Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Jó kezekben a szegedi érsebészeten: a humor segít a betegeknek

Szeged - Több mint húsz éve dolgozik ápolóként a szegedi sebészeti klinikán a mindig mosolygós Busa Jenőné Katalin. Azért jelölték lapunk Jó kezekben akciójában, mert türelmes, kedves, vicces, és szakmailag is jól teljesít.
– Minden betegben megvan az a pont, amelyet megtalálva jól működik a kommunikáció. Nincs két egyforma páciens: alkalmazkodni kell az emberekhez, és úgy kell őket elfogadni, ahogy vannak – fogalmaz Busa Jenőné Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikája érsebészeti osztályának ápolónője. Makón végezte tanulmányait, onnan jött Szegedre dolgozni 1989-ben – először a szívsebészetre. 11 éve került át az érsebészeti osztályra, ahol szintén „nagyon jó a csapatmunka": 13 nővér és 4 orvos működik együtt.

Fontos a jó beleérző képesség és az emberismeret – vallja Busa Jenőné Katalin. Fotó: Frank Yvette
Fontos a jó beleérző képesség és az emberismeret – vallja Busa Jenőné Katalin. F
otó: Frank Yvette

„Türelmes, kedves, segítőkész, ügyes szakember, és állandóan jókedvű" – ezért javasolta bemutatását Semegi Margit a Jó kezekben akcióban. – A humor a legnehezebb helyzeteken is átsegíthet, és a betegek is könnyebben megnyílnak, ha egy kicsit viccelődöm velük. Nagyon fontosnak tartom a kölcsönös bizalmat, ez elengedhetetlen az ápolói feladatok ellátásakor – hangsúlyozza Katalin. Reggel héttől délután háromig napi nyolc órát dolgozik a klinikán. Ügyeletet nem kell vállalnia, hétvégenként családja körében piheni ki a fáradalmakat a kétgyermekes édesanya.

Történetek a gyógyulásról

Jó kezekben akciónk folytatódik. Várjuk olvasóink történeteit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

Mindent megcsinál, amit egy nővérnek kell: ágyneműt cserél, vért vesz, infúziót köt be, sebeket kötöz, és ő az osztály transzfúziós felelőse. Ez azt jelenti, hogy állandóan ingázik a sebészet és a véradóállomás között, hozza-viszi a vért és a különböző készítményeket. Azt mondja, szívesen végzi ezt a „pluszmunkát", mert így sok mindenbe belelát, rengeteg klinikai dolgozóval tartja a kapcsolatot.

– Az érsebészeten nagy a sürgés-forgás, sokan sokféle betegséggel érkeznek. Újabb és újabb problémákkal szembesülünk, rendszeresen járunk továbbképzésekre. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen szeretem a munkámat. Nem is mennék el máshová – mondja az ápolónő.

Olvasóink írták

 • 4. Nagyi60 2011. augusztus 14. 13:15
  „Tapasztalatom alapján mondhatom,valóban egy kiegyensúlyozott,megnyugtató egyéniség.
  Egyébként az érsebészetről általában elmondható,hogy ott a "nyavajájától" függetlenül biztonságban érezheti magát a beteg.Szerintem,ha Hofi kazettát kérne,biztosan azt is kapna a szükséges gyógyszerek mellé.
  Együgyű! Mi köze van mások fizetéséhez?A nővérkének mi köze van a várólistákhoz?
  gorgo! Az érsebészeten vagy a diliházban szerzett tapasztalatai alapján nyilatkozott meg?”
 • 3. Utazo 2011. augusztus 13. 17:56
  „Vegre egy pozitiv hozzaallasu apolono! Ennek oruljunk, mert ilyen emberekbol kene sok! Oruljunk, es sok sikert kivanok a tovabbiakra! :)
  Csak igy tovabb!”
 • 2. gorgó 2011. augusztus 13. 12:56
  „Csoportterápia. Benyomnak egy Hofi-kazettát. Aztán gyógyuljon a kedves beteg. Azt az ágytálast a diliházban. Az jóóó!!!”
 • 1. Együgyű 2011. augusztus 13. 12:24
  „Jó kezekben a szegedi érsebészeten: a humor segít a betegeknek
  Örömteli hír megint!

  Azonban szeretném tudni a bérét.
  Kollegáinak (mindegyikre) a fizetésére is kíváncsi lennék?
  A várakozó listán levő betegek hangulata szintén érdekelne?
  Csak a humor segít már a betegeken?

  További mosolygást és humort kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarabb kifizetik a károsult termelőket

Szeged - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az előzetes várakozásokkal szemben már… Tovább olvasom