Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Jehova Tanúi kongresszus Szegeden

Szeged - Dugig telt pénteken az újszegedi sportcsarnok Jehova Tanúival. A keresztény kisegyház évtizedek óta köztünk él, de kezdetben üldözték a hatóságok. Minden kiadásukat a hívek adományaiból fedezik, nem verekedhetnek, nem szavazhatnak.
Az öltönyös, nyakkendős fiatal és idősebb férfiak, hosszú szoknyás nők mosolyogva tűrték az újszegedi sportcsarnokban uralkodó iszonyú hőséget – csak az egyik kezükben mozgó legyezők utaltak a szenvedésükre. A pálya szélén felállított színpadon egy fiatalember a Bibliáról, illetve onnan idézve prédikált, a közönség felé pedig számtalan hangfal szórta az Igét. A hallgatóság ennek hatására szorgalmasan lapozgatott ide-oda a Szentírásban – próbáltak lépést tartani az előadóval. Tegnap ugyanis Jehova Tanúival telt meg a újszegedi sportcsarnok, ahol a régióból érkező közel két és fél ezer „testvérnek" rendeztek úgynevezett kerületkongresszust, ami vasárnap zárul.

– 1989 óta szabad a vallásgyakorlás Magyarországon, azelőtt kiscsoportos foglalkozásokon, eldugott helyeken, erdőkben, tópartokon tartottuk a gyülekezeti összejöveteleket – beszélt a keresztény kisegyház hazai kezdeteiről Erdélyi Szabolcs Péter „felvigyázó", a rendezvény sajtósa. A felvigyázók olyanok, mint a „vének" – magyarázta a harmincöt körüli Erdélyi –, akik az egyes gyülekezetek szellemi és gyakorlati vezetői.

Kiderült, a vallás is képes megtölteni a sportcsarnokot. Fotó: Schmidt Andrea (Képgaléria)

A Tanúk a világ 236 országában vannak jelen, összesen hétmillió „testvért" számlál a teljes egyház. Itthon 22 ezren vannak, Szegeden hét-nyolcszázan. Kezdetben – a hívek 1931-ben vették fel a Jehova Tanúi nevet – számos helyen üldözték őket: a nácik lila háromszöggel az ingükön haláltáborba, a szovjetek szibériai munkatáborokba deportálták őket. A rengeteg, bibliai üzenetet közvetítő könyvet, folyóiratot, DVD-t, CD-t, valamint a konferenciákat és az imádságoknak helyet adó úgynevezett Királyság-termeket a hívek önkéntes adományaiból finanszírozzák. Ha ez nem elég, akkor a külföldi gyülekezetek segítenek be hittestvéreiknek. Így kapta például az egyik szegedi gyülekezet Svájcból Királyság-terme komplett berendezését.

– Mindig a Bibliából kaptam jó válaszokat a kérdéseimre – felelte a feleségével a református Tiszasasról érkező, ötvenes Gebei Sándor arra, hogy miért csatlakozott Jehova Tanúihoz. Azt mondta, nem néznek rá furcsán az utcán azóta sem, amióta 1995-ben megkeresztelték a Tanúk. Kis gyülekezetük azóta 12-14 főssé lett, a Szentírást tanulmányozzák összejöveteleiken.

Tilalmak és miértek

Van, amit nem fogadhatnak el Jehova Tanúi: ilyen a vér – ami a szemükben szent. Vérátömlesztést nem kaphatnak, ha szükség lenne rá, egy úgynevezett orvosi összekötő bizottság közreműködésével gyors alternatív megoldásokat keresnek. Kiderült: a tilalom az állati vérre is vonatkozik – így például a véres hurkáról le kell mondaniuk. Csak olyan szórakozásban vehetnek részt, aminek nincs köze erőszakhoz. Szurkoltak például az olimpián a magyar kajak-kenusoknak – de a bokszolóknak nem. Fegyveres katonai szolgálatot nem vállalnak, de ha például megtámadják őket az utcán, védekezhetnek. Tiszteletben tartják a mindenkori politikai hatalmat, kormányokat, de „csak addig, amíg nem ütközik Isten törvényeibe". Így nem vesznek részt politikai tevékenységben, nem szavaznak, hiszen – mint Erdélyi mondja – „Isten királysága úgyis eljön, addig meg nincs jelentősége, ki kormányoz".

