Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Jentl a régi zsinagógában

Szeged - Czeizel Gábor rendezésében Klein Judit játssza el az Isaac Bashevis Singer novellájából készült Jentl című monomusicalt hétfőn 19.30-tól Szegeden, a 170 éves régi zsinagógában.
Sokan szeretik Barbra Streisand Golden Globe- és Oscar-díjas musicalfilmjét, a Yentlt, amely egy ortodox zsidó lány lázadását meséli el. A történetet most monomusicalként láthatja a szegedi közönség.

Klein Judit Jentl szerepében. Fotó: DM/DV
Klein Judit Jentl szerepében. Fotó: DM/DV

– Isaac Bashevis Singer novellájából először egy Broadway-előadás készült, amelyet később megzenésítettek. Új dalokkal kiegészítve forgatott belőle világsikerű filmet Barbra Streisand. A mi monomusicalünk alapvetően a visszaemlékezésszerű novellára és a filmdalokra épül, nem a sokszereplős Broadway-verzióra vagy a filmforgatókönyvre. Bár ez nem egy nagyon régi történet, hiszen a 20. század elején játszódik Lengyelországban, mégis egy egészen más, zárt világot mutat meg. A lengyel ortodox zsidó kultúrában felnő egy lány, akinek az a sorsa, hogy férjhez menjen, fakanalat fogjon, és a tűzhely mellett álljon. Jentlt azonban az apja tanította, ezért úgy érzi, többre hivatott. Miután meghal az apja, döntenie kell, hogy marad a faluban, és a hagyományhoz híven azt az életet éli, mint minden más nő, vagy pedig kezébe veszi a sorsát, és önmaga lesz. A zárt, tradicionális közeg sajátos atmoszférát ad a történetnek, ugyanakkor ez egy általánosabban is értelmezhető fejlődéstörténet: hogyan találja meg az ember azt az életet, amelyben boldog tud lenni – mondja a Klein Judit címszereplésével színre vitt monomusical rendezője, Czeizel Gábor.

– Klein Judit kiváló énekesnő, fő területe a klezmer, de musicalt és más műfajokat is énekel. Régi vágya volt, hogy megcsinálja ezt a darabot. Kántor édesapja és a zongorakísérőnk, Neumark Zoltán is biztatta. Bíztunk egymásban, sokat próbáltunk, eredetileg Budapesten, a Spinoza Házban mutattuk be a produkciót. Hosszabb időre abba kellett hagynunk az előadás-sorozatot, mert Juditnak gyermeke született. Megtisztelőnek tartom, hogy most a 170 éves szegedi régi zsinagógában is eljátszhatjuk a produkciót. Miközben ez nem egy ortodox történet, mégis nagyon szép, tiszta és odavaló. Jentl ugyanis sohasem az Istennel vitázik, hanem a csökött tradíciókkal – hangsúlyozza a rendező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Vera kapta a Dömötör-életműdíjat

A közönség 15. alkalommal ítélte oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit az évad legjobbjainak. Tovább olvasom