Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Jó kezekben a bőrgyógyászati klinika sebkezelő és allergológiai osztályán

Szeged - Első munkahelye a szegedi egyetem bőrgyógyászati klinikája Haklik Melindának. Azt mondja a 26 éve ápolónőként dolgozó nő: ha újrakezdhetné az életet, akkor is az egészségügyi pályát választaná. Ezt az elhivatottságot látva a lánya is a nyomdokaiba lép.
– A munkahelyválasztásnál nagy hatással volt rám, hogy eljött a makói egészségügyi szakközépiskola diákjai közé az akkor még tanársegéd Kemény Lajos – most a szegedi egyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor. Annyira színesen beszélt a szakma szépségéről, a bőrgyógyászati betegek kezeléséről, olyan kedvesen mutatta be a főnővérrel együtt a klinikát, hogy úgy éreztem, itt a helyem – magyarázza pályaválasztását Haklik Melinda, aki tavaly múlt 25 éve, hogy ápolóként dolgozik a klinikán. Negyedszázadon át ingázott kiszombori otthona és szegedi munkahelye között.

Az orvos munkáját sokféleképpen segítheti az ápolónő – vallja Haklik Melinda. Fotó: Karnok Csaba
Az orvos munkáját sokféleképpen segítheti az ápolónő – vallja Haklik Melinda. Fotó: Karnok Csaba

Csanádpalotán lakik az az idős férfi, akinek a lábát sokszor kötözte már Makón és Szegeden is Haklik Melinda. Az idős ember egyedül él, és tavaly nem volt senkije, aki elvigye orvoshoz, pedig elfogyott a kötszere. Melinda megszervezte a kollégák és a gyógyászati segédeszköz bolt segítségével, hogy postázzák a kötszert a bácsinak. Az idős ember hálás volt a segítségért, ezért felhívta Melinda édesanyját, hogy tudassa vele, milyen csodálatos lánya van...

Akciónk hamarosan zárul

Jó kezekben akciónk hamarosan zárul. De még várjuk olvasóink történeteit 6 kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

– Mi a legemlékezetesebb eset, amelyben közreműködtem? – kérdez az éjszakai szolgálata idején is mosolygósan kedves ápolónő. – Talán a Csillag börtön bútorgyárában keletkezett tűz áldozatainak ellátása: köztük volt egy elítélt, aki súlyos égési sérüléseket szerzett, miközben több börtönőrt és rabtársait is kimentette a lángok közül – idézi az 1988-as történetet.

A sebkezelés széles skáláját ismeri Melinda. Örömmel segít az orvosnak, új és esetenként egyedülálló módszerekkel is igyekszik megmenteni például cukorbeteg páciense fekélyes végtagját. Az SZTE országos hatókörű sebkezelési centrumában a legkorszerűbb kötszereket használják, de a hagyományos kenőcsös, fáslis kezelést is eredményesen alkalmazzák. Legutóbb éjszakás nővérként fagyott végtagú beteget kötözött, majd egy allergiás panaszok miatt szenvedő pácienst látott el.

– Kicsi korom óta azt látom, hogy milyen sokat tesz a beteg emberekért – mondja édesanyjáról Farkas Noémi, aki ugyancsak egészségügyi pályára készül. – Apukám már sajnos nincs közöttünk. Anyukám nagyon sokat dolgozik. Gyakran megállítanak bennünket az utcán, boltban a tanácsáért. Mindig nyugodtan magyaráz. Pedig az utóbbi egy évben még a korábbiaknál is elfoglaltabb: a mamám egy éve agyi infarktust kapott, ezért az anyukám munka mellett rohant, és etette, fürdette, tornáztatta. Ennek az áldozatos ápolásnak meglett az eredménye: most a mama biciklizik. Nagyon büszke vagyok rá!

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2012. február 22. 23:03
    „Én is köszönöm az áldásos munkáját! "Sermi" (Ők ezen a néven ismernek)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forráshiánnyal tervezte meg költségvetését Dóc

Forráshiánnyal tervezte meg költségvetését idén is Dóc önkormányzata. Tovább olvasom