Hite miatt a börtönt is megjárta az 1964-ben, 19 évesen Tanúvá vált Podmaniczky Mihály, aki Gyomaendrődről érkezett. Az élet értelmén gondolkodva véletlenül találkozott ezzel a vallással – meséli. Négy és fél évet ült, 1964 és 1968 között Szegeden, Nagyfán, Tökölön és Kecskeméten – a katonai szolgálat megtagadása és rendszer elleni izgatás vádjával. A börtön azonban ahelyett, hogy megtörte volna, csak megerősítette a hitét.

– Nem voltam gyakorló katolikus, de huszonévesen elkezdtek érdekelni az élet nagy kérdései, amelyekre ez a vallás adott hiteles válaszokat – mondta a 34 éves Kovács Katalin, aki „pályaelhagyó pedagógus", jelenleg főpénztáros. Azt mondja, még férjével is a gyülekezeten keresztül jöttek össze, hiszen a Biblia azt mondja: „csak az Úrban házasodjatok!"

– Nálunk 275 ezer Tanú él, már a szüleim is azok voltak. De nem ezért lettem Tanú. A szeretet gyakorlata, amit a Tanúk kimutatnak egymás iránt, az vonzott ebben a vallásban. Az, hogy valóban a Biblia szerint élünk – magyarázta a nigériai Odezi Appeal-Ofeh, aki szeptembertől egészségügyi főiskolára jár Pesten. S hogy mi a legfurcsább neki itt? Azt mondja, a magyar nyelv – a többit könnyebb megszokni.

A Csillagban is ott vannak

A szegedi Csillag börtön egyik elítéltjét ma délben keresztelik meg az újszegedi sportcsarnok előtti műanyag medencében – ezzel válik Jehova Tanújává. Samu Attila, a Csongrád megyei börtönmissziós gyülekezet koordinátora elmondta: a Csillagban 15 éve vannak jelen, és a Biblia közös tanulmányozásával a fogvatartottak életszemléletét szeretnék megváltoztatni, „talajt adni a lábuk alá", ha egyszer kijönnek a börtönből.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. trololo 2012. július 08. 12:05
  „Engem érdekelne ez a rendezvény. Vajon be lehet menni meghallgatni csak úgy?”
 • 80. honorus 2008. augusztus 25. 18:55
  „Olvassátok el kérlek azt írtam, hogy nem ajánlják nekik a netezést, ez nem egyenértékű a tiltással. Ezt első kézből tudom és egy kongresszusukon hangzott el, azt hiszem Makón. Azt hogy a pénz mennyire fontos nekik szintén nem írtam azt mutattam meg hogy kapnak javadalmazást, ennyi. A legtöbb nagyon bigottan vallásos ember akiket ismerek azok lehetőleg 6 órás munkát vállal, azért hogy maradjon kellő ideje prédikálásra.
  Az hogy én nem bírom a vallásukat saját privát problémám, amit leírtam azok viszont tények és a korábban leírt hozzászólásokra reagálva írtam.”
 • 79. Martina 2008. augusztus 25. 16:47
  „Én magam nem vagyok Jehova Tanuja, de van egy szivbéli barátnőm aki igen. Tiszteletben tartjuk egymás hitét, beszélgetünk is a Bibliáról, /engem érdekel/és nagy egyetértésben vagyunk.Több éve volt egy segitőm aki szintén Tanu volt, nála becsületesebb emberrel nem igen találkoztam. Még soha nem hallottam, hogy egy Tanu betört, megerőszakolt valakit, vagy botrányt csinált. Lehet bármit mondani, de előbb ismerni kellene Őket, és ezt mindenki megteheti. Szivből kivánom, hogy hitük miatt soha többé ne érje Őket bántódás, persze másokat sem.”
 • 78. ZGY 2008. augusztus 25. 12:26
  „jóllátod "nemtom"!!!!!
  sokan csak úgy tudnak beszélni hogy nem is tudják hogy mi is van igazából!!! túlreagálják a dolgokat”
 • 77. nemtom 2008. augusztus 25. 12:20
  „Szia kedves honorus!

