Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Jégzajlás a Tiszán

A jégzajlás az a jelenség, amikor a folyóvíz jégdarabokat visz magával. Attól azért most sem kell tartanunk, hogy befagy a Tisza.
A jégképződés a sekélyebb részeken és a partszéleken kezdődik, mert ott lassabban folyik a víz. Az állandó hidegben az érintkező jégtáblák össze is fagyhatnak, majd a folyó kanyarulatánál, egy szigetnél, vagy a híd lábánál fennakadva torlaszt képezhetnek a víz útjában. A feltorlódott, egymáshoz fagyott jégtáblákból összefüggő réteg alakulhat ki a víz felszínén, vagyis a folyó befagy.

Jégzajlás a Tiszán - GALÉRIA

Régen, ha a folyón kialakult jégpáncél elég vastag és biztonságos volt, kijelöltek rajta az átkelésre alkalmas helyet, amit rendszerint felszórtak homokkal vagy szalmával, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

A befagyott folyó a történelem során nem volt mindig áldás. Például 1242-ben Batu kán seregei a befagyott Dunán keresztül jutottak el Esztergomba, 1656-ban Győrben pedig a törökök használták ki a mára igencsak ritka természeti jelenség előnyeit, és a jégpáncélon átkelve, a városba érve „néhány 100 keresztényt lemészároltak". De nem csak „ártott" a befagyott folyó, hiszen a legenda szerint Mátyás királyt a Duna jegén koronázták királlyá 1458-ban.

Jégzajlás a Tiszán - GALÉRIA

Attól azért most sem kell tartanunk, hogy befagy a Tisza. A meteorológusok felmelegedést ígérnek, tavaszias hétvégét. A kisebb-nagyobb fehér szigetek minden bizonnyal elolvadnak, és amilyen észrevétlenül becsorogtak a városba, olyan diszkréten el is tűnnek a folyó felszínéről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

216 millió Csongrád megye legdrágább eladó háza

Szeged kertvárosi részén található a Török Csongor tervezte 504 nm-es, háromszintes családi ház. Tovább olvasom