Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Jelnyelvet tanulnak a medikusok

Szeged - Jelnyelvet tanulnak a szegedi orvostanhallgatók: 15 medikus a hónap végén le is vizsgázik alapfokú ismeretekből. Bár kreditpont nem jár ezért a képzésért, fontosnak tartották, hogy megismerjék ezt a fajta kommunikációt, hiszen több siket beteg fordul meg a klinikákon, mint azt bárki gondolná.
Tavaly januárban lépett életbe az a törvény, miszerint a felsőoktatásban tanuló diákok szemeszterenként 60 órát tanulhatnak térítésmentesen jelnyelvet. Az idei tanévben a Szegedi Tudományegyetem 15 orvostanhallgatója számára indult ilyen tanfolyam, néhány hét múlva pedig le is vizsgáznak alapszintű jelnyelvből. A különleges oktatást a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete szervezte, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége együttműködésével.

Jelnyelvet tanuló orvostanhallgatók. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Igazán különleges órába tekinthettünk bele, amikor ellátogattunk a tanfolyamra. A teljes csöndet csak az időről időre felharsanó nevetés töri meg. Bár nem beszélnek, mégis nagyon jó hangulatú órák kerekednek – a medikusok szerint elsősorban az oktatónak köszönhetően. Bíró Ferencné Marika maga is siket, hagyományos módon nem is tud kommunikálni diákjaival, tolmács pedig itt nem segíti folyamatosan a munkáját, csupán az első foglalkozáson volt jelen. De addig mutogat, vagy vezeti rá mimikával a fiatalokat, amíg maguk is rájönnek, az adott kézjel mit jelenthet. Ráadásul hisz a humor erejében: szerinte ennek segítségével a hallgatók könnyebben megjegyzik a tanultakat.

A különleges nyelvtanfolyamon ugyan van szótár, abban azonban szavak helyett ábrák szerepelnek. A diákok szerint pedig gyakorlatilag így is használhatatlan, ha valaki nem jár be az órákra. – Ezt nem lehet könyvből megtanulni – mondták egyöntetűen. Leginkább azért nem, mert a jelelés nem csupán kézjelek mutogatása: egyszerre színjáték és pantomim is. Az végzi jól a feladatát, aki beleéli, átadja magát ennek a beszédformának.

Jelnyelvet tanuló orvostanhallgatók. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Sokat kell gyakorolni, mert rengeteg jelet tanulunk. Ráadásul van, hogy több szónak is ugyanaz a jele, vagy fordítva: egy szónak több jele is van – mesélt a nehézségekről az ötödéves Dányi Orsolya. Viszont mindannyian hasznosnak tartották, hogy legalább alapszinten megtanulhatják ezt a fajta kommunikációt, mert az orvosok több siket beteggel találkoznak, mint azt gondolnánk. Éppen ezért vállalták, hogy – bár kreditpontot ezért nem kapnak – szabadidejükben ezzel foglalkoznak.
– Fontos, hogy az ellátás során ezek a betegek se szenvedjenek hátrányt. Nem beszélve arról, hogy hatalmas bizalmat ébreszt, ha tudunk velük kommunikálni – mondta az ötödéves Hajtman László, aki gyakorlata során már használta is tudását.

A kihelyezett képzés igazi különlegesség, orvostanhallgatók esetében nem szerveztünk még ilyet – mondta Hangya Dóra, a Sinosz Csongrád megyei tikára, aki bízik benne, hogy ez az egyetemmel közös együttműködésnek csak a kezdete. – A tanfolyamnak köszönhetően lesznek olyan orvosaink, akik tudnak majd kommunikálni a siketekkel. Persze nem folyamatosan és profi módon, de már a gesztus is nagyon sokat jelent ezeknek az embereknek.

Olvasóink írták

  • 1. info 2012. május 07. 13:41
    „Ezt a tanfolyamot illik is megbecsülni,mert ennek is több fokozata van mint az idegennyelvnek.Ebből is lehet vizsgázni, alap közép és felsőfokon.A tankönyvük ami a célt szolgálja szinte elérhetetlen áron van olyan drága.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapos a gondozási díj

Áprilistól Szegeden is bevezették a bölcsődei gondozási díjat. Csak három család kért kedvezményt. Tovább olvasom