Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Jó érzés, hogy neked jó érzés

Szeged - Ingyenmasszázs irodákban – ez az egyik specialitása a szegedi Nagyító Alapítványnak. Az önkéntesekre építő szervezet élhetőbb Szegedet szeretne, amibe az is beletartozhat, hogy felolvasnak a várakozó járó betegeknek.
Az irodai masszázs nem tartozik a klasszikus önkéntes munkák közé. Majdnem olyan meglepő, mintha valaki azt ajánlaná fel, hogy mire este hazaérek, kikölcsönöz egy filmet, és készít pattogatott kukoricát. Nem szorulok rá, de éppen ezért esik jól: nem segítség, hanem kényeztetés. Azonban – derült ki a gyakorlatban – az önzetlenség is hozhat hasznot.
– Isteni volt, bizsergető, frissítő – így értékeltek azok a kollégák, akik részesültek a Nagyító Alapítvány pezsdítő programjából. Az egyik délután négy önkéntes és Vikor Csaba koordinátor érkezett szerkesztőségünkbe, hogy 15 percig masszírozzanak. Csak mert az nekünk jó.

– Jó érzés, hogy neked jó érzés – fogalmazta meg Szabó Réka a motivációt. Egyetemre jár, ápolónak tanul, a délmagyaros „szolgálat" után egy vizsga várt rá. A többiek középiskolások, Nagymihály Helga vasváris, Marton András és Kondor Csaba a Deák-gimnáziumba jár.

A 11. osztályos fiúk egy csapatépítő hétvégén kerültek kapcsolatba az alapítvánnyal. Csaba az önkéntes munkát „jó kalandnak" látja, de használja is. Ismerkedik, kapcsolatokat épít például így: miközben a fotóriporter, Frank Yvette vállában simította ki a csomókat, a fényképezésről beszélgettek. Csaba szeret és szokott fotózni, tájképet nem annyira, inkább sorsokat.

A negyedórás ingyenmasszázs mindkét félnek pozitív élmény. Fotó: Frank Yvette
A negyedórás ingyenmasszázs mindkét félnek pozitív élmény.
Fotó: Frank Yvette

A 10 éves alapítvány megalakulása óta személyiség- és közösségfejlesztéssel foglalkozik. Idén elnyerték a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól az év ifjúsági munkaprojektje címet. Módszerüket többek között Bagdy Emőke pszichológus is támogatja – mondta Vikor Csaba, aki egyetemistaként lett nagyítós, és ma már az utánpótlást neveli.

2009-ben találták ki a Tiszakciót, ami bővebben: Tevékeny Ifjak Szegedért Akciói. A tevékeny ifjak tipikus önkéntesi feladatokat is vállalnak, például időseknek és rászorulóknak segítenek nagyobb vásárlásokkor, játszótereken szemetet szednek, korrepetálnak, idősotthonban udvart rendeznek. A pezsdítő is az egyik ilyen akciójuk, amellyel a középiskolásokat, az egyetemistákat és a szegedi vállalatokat szeretnék összehozni: a gyereknek jó, ha megnézi, milyen munkaadók vannak Szegeden, a munkavállalóknak jó 15 perc ingyenmasszázs. A technikát egyébként az alapítványnál tanulják.

Örkény az SZTK-ban

Egyelőre megvalósításra vár a diákok egy saját ötlete. Egészségügyi intézmények várótermeiben lépnének fel kisebb performance-okkal. Felolvasnának például egy Örkény egypercest, vagy zenélnének. A poén ebben a várakozók számára az élmény, hogy néhány percig nem azon bosszankodnak, hogy várniuk kell. Az előadók számára rutint és magabiztosságot adhat – vannak az önkéntesek között ugyanis többen, akik előadóművésznek készülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégvezető villamoson, kerékpáron

Szeged - Egy cégvezető autóval jár. Kivéve, amelyik kerékpározik vagy tömegközlekedik. Varga… Tovább olvasom