Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Jó befektetés a sárga lapocska

Szeged - 2008 óta folyamatosan drágul az arany, ezért egyre többen vásárolják az úgynevezett tömbaranyat. A kicsi tömbök jól tartják az árukat, vásárolhatunk nagyon pici, 5 grammos lapot, de akár egy kilósat is.

A BÁV Zrt. szegedi, Dugonics téri zálogfiókjában érdeklődtünk, vajon még mindig jó befektetésnek tartják-e az aranyat az emberek. Hiszen 2008, vagyis a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása óta egyfolytában emelkedett a nemesfém ára.

Gion János fiókvezető azt mondta, 2008 végén és 2009 elején adták el a legtöbb aranyat, mivel akkor volt a legolcsóbb: 1 gramm körülbelül 5000 forintba került, ma pedig már mintegy 9–10 ezer forint az ára. Arra a kérdésre azonban, hogy érzékelnek-e aranylázat Magyarországon, nem Szegeden, hanem a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. budapesti központjában Koncz Erika kommunikációs és ügyfélszolgálati vezetőtől kaptunk választ. Szerinte ma már nem kiugró az érdeklődés. Nem tört ki újabb aranyláz, de az tény: 2008 óta általában megnőtt a befektetési céllal vásárlók száma. – Az emberek ugyanis végiggondolják, hogyan fektessenek be, és a portfóliójukba biztosan beveszik az aranyat is. A nemesfém árának folyamatos emelkedése pedig igazolja, hogy jó döntést hoztak.

Míves aranylapocskák: sok kicsi sokra mehet. Fotó: Schmidt Andrea
Míves aranylapocskák: sok kicsi sokra mehet.
Fotó: Schmidt Andrea

A BÁV Aukciósház 2004 decemberében Magyarországon elsőként kezdte meg – az 1944-ben gyakorlatilag megszűnt – befektetési célú aranytömbök értékesítését. 5-félét vehetünk az 5 grammostól a 100 grammosig, a legkisebb 51 ezer 300 forintba, a legsúlyosabb 927 ezer forintba kerül. A legkönnyebbet akár nyakba is lehet akasztani, ha átalakítják.

Nem csak a BÁV-nál lehet aranylapocskákat vásárolni. Szegeden több, aranyat árusító üzletben jártunk, ahol másféle méretben és súlyban is kaphattunk volna aranytömböket. Számos cégnél az interneten is vásárolhatunk: az egyiknél például egyedi sorszámozású lapocskákat is igényelhetünk, a legnagyobb darab egy kilót nyom.

A törtarany felvásárlásából, valamint a zálogból visszamaradt, ki nem váltott tárgyakból létrehozott tömböknek nincs numizmatikai értékük, nincs évjáratuk, és darabszámuk sem korlátozott. Minden aranytömbön feltüntetik a súlyát, az arany finomságát és a gyártó jelét. A tömbök 999,9 ezrelék finomságú színaranyból készülnek. Az ár az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint–dollár árfolyam alakulásának függvényében változik. Az arany csak hosszú távú befektetésként jó, ha másnap vissza szeretnénk váltani, kevesebbet kapunk érte.

Hol őrizzük? Sokan bankban bérelnek széfet az aranytömb számára, aminek a biztonság mellett az az előnye, hogy nem sérül. Aki viszont otthon tartja, annak azt tanácsolják a szakemberek, hogy vonják be vákuumfóliával, vagy ne vegyék ki abból a kis selyemmel bélelt dobozból, amelyben megvásárolták.

Olvasóink írták

 • 10. tszebeni 2013. május 22. 14:43
  „Nincs is jobb üzlet mint aranyat venni amit majd megőrzési szolgáltatás keretén belül náluk elhelyezel jó pénzért.”
 • 9. szeti 2011. június 16. 19:20
  „inkább azt mondjátok meg, minek a vákuumfólia / selyemszütyő?”
 • 8. Herli 2011. június 16. 17:11
  „7. Moon 2011.06.16. 09:58
  Nyugi, tudom a különbséget, ezért írtam, amit írtam.
  De azért ne legyél annyira nyugodt a tömbarany értékállóságával kapcsolatban. Legyen rajta egy bolhányi karc, máris bukta és mehet törtaranyárban a felvásárlóhoz.
  Nem nekem való. Neked lehet az, élj vele.”
 • 7. Moon 2011. június 16. 09:58
  „Kedves Herli!
  A befektetési arany és az ékszerarany az két külömböző dolog!
  Ezt nem árt tudni!
  Civilnek miért ne érné meg befektetési aranyat venni?
  Ha valamit nem értessz akkor előtte tájékozódj és csak utána ítélkezz!”
 • 6. PipiczGabor 2011. június 15. 21:31
  „En az aranytomboket a hutoben tartom ott sokaig elallnak. Ez a cikk annakl az 1%-nak szol akik ilyet vasarolnak.A tonbbi 3-5 millio ember a letminimumon vagy alatta el.A tobbi meg orul ha van meloja illetve nincs szalonna-parizer gondja.Eljen a polgarsag!Eljen a polgari kormany!/kenyeren es vizen mert tobbet nem erdemel/”
 • 5. Herli 2011. június 15. 14:17
  „Nagy duma. Az aranykereskedőnek igen, de a civilnek nem.
  Főleg az jár rosszul, aki ékszerben veszi meg az aranyat. Azzal azonnal a felét elbukja.”
 • 4. bánki 2011. június 15. 13:44
  „KB Svájci frank !”
 • 3. johnconnor 2011. június 15. 13:40
  „parasztvakítás: "tartsd aranyban a pénzed"
  -akkor az üzletemberek miért ingatlanokba/antikvitásokba fektetik a pénzüket?
  az arany tartja az árát, de semmi több ;I”
 • 2. zoltanszabo 2011. június 15. 12:34
  „Gondolom nem sok ember érint . Lehet,hogy egy pár ember vesz--de szerintem inkább eladja a még meglévő kis értékeit. Feléltük a betéteket, az értékesebb tárgyakat--arany, ezüst,----porcelán sokan eladták ,hogy fedezzék a napi kiadásaikat.
  Aki vesz --pici réteg, jó pénzes politikusok, jól menő vállalkozók.--nejei, barátnői .
  A kis ember--örül ha megoldja a napi megélhetését !”
 • 1. ízizí 2011. június 15. 12:15
  „Pontosabban az a biztos, hogy 2008-ban jó befektetés volt, akkor kellett volna ennek a cikknek megjelennie :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nomád magyarokként is élhetnek a nyári szünetben

Szeged - Egyre több extrém témájú nyári tábor csábítja a gyerekeket, arra is figyelnek a szervezők,… Tovább olvasom