Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Jekyll és Hyde - Mindannyian kicsit skizofrének vagyunk

Szeged - Kellemesen izgalmas estét, nemzetközi színvonalat ígér Molnár László, a Szegedi Szabadtéri Játékok holnaptól három estén át látható nyitóprodukciójának, a Jekyll és Hyde című musicalnek a rendezője. A Győri Nemzeti Színházzal koprodukcióban készülő előadás kettős címszerepét is ő alakítja.
– Két új számmal és egy prózai jelenettel is gazdagodott a Jekyll és Hyde új verziója. A régi előadás, amelyet 2002-ben a Szegedi Nemzeti Színházban is játszottunk, még nagyon hasonlított az eredeti Broadway-produkcióhoz; a mostani díszlettervezőjével, Kentaurral szerettünk volna egy teljesen eredeti, saját verziót készíteni – hangsúlyozza Molnár László, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukciójának, Frank Wildhorn thriller-musicaljének, a Jekyll és Hyde-nak a rendezője.

A táncművészként indult énekes-színész több mint százszor játszotta már a darab kettős címszerepét, fellépett vele Münchenben, Klagenfurtban, Grazban is. – Hála istennek, van egy váltótársam, a tehetséges, fiatal győri színészkolléga, Fejszés Attila, aki helyettesít a Dóm téri próbákon, amíg a nézőtérről rendezőként irányítom a felkészülést. A Jekyll és Hyde kettős címszerepe a musicalirodalom egyik legnehezebb férfi főszerepe: két különböző hangon kell két figurát megformálni, és szinte mindvégig a színpadon kell lenni – duplaannyi élete van, mint egy normál szereplőnek. Hangzásában, látványvilágában és a szereplőgárdát tekintve is nyugat-európai színvonalú produkciót hoz létre a Győri Nemzeti Színház társulata a Dóm téren. Bécstől Londonig bárhol, bármelyik színház felvállalhatná. Az a célunk, hogy szép előadást adjunk a közönségnek, jól érezze magát minden néző, aki jegyet vált a produkcióra.

Molnár László színész-rendező próba közben a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba
Molnár László színész-rendező próba közben a Dóm téren.
Fotó: Segesvári Csaba

Kaszás Attilával a dómszínpadon

– Nagy élmény volt, amikor 2001-ben először léptem fel színészként a Dóm téren a Veled, Uram! című rockoperában István szerepében, és Kaszás Attilával játszhattam. 2003-ban pedig a Musical Színházzal mutattuk be nagy sikerrel a Jézus Krisztus Szupersztárt. Csupa szép élmény fűz Szegedhez, szeretek itt lenni, mert ez a munka egyben nagy kikapcsolódás, pihenés is. Hajnali 4–5 óráig dolgozom a Dóm téren, majd délután 3–4 óráig alszom. Úgy érzem magam, mintha egy tengerparti nyaralóhelyen lennék, Nizzában vagy Monacóban – fogalmaz Molnár László.

 
Az elmúlt évtizedek tapasztalata: az esős, hideg próbaidőszaknál nagyobb csapást csak a pokoli kánikula jelenthet a szabadtérin. Molnár László cáfolja ezt: – Csak este próbálunk, én nem vagyok az a fajta szadista rendező, aki képes kora délután, akár 50 fokban is kihajtani a szereplőgárdáját a színpadra. Ami este 6-tól éjjel 1 óráig nem tud elkészülni, az nem is fog elkészülni. Este pedig már ki lehet bírni a legnagyobb kánikulában is. Nem állítom persze, hogy hűvös lenne, mert még éjjel 1-kor is 28 fokot mértük a Dóm téren. De még mindig jobb ez, mintha a próbaidőszakot vágná tönkre néhány esős nap, amikor nem lehet dolgozni. A közönséget ugyanis nem érdekli a magyarázat, hogy miért nem készül el egy produkció. Akkor már inkább essen az eső valamelyik előadáson; mi felkészülten várjuk, legfeljebb megszakítjuk és újrakezdjük, vagy ha kell, esőnapot tartunk.

Wildhorn musicalje világsikert aratott az elmúlt másfél évtizedben; a szabadtéri koprodukciós partnere, a Győri Nemzeti Színház otthon ezt az előadást október 20-án mutatja be, és a következő évad egyik húzódarabjának szánja. – Ez egy remek történet, és fantasztikus zenét írt hozzá Wildhorn. Ha kicsit magunkba nézünk, mindannyian látjuk: kettős énnel rendelkezünk, mindannyian kicsit skizofrének vagyunk. Máshogy viselkedünk a munkahelyünkön és máshogy otthon. Máshogy beszélünk a kollégáinkkal, máshogy a családunkkal. Mindannyiunkban van egy kicsi képmutatás, álszentség. Erről az álarcról, kettősségről, a jó és a rossz küzdelméről szól a musical a színház sajátos eszközeivel, a szélsőségeket megmutatva. Amikor először láttam ezt a darabot New Yorkban, azonnal ez jött le: mindannyiunknak két arca van, mindannyian kettős életet élünk. Különösen ebben a mai világban, amelyben a megfelelési vágy dominál. A darab sikerének is talán épp ez a titka: áttételesen nagyon is rólunk, a mai életünkről szól – véli Molnár László.

Molnár László Mr. Hyde-ként.
Molnár László Mr. Hyde-ként. Fotó: MTI


Musicalvilág Magyarországon

– Magyarországon nincs fizetőképes kereslet, egy musicalprodukcióért nem tudunk elkérni 20–25 ezer forintot, mint tőlünk 100–200 kilométerrel nyugatabbra. Sok időnek el kell még telnie, amíg nálunk is megerősödik annyira a színházat mindenhol eltartó középosztály, hogy állami támogatás nélkül, akár vállalkozásban is lehessen ilyen produkciókat létrehozni – hangsúlyozza Molnár László, aki éveken át sikerrel működtette a Musical Színházat, de mára a vállalkozás megszűnt, Molnár a győri teátrum rendezőjeként dolgozik. – Két-három színház képes nálunk nemzetközi színvonalon musicalt játszani. A Győri Nemzeti Színház is ezek közé tartozik, mert nagy súlyt fektet a zenés műfajokra. Ma már Ausztriából is járnak át hozzánk nézők, mert Bécsben mostanában kevesebb musicalt játszanak.

Olvasóink írták

  • 3. tol 2012. július 05. 18:08
    „már bocs, az összes skizofrén skizofrén, a többi pedig nem. Kicsit nem lehet terhes senki. Kicsit skizofrén se. Perssze, a kettő ebben az esetben sem keverhető...”
  • 2. Dorci79 2012. július 05. 14:06
    „Mi pedig szombaton megyünk!De várom már!”
  • 1. Lucia 2012. július 05. 12:11
    „Már alig várom! Péntekre vettünk jegyet! Biztos fantasztikusan jó lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy tűzoltó a Csongrádi úton

Avartűzoltásból tartottak a szegedi laktanyába a tűzoltók, amikor a Csongrádi úton járművük árokba borult. Tovább olvasom