Délmagyar logó

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 17°C Még több cikk.

Jégtakaró alól halásszák ki a karácsonyi halat

Szeged - A 8-10 centis jégtakaró sem hátráltatja a Szegedfish Kft. halászait abban, hogy a telelőkből kifogják a karácsonyra szánt halakat. A Fehér-tói kereskedésben a cudar hideggel együtt a nagyüzem is beköszöntött: a filézők naponta 3000 kiló ponttyal és harcsával küzdenek meg.
Kutya hideg van a Szegedfish Kft. Fehér-tói gazdaságában, ahol mázsaszámra húzzák ki a karácsonyra való pontyot, harcsát, busát és amurt a halászok. A halgazdaság „árvája", a kölyökkorában magára maradt, 1,5 éves Borsó kutya tavaly ilyenkor az enyhe időben vígan ugrándozott a telelők körül – most a kemény mínuszokban jobbnak látta, ha a gazdaság szélvédettebb helyén lévő halpucoló körül lebzsel.

A halászoknak azonban nincs választási lehetőségük: a tegnap reggeli lehalászáson derékig kellett merülniük a nagyjából 4 fokos vízbe. Komoly gimnasztikát kellett végezniük, amíg a 8-10 centis jégtakaró alól társaik a partra húzták a medencében lévő több 10 mázsányi tükörpontyot. – A víz melegebb, mint a levegő, de azért így is 4-5 réteg ruha van a fiúkon. Büszke vagyok arra, hogy a befagyott telelők ellenére nincs olyan nap, hogy ne tudnánk halászni: ezt csak kevés halgazdaság tudja elmondani magáról ilyen időben az országban – mondta Lódi György termelési igazgató.

Jégtakaró alól halásszák ki a karácsonyi halat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Szegedfish intenzív külföldi kereskedelmet folytat: a szegedi hal lengyel, belga, román és német asztalokon is terítékre kerül karácsonyra. – Halból mindig lesz utánpótlás, hiszen szisztematikusan neveljük őket: karácsonykor a 2,5-3 éves korosztályt halásszuk le. A legnagyobb külföldi felvásárló Lengyelország, ahova több 10 mázsa halat exportálunk – mondta Lódi György.

A halakról kiderült, hogy a nagy hideg lelassítja őket, de megfagyni az 1 méter 20 centis telelőkben nem szoktak. Októbertől márciusig etetni sem kell őket, így a jégtakaró nem okoz gondot ellátásukban. Ottjártunkkor több 10 mázsa halért egy bajai kereskedő érkezett autójával, aki a frissen kifogott pontyot azonnal boltjába szállította. A többi a feldolgozóba került: 3 ember napi 3000 kilót filéz ki. – A magyarok halfogyasztása átlagosan évi 4 kiló, de az országban nagy különbségek vannak: Miskolcon például 1 kiló halat esznek évente az emberek, míg Baján majdnem 20-at. Szeged sem áll rosszul, nagyjából 12 kiló az évi átlagfogyasztás – mesélte a termelési igazgató. A vásárlóknál évek óta a népszerűségi lista élén a ponty áll, utána következik a harcsa. – A süllőt drágának találják, az amur nem túl népszerű, míg a busát főleg a kevesebb pénzből gazdálkodók veszik. Pedig a busa az egyik legegészségesebb hal. Kritika éri íztelen húsa miatt, de jól fűszerezve kiváló ételeket lehet belőle kihozni – mondta Lódi György. A hal kilóját idén 350 forintért mérik.

Jégtakaró alól halásszák ki a karácsonyi halat. Fotó: Karnok Csaba - galéria

– Azért ilyen olcsó, mert szinte semmit nem kell költenünk rá: a tavakban képződő algákat fogyasztja, így takarmányra nincs szüksége – magyarázta a termelési igazgató. A ponty kilója idén 800, a szürkeharcsáé 1100 forint. Utóbbiból vett ottjártunkkor egy szép példányt Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesület igazgatója. – Korábban karácsonykor főleg tengeri halat ettünk, de idén váltottunk: a halászlét rendelni fogjuk, az itt vásárolt harcsát pedig mandulás bundában sütjük majd ki. Sajnos kevés halat eszünk, de idén megfogadtuk: jövőre többet vásárolunk belőle – mondta a klubigazgató.

