Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Jégvirág és 10 fok a szobában

Szeged - Ha minden jól megy, de csak akkor, márciusra kapcsolhatják vissza a gázfűtést a Petőfi Sándor sugárút 46.-ban. A lakók a közös képviselőt okolják a késedelemért, ő állítja: mindent elkövet.
79 napja, november 18. óta nincs gáz a Petőfi Sándor sugárút 46. alatti társasházban. Többször megírtuk: gázszivárgás miatt a GDF SUEZ lekapcsolta a 8 magán- és 3 önkormányzati lakást a hálózatról. És addig nem köti vissza, amíg a fővezeték és a lakások csövei, készülékei nincsenek rendben. Az első emeleti lakó egy hónapja humorral kezelte a helyzetet, de mostanra betelt nála a pohár. – Jó vicc, hogy gázrezsón pörköltfőzéssel melegítek, de az már nem, hogy harmadik hónapja! A mínuszokban három nap alatt elfogy egy palackos gáz, ami 5000 forint. Azt mondják, a közös képviselő miatt is elvesztegettünk két hetet, mert nem adta le időben a kéményvizsgálat jegyzőkönyvét. Állítólag márciusra lehet megint gázunk, akkor meg minek. Ha kint 15 fok van, nem fűtök, nem vagyok fázós – méltatlankodott Kovács Zsolt.

– Építész voltam, sokat tapasztaltam, április előtt nem lesz a gázunkból semmi – legyintett a szomszéd, Sándor István. A rokkantnyugdíjas férfi és felesége a 45 négyzetméteres lakásnak csak a konyháját fűti a tűzhelyre kötött gázpalackkal. A szobában viszont tegnap 10 fokot mértek, az ablak jégvirágos. Nem tudnák kifizetni a villanyszámlát, ezért legfeljebb az elektromos derékaljat kapcsolják be lefekvéskor. A fürdőszobába 70 ezerért villanybojlert vettek, ott csak a meleg víz párásít. Gázpalackokra 70 ezret költöttek két és fél hónap alatt a korábbi havi 9000-es gázszámla helyett.

Jégvirág és 10 fok a szobában. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– Mindent elkövetek a lakókért. Együtt érzek velük, de meg kell érteniük, nem én kötöm vissza a gázt. Egy biztos, a dolog nem rajtam múlik – tájékoztatott a házat kezelő Kuckó Kft. ügyvezetője. Kispéter Zsuzsa megjegyezte: a fővezetékre a tervet a szakemberek a napokban beadták a szolgáltatónak. A kéményvizsgálat valóban csúszott, de nem miatta, hanem mert a kiértesítés ellenére nem volt otthon egy lakó. Az engedélyeztetés várhatóan 2-3 nap, utána kér a kivitelezőktől árajánlatot. A jövő héten a lakóközösség eldöntheti, hogy bankkölcsönt kér, vagy összedobja a pénzt. A hitelhez is idő kell, de úgy számol, ha minden jól megy, február végén lehet gáz. Kérdés, hogy állnak a lakók a belső vezetékekkel, mert akár már most elvégeztethetik az átalakításokat. Az elsődleges becslés szerint a közös részre nagyjából másfél milliót kell költeni, a lakásokra 2-300 ezret. Az IKV az önkormányzati lakások belső tervezését, szerelését a kiválasztott közös kivitelezővel csináltatja és fizeti.Tanulságos

A Kuckó Kft. vezetője más régi bérházak számára is mondott megszívlelendő dolgokat. Úgy látja, a lakók olcsón hozzájutottak olyan ingatlanokhoz, amelyekben 40-50 évig nem volt felújítás. Amikor egymást érik a közműproblémák, hirtelen szakad rájuk a sok kiadás. Ezért érdemes betervezni a karbantartásokat, és előre spórolni rájuk. Különben a lakók időzített bombán ülnek. Szíve szerint törvénybe iktatná, hogy kötelező legyen időközönként felülvizsgáltatni a közművezetékeket. Ilyen kezdeményezés a gázkészülék-felülvizsgálat, amire a lakosság haladékot kapott ugyan, de ebből sok problémára számít a közeljövőben. Ráadásul sok a kintlévőség, a Petőfi Sándor sugárúti lakók például 725 ezer forint közös költséggel tartoznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bundás kenyér a keréknél

Bizonytalanul telnek a röszkei határnál ragadt kamionosok mindennapjai. Tovább olvasom