpáncélján. László a civil életben fafaragóként dolgozott, így a láncfűrészes munka nem okozott különösebb gondot neki. Az ő ötlete alapján készítettek el a fogvatartottak egy speciális nádvágó-prototípust: a kézmagasságig érő szerkezet alján egy hosszú penge van, amit az elítélt tol maga előtt a jégen – az éles penge 80 centiméter hosszan vágja le az útjába kerülő nádat. László szülei nádvágással foglalkoztak, a férfi gyerekként sokszor segített nekik, ezért is sikerült megalkotni és helyben „szabadalmaztatni" nádvágóját. A 31 éves férfi jó esetben kettő, rosszabb esetben öt év múlva szabadul.
Jégre mentek a nádarató elítéltek Nagyfán. Fotó: Török János - GALÉRIA

– Azok az elítéltek vágják a nádat a szabad ég alatt, akiknek külső munkáltatása alacsony biztonsági kockázatú – mondta Borsi János. A Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a learatott nádból juhászatukat és pulykaneveldéjüket teszik otthonosabbá az ott élő állatoknak. Öt éve nem tudták megtisztítani az 59 hektáros holtágat a nádtól, hiszen az eddig nem fagyott be úgy, hogy arra biztonságosan ráléphessenek. Időszerű volt a kitisztítása, ezzel a víz is tisztább lesz a jövőben. A kemény hidegben – a Holt-Tiszán átlagosan mínusz 7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet a napokban – az elítéltek öt órát dolgoznak naponta. Három óra munka után melegedőszünetet tartanak, ilyenkor forró teát szürcsölhetnek.

A fogvatartottak jégre lépés előtt mindig mintát vesznek a Holt-Tisza jegéből, hogy lássák, milyen vastag az adott napon a jégpáncél. Tegnap sem volt okuk félni attól, hogy valamelyikük alatt beszakad, hiszen a kivésett jégtömb legalább 15 centis volt. – Hétfőn és kedden igazán hideg volt a mínusz 15 fokban – magyarázta Zoltán, aki szintén a nádvágásban segédkezett. A szegedi fogvatartott szerint pont nádvágáshoz alkalmas az időjárás, hiszen ezt csak teljesen befagyott vízen lehet végezni. – Szabad emberként sokat korcsolyáztam Szeged különböző tavain, például a Sziksóstón, a Vértón és a sándorfalvi bányatón. Mindig megvártam, hogy jól befagyjon az állóvíz, folyóra nem mertem sose rámenni – mondta Zoltán. Szívesen lépne már újra jégre felügyelet nélkül – jövő januárban szabadul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön írt már be a Vásárlók könyvébe? Szavazzon!

Ön írt már be a Vásárlók könyvébe? Szavazzon!
Volt már bármilyen panasza egy üzletben vásárolt áruval vagy a kiszolgálással, vagy egy… Tovább olvasom