Olvasóink írták

 • 11. Dr.Tonyk 2012. december 17. 14:54
  „10.
  Miért? Pl. az egyik szegedi horgászegyesület miért a Hortobágyról hozat halat. Nem lenne egyszerűbb innen a Fehér-tóról? Ja, hogy mert így többe el lehet síbolni... Gondolom a Tesco magyarországi beszerzési igazgatója is nem kevéske visszaáramlott juttatást kap :)”
 • 10. maci53 2012. december 16. 13:06
  „A TESCO miért a Dunán túlról hoz ide halat,miért nem a helybeliektől vesz?”
 • 9. síkvidéki 2012. december 15. 10:55
  „papika56
  olvass figyelmesen: Petrovics Kálmán nem a DÉMÁSZ igazgatója, hanem a sportegyesületé, amit a DÉMÁSZ támogat...nem ugyanaz a kettő...miért kell ilyen rosszindulatú megjegyzéseket írogatni?”
 • 8. papika56 2012. december 15. 10:20
  „Minden tisztelet ezeké az embereké!Ilyen hidegben , -20 fokban is dolgoznak, állnak a vízben !Jó kemény munka !
  Máshol miért 1000 ft felett van kg .ja ??pl.a pontynak?? Ennénk sokkal többet is de vidéken elég drága.
  A Démász ig. meg , könnyen megveheti ..van lóvé bőven !!”
 • 7. gorgó 2012. december 15. 10:18
  „Szegények ott a hideg vízben derékig. Máshogy kellene megoldani: 1) vagy kihúzni a dugót.2) vagy kilesni mikorra a rapsicok lehalásszák, aztán rajtuk ütni és elvenni tőlük.”
 • 6. Bubu74 2012. december 15. 10:01
  „Én ma reggel hívtam fel , hogy rendelést adjak le, de sajnos már karácsonyig nem tudnak felvenni előjegyzést tisztításra, filézésre a tisztító kapacitása miatt :(”
 • 5. Damjanov 2012. december 15. 09:12
  „Igen meglehet rendelni telefonon is , de így karácsony előtt már hetekkel előtte le kell adni a megrendelést.
  Én kedden adtam le és már csak 20-ra tudták elvállalni
  Tel.:06/62-461-444”
 • 4. Dr.Tonyk 2012. december 15. 08:33
  „Közben megleltem a honlapjukat. Így lényegesebben olcsóbb a harcsa, mint a Tesco-ban. Megtisztítani és kifilézni gyerekjáték. (Harcsán amúgy sem sok tisztítani való van :) )”
 • 3. M.Aurelius 2012. december 15. 08:26
  „És kinek van kedve ilyen hidegben olyan sokat ácsorogni és kivárni a sort?
  Kész szibériai helyzet fogadja az embert odakint.”
 • 2. roxper 2012. december 15. 07:53
  „Így van,teljes mértékben igazad van, aki szereti a halat az bátran pattanjon autóba és vegye meg kint. Talán annyi jó tanács év vége felé, hogy ilyenkor 1 óra is lehet mire kifilézik, úgy emlékszem telefonon is meglehet rendelni, tanácsos így eljárni!”
 • 1. Damjanov 2012. december 15. 07:29
  „Mi is már évek óta, Fehértóról vesszük a halat.
  Felpucolva, kifilézve. Nagyon elégedettek vagyunk, szépen konyhakészre készítik el. És ami nagyon tetszik, hogy a hal belsőségeit is beleteszik a csomagba. (Nem külön adjak el, drága pénzért)
  És ami mellettük szól az, hogy nem mocsárízűek a halak. Mindenkinek nagyon merem ajánlani !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs engedélye a REÖK előtti kettős keresztnek

A bizottság három-három arányban megszavazta, hogy nem hagyja jóvá a kettős kereszt felállítását, amelyre a Városkép közútkezelői engedélyt nem kért. Tovább olvasom