  Nincs tiltva Jehova tanúi számára a netezés. Valóban vannak olyan tartalmak amiktől óvják a gyülekezeti tagokat, de nem véletlen. Ilyen a pl. a pornográfia, erőszakos oldalak stb. Érdemesebb azt az utat választani, ha érdekel valami a Tanúkkal kapcsolatban akkor meg kell kérdezni őket vagy el kell menni egy összejövetelükre és meg kell nézni. Nem az elment tagoktól kell kérdezősködni, hiszen ők sokszor szándékosan negatívan tálalnak dolgokat.

  Jehova Tanúinak is van hivatalos web lapja (több is).

  A különleges úttörők és a misszionáriusok nem maguknak választják meg a kinevezési területüket. Kérhetnek esetleg nyomós okkal hogy vegyenek figyelembe egy körülményt. pl. egészségi, családi stb. De nem ők határozhatják meg a területet.
  Jehova Tanúi mehetnek moziba is. Persze megválogatják a filmeket amiket megnéznek. Legalábbis erre vannak biztatva. Rájuk is igazak a következő szavak: "Mindent szabad nekem, de nem minden hasznos" :)”
 • 76. AN 2008. augusztus 25. 11:39
  „Nekem általában nincs bajom az egyházakkal, vannak katolikus, református, methodista és evangélikus ismerősem(barátaim is.
  Jehova tanúival annyi bajom van, hogy túl soknak tartom az esztelen tiltást.
  Pl. véradás, - átömlesztés.
  Volt Jehova taunú munkatársunk, egy 20 év körüli fiú, aki a munkahelyi szekrényében tartotta a Bravó magazint, és hazudott, ha moziba akart menni.
  Szerintem ez nem helyes.”
 • 75. ZGY 2008. augusztus 25. 11:20
  „szia Jony!!!!
  van msn-ed, vagy yahoo-d????”
 • 74. jony 2008. augusztus 25. 10:43
  „szia! ZGY!
  Te jól gondolod! Én jehova tanúja vagyok”
 • 73. valaki 2 2008. augusztus 25. 09:24
  „honorus
  amugy te honnan gondolod hogy az egyházuk nem tanácsolja a tagjainak hogy netezzenek?????tudod hogy mi zajlik a vallásukba??
  vagy honnan tudod ezt?”
 • 72. VÁÓÓ 2008. augusztus 25. 08:23
  „DE a különleges uttörök, meg a misszionárusok nem azért kapnak pénzt hogy tudjanak venni maguknak ezt-azt????....mivel nem dolgoznak mert teljes idöben prédikálnak, nem lenne pénzük, ezért sztem jogos az a csekély pénz a zsebükbe....és nehogy azt higgyétek h annyit kapnak hogy ne legyen gond a milliós kocsival,meg a 3 szintes házzal.....MIVEL NINCS NEKIK
  errröl ennyit:)”
 • 71. honorus 2008. augusztus 24. 23:30
  „Kapnak juttatást a szolgálatért egy szint felett, ime a prédikálási hierarchia:
  a kisegítő úttörők havi 50 órát,
  az általános úttörők havi 70 órát,
  a különleges úttörők havi 120 órát,
  a misszionáriusok havi 150 órát tevékenykednek.

