Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Jelentkezőből nincs hiány

Négy-kilenc jelölt is akad egy-egy képviselői helyre önkormányzati választás idején Csongrád megyében. A helyi politikusságra vágyók aktivitása persze változik, de ennek törvényszerűségeit kutatva kiderül: többen többször is nekifutnak elnyerni a lokális ügyek képviseletét.
Apolitikusságról szó se lehet Csongrád megyében – mondhatnánk, hiszen a rendszerváltozás óta folyamatosan négy-kilencszeres túljelentkezés jellemzi az önkormányzati képviselő-választásokat. Idén például 2089 polgártársunk pályázik az ilyen-olyan, összesen 627 települési képviselőségre.

Hatan egy székért

A 10 ezer főnél népesebb öt városunk 77 egyéni képviselői helyére 442-en pályáznak. Vagyis egy-egy székért nagyjából hatan versenyeznek. A legaktívabbnak a makóiak tűnnek, hiszen ott 8-9 jelentkező is akad egy-egy kerületben a képviselőségre, míg a legpasszívabbak a vásárhelyiek: ott 3-4 az aspiránsok száma. Ez a fajta aktivitás mindig is jellemezte ezeket a településeket. Ebből a szempontból a legizgalmasabb választást 1998-ban tudhattuk magunk mögött, hiszen – Makót leszámítva – minden városunkban akkor ugrott legmagasabbra a politikusi pályára vágyakozók száma. (Táblázatunkban is bemutatott trend árnyalásához hozzátartozik, hogy 1994-ben Hódmezővásárhelyen és Szegeden egy hellyel több,
vagyis 15, illetve 26 mandátumért szállt ringbe 102, illetve 147 jelölt.)

Havasiné eddig tarolt

Többen többször is nekifutnak a megmérettetésnek – derül ki a politikusi névsort böngészve. Például Csongrád 1. számú választókerületében 1994-től minden választási ciklus elején beszáll a versenybe Havasi Jánosné, mindig az MSZP színeiben, s rendre övé a pálma. Az is az érdekességek közé tartozik, hogy a legtöbb független jelölttel Makó büszkélkedhet: most ott 127 jelentkező közül 7 mögött nem áll támogató szervezet, míg Vásárhely 55 aspiránsa közül csak egy nem tartozik egyik szervezethez sem. Ez jelzi azt is, hogy a helyhatóságok összetételének kialakításából a különböző szervezetek is ki akarják venni a részüket. Sőt: a pártok mellett megszületnek, illetve életre kelnek a különböző civilek.

Az egyik legmeghökkentőbb talán az Ingatlantulajdonosi Egyesület, melynek nevében 1998-ban – többek között – Nagyberivói-Boér Áron szeretett volna szegedi városatya lenni. Azt az esztendőt jellemző politikai aktivitást mutatja, hogy akkor egyszer egy nőszervezet, a Szegedi Nők Klubja is ringbe szállt a voksokért: például a szegedi a 7. számú választókerületben Meixlerné Lados Ibolyát harcba indítva. A legkisebb „nagyvárosunk", Csongrád életét most is formálná – a parlamenti pártok körül szerveződő párszövetségek mellett – több olyan civil szervezet, mint például az Összefogás Csongrádért Egyesület, vagy a Jobb Csongrádért Egyesület.

S ezzel még nincs vége a nagyvárosi jelöltek sorának, hiszen a most települési kompenzációs listát állító 35 szervezet zászlaja alatt 409 jelölt szeretné megszerezni az 51 ilyen mandátumot.

Ezer független

A 10 ezer lakosúnál kisebb 55 Csongrád megyei településen 1238 polgártársunk ülne az összesen 499 képviselői székbe. Többségük (1080 fő) független. Csak „pártoktól független" jelölt jelenti a választékot 19 község (Algyő, Ambrózfalva, Csanádalberti, Csanytelek, Csengele, Dóc, Felgyő, Forráskút, Földeák, Klárafalva, Kövegy, Mártély, Nagyér, Nagytőke, Óföldeák, Ópusztaszer, Pitvaros, Pusztamérges, Röszke) választóinak. A szervezetet is maga mögött tudó 158 jelölt közül 39 több támogatóra is számíthat.

S akkor még nem beszéltünk azokról a jelöltekről, akik a megyei közgyűlést célozták meg: rájuk a két megyei jogú városunkon (Szegeden és Hódmezővásárhelyen) kívül élők voksolhatnak. E pályán 26 listán összesen 249 jelölt törekszik a megyegyűlés 40 képviselői székébe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom