Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Jó kezekben: a sokoldalú ápoló

Szeged - Miért éri meg 9 évig tanulni 100 ezer forintos fizetésért? Irinyi Tamás egyetemi okleveles ápolóval, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökével, Jó kezekben játékunk szakmai testületi tagjával az ápolók munkájának sokoldalúságáról és az egészségügy helyzetéről beszélgettünk.

– A pszichiátria más világ: itt jobban törődnek a betegekkel – az emberrel. A gyógyító beszélgetések miatt sok belső dolog derül ki a betegekről, barátibb, egyenrangúbb a kapcsolat az orvosok és az ápolók között. Ez kialakít egy olyan légkört, amelyet más klinikai és kórházi osztályokon nem lehet megtalálni – fogalmaz Irinyi Tamás a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának okleveles ápolója. 21 éve kezdte pályáját. Előtte három évig gyógyszerésznek tanult, majd egy évig szűcsként dolgozott. Az orvosegyetem úgynevezett újklinikája átadása óta dolgozik a pszichiátrián.

– 18 évig pszichiátriai betegek ágya mellett dolgoztam segédápolóként, ápolóként, majd osztályvezető ápolóként. Akkor alakult ki bennem a betegek iránti elkötelezettség – mondja az ápoló, aki 9 évig tanult, hogy okleveles ápoló lehessen. Időközben annyira megszerette szakmáját, hogy máshol már nem is dolgozna szívesen.

A memóriaambulancián jelenleg járóbetegeket fogad, ahol például Alzheimer-kórban szenvedőket diagnosztizál. – Egy ápolónak tudnia kell, hogy mit miért csinál, nem elég végrehajtani az orvosok által előírt feladatokat. Kreativitás is szükséges ahhoz, hogy feltaláljuk magunkat, amikor szinte eszközök nélkül vagyunk kénytelenek kezelni a depressziós beteget, akit rá kell bírnunk arra, hogy például részt vegyen a terápián – hoz egy jellemző képet a mindennapokból.

Memóriapróba. Irinyi Tamás egyetemi okleveles ápoló szerint kreativitást kíván a munkájuk. Fotó: Frank Yvette
Memóriapróba. Irinyi Tamás egyetemi okleveles ápoló szerint kreativitást kíván a munkájuk. Fotó: Frank Yvette


Ahogy romlik az egészségügy költségvetési helyzete, úgy csökken a kórházakban dolgozók presztízse: a pénztelenség, az eszközök hiánya, az elbocsátások miatt is állandósuló létszámhiány rányomja bélyegét az itt dolgozók helyzetére – véli az érdekképviselő. Manapság olyanokon kell spórolni, mint a papír vagy a gyógyszerek. Az egészségügyi dolgozók a juttatásokról már rég lemondtak, és idővel maguk az ápolók is kezdenek megbetegedni – fizikailag és pszichésen egyaránt. A sokszor 80–100 kilós embereket fürdetni és ellátni komoly megterhelés. És mindezt havi 100 ezer forintért. Irinyi Tamás szerint nem csoda, ha külföldre mennek dolgozni az ápolók is: ugyanazért a munkáért tízszer több bért kapnak. Mostanában több ápoló megy ki külföldre, mint ahányan végeznek, Csongrád megyében már most 10 százalékkal kevesebben dolgoznak, mint amire a minimális ellátáshoz szükség lenne. De akik mégis az országban maradnak, sokat tesznek a betegekért. Számukra jelent elismerést az olyanféle köszönet, mint lapunk akciója: a Jó kezekben.

Jutalmazott jelölések

Bemutattuk már lapunkban 6 kategóriás Jó kezekben játékunk 1-1 egészségügyi dolgozóját, közösségét; de továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Olvasóink jelölése alapján szakmai testület választja ki azokat az egészségügyben dolgozó személyeket és csoportokat, akiket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente a testület segítségével választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét. Hogy kire esett Irinyi Tamás okleveles ápoló választása, azt lapunk holnapi számából tudhatják meg.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2011. június 08. 18:07
    „Illenék végre komoly elismerést kinyilatkoztatni a szegedi,Ortutay utcai rendelőben dolgozó Dr Vratán Edit háziorvosról is,aki több mint 20 éve ugyan azon körzetben - bizony nagy körzetről van szó! - látja el kitűnően betegeit,nagyon jó diagnoszta és még jobb gyógyszerekkel állítja talpra a komoly betegségben szenvedőket. Egyértelmű, hogy nem maradhat az ismeretlenség homályában a "Jó kezekben "verseny közben!!”
  • 1. info 2011. június 08. 13:47
    „a nagy lovacskáét, ide nem játék, hanem komoly munka kell, akik fel tudják érni ésszel mit csinál a jobb kéz mert a bal nem tudja.
    bevisz a mentő a klinikára, ahol hadiállapotok uralkodnak!!!A háborúban nem volt ennyi vaságy !! azt mondja az orvos felkerülsz az osztályra, de nem! mert jön a műszak váltás és a másik orvos? szerint nincs hely nem tesz jót a betegnek ha intézményesen kezelik! Otthon kell megtanulnia a terápiát, mondjuk azt ami orvosi felügyeletet igényel!!!!!!!!!! Vagy esetleg ha nem tetszik, vegyünk magunknak egy kapát????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára

Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát arról kérdeztük, mekkora kár érte a magyar zöldségpiacot az európai hasmenésjárvány miatt. Tovább olvasom