  A különleges és a misszionárius üttörök kapnak javadalmazást. Saját maguk választhatják meg a szolgálati helyüket. Erről ennyit.”
 • 70. honorus 2008. augusztus 24. 23:21
  „Az internet fegyületet csak és kizárólag Jehova tanuira értettem. Az egyházuk nem tanácsolja a tagjainak hogy netezzenek, azért mert az itt mgjelenő és esetleg számukra nem kivánatos tartalmak megjelenését nem tudják befolyásolni. A közülök kivált tanuk elbeszéléseit és videoit nem tudják letiltatni. ERRE GONDOLTAM CSAK!!”
 • 69. ZGY 2008. augusztus 24. 21:11
  „Biztos Te is jó ember vagy!!
  csak azért írtam ezt mert sokan ócsárolják Jehova Tanúit, meg mondogatják hogy milyen rossz emberek ők....A biblia szerint élni nem "varázslóság", hanem csak betartani azt amit Isten leíratott.
  Meg persze nem kell ahhoz Jehova Tanújának lenni hogy valaki---pl.TE---jó ember legyen!!
  üdv”
 • 68. AdamFromTheMoon 2008. augusztus 24. 20:42
  „Én se ölök,lopok,csalok és ateista vagyok.Ez most akkor hogy van? Azt mondod hogy az nem lehet jó ember aki nem hisz a varázslókban?”
 • 67. ZGY 2008. augusztus 24. 19:05
  „üdv mindenkinek!!!!
  Jehova tanúi jó emberek.ök legalább a biblia szerint élnek!!!
  nem lopnak,csalnak,ölnek,stb.....
  Ők nem kapnak fizetést a szolgálatukért,---ahogyan néhányan gondolják---- prédikálásukért.és a külföldről kapott pénz sem a Tanúké, hanem a költségekbe segítettek be a külföldiek, amelyet a szegedi csarnok kölcsönzésért kell fizetni.”
 • 66. anyusek 2008. augusztus 24. 16:50
  „vallás ide vallás oda aki bizik önmagában nem kell semmilyen csordában tartoznia.hited pedig legyen a magánügyed.bizni és hinni templom és térdeplés nélkül is lehet.hidd el tisztességesebb egy törvényeket és ésszerű erkölcsi szabályokat betartó ember mint egy templomba térdepelgető és ármánykodó bégető bárány.ez is egy megélhetési forma az egyházban dolgozó csalók számára.bort isznak és vizet prédikálnak.szó szerint.ha valóban van isten és van meny és pokol akkor véleményem szerint a papok mennek az első sorokban a pokolba a hiszékeny emberek megtévesztéséért,a lelki terrorért és a gyenge akaratu emberek kihasználásáért.csak meg kell nézni mind milyen fényűzően élnek,szolgáltatják magukat előnyöket élveznek befolyásuk révén és a bégető bárányaiknak szegénységet hirdetnek a földön és ezért majd gazdagok lesznek a paradicsomba hát ez a legszembetűnőbb hazugságuk .akkor ők miért nem ezt a példát mutatják valyon?mindegy milyen vallás mind félrevezetés a hiszékenyek és a gyengék megfélemlitésére és kifosztására jött létre.mióta világ a világ.ez is csak egy üzlet semmi más.gátlástalan üzlet.”
 • 65. kivülálló 2008. augusztus 24. 15:15
  „elszomorító az itteni vélemények többsége! Ezért tart ott a világ ahol, az emberek nem képesek elfogadni mások hitét, szapulja mocskolja a másikat, pedig biztos volna egy két dolog az életében amivel foglalkoznia kellene, de az nehéz, másokra rosszat mondani és úgy elítélni, hogy nem is ismeri, az könnyű! egyszerűen nem értem, hogy tud ekkora felháborodást kelteni, ha Jehova Tanúiról van szó, pedig van sok más vallás is, ami a háborúra adja áldását még ki tudja mire...mindenki mélyen nézzen magába azzal foglalkozzon amit ott talál”
 • 64. kobaltnak 2008. augusztus 24. 08:26
  „neked is meg kell majd állnod Isten elött
  szedd össze magad”
 • 63. egy véleménynek üzenem 2008. augusztus 24. 08:23
  „18 éve vagyok hit gyülis
  nem pénzelnek külföldröl
  sajna
  de üzenem neked ha bajba kerülsz, nagy bajba / nem tudhatod mit hozz még a jövöd/ számithazs ránk”
 • 62. bespin 2008. augusztus 24. 07:43
  „Tegnap a tiszaszigeti Falunapra autózva pont a hazautazó hívek tömegével találkoztam a Sportcsarnok mellett.
  Felbosszantott a kontraszt az ilyen jellegű "társulások" közt. Ezen emberek tömege egyszerű öltözékű, szerény kinézetű, létminimum határán élőknek látszottak. A másik ilyen nagy eszetlen csapat vasárnapi tv műsorán szörnyülködve, a fény a pompa és a ragyogás a feltűnő. A tized mindkettőnél tized, csak nem mindegy mennyiből kell a tizedet kifizetni.”
81 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák Péter és Szulák Andrea is látta az István-előadást

Szeged - Novák Péter, Szulák Andrea és Pálinkás József is megnézte Szegeden az István, a királyt.… Tovább olvasom