Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jó fényt, Zoli!

Hétfő este, lapzárta előtt pár perccel kaptuk a fájdalmas hírt: meghalt Enyedi Zoltán fotóriporter, egykori kollégánk. Zoli is így diktálta volna a tempót: előbb adjátok le a hírt, aztán majd ráértek holnap megkönnyezni.
Ezt próbáljuk most tenni a magunk esetlen módján.

Arra a több ezerszer ismétlődő jelenetre gondolunk, amikor Zoli fogai közé akasztja szemüvege szárát, szeméhez emeli fényképezőgépét, és katt, és katt, fordul jobbra, fordul balra, exponál. Aztán visszatér a szerkesztőségbe, hangtalanul eltűnik a sötétkamra magányába. Aztán egyszer csak kidugja a fejét a vegyszerszagú, nagyítólámpa-fényes, szárítómeleg kuckóból, fülig ér a szája, s kezében egy csomó jól sikerült papírképpel elindul a szerkesztői szoba felé megdicsőülni.

Enyedi Zoli élete tényleg a Csongrád Megyei Hírlap és a Délvilág volt. Akik együtt dolgoztak vele, tanúsíthatják: Csongrád megyében nincs olyan település, de talán utca sem, ahol ne forgatta volna körbe objektívját.

1990-ben együtt indultunk az új parlament alakuló ülésére. Úgy készült rá, mint egy királyi vadászatra. Egy órával korábban érkeztünk a Kossuth térre, mint mindenki más, nem akart lemaradni semmiről és senkiről. Nem is maradtunk le. Antall Józseftől Göncz Árpádig, Orbán Viktortól Habsburg Ottóig minden skalpot begyűjtöttünk, villáminterjúinkból másnap kétoldalas összeállítást közölt az újság. Dagadt is a melle tőle mindkettőnknek.


A nyugalomba vonulást – csikó természetéhez hűen – nem jól élte meg, esze ágában sem volt élvezni a megérdemelt pihenést. Idegesítette, hogy nem lehet ott minden eseményen. Így hát amikor csak alkalma nyílt rá, munkára adta a fejét. Dolgozott helyi és országos lapoknak, önkormányzatoknak.

Pár hónapja is ő segítette ki lapunkat, amikor rendszerváltó sorozatunkhoz kerestünk képeket. Olyan magabiztosan emelte ki több tízezer negatív és papírkép közül ezeket a fotókat, mint nyulat a bűvész a varázskalapból. Pontosságból, igényességből, szakmai alázatból, és sok-sok munkából összerakott archívuma felbecsülhetetlen értékű dokumentumtára Csongrád megye legújabb kori történetének.

Most rá villant a vaku. Végleg arcához szorította a fotómasinát, örökre fogai közé fogta szemüvege szárát.

Jó fényt, Zolikám!

Olvasóink írták

  • 1. darch 2009. szeptember 16. 11:50
    „Isten nyugosztalja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankkártyával is lehet adót fizetni

Az APEH-nél január 1-jétől lehet bankkártyával fizetni. Tovább olvasom