Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Jó kezekben a véradó állomáson

Szeged - Miért van szükség véradókra? Mert a vér semmivel sem pótolható. Miért kellenek véradást szervezők? Mert semmivel sem pótolhatók: munkájukkal tartják életben a folyamatos véradást, mert a 4 millió lehetséges magyarországi véradó közül csak 250 ezer a rendszeres donor. A szegedi véradó állomás hétköznapi véradásán jártunk.
– Köszönjük a segítséget! – Ez az első mondat, amivel a Szegedi Tudományegyetem Vértranszfúziós Állomás intézetvezető főorvosa, Szekeres Veronika fogadja a belépőt. Köszönete azokat az embertársainkat illeti, akik a dél-alföldi régió 3 megyéjében évi 70 ezer egységnyi vért adva segítenek másoknak, önzetlenül. E szempontból térségünk kiemelkedik: míg az országban általában 100 felnőtt között 5, addig itt 6–7 véradó terem.

Összeszokott páros: Geréb Anna doktornő (jobbról) és Jeneyné Hugyecz Éva asszisztens. Fotó: Frank Yvette
Összeszokott páros: Geréb Anna doktornő (jobbról) és Jeneyné Hugyecz Éva asszisztens.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi klinikakertbeli véradó állomásra hétköznaponként reggeltől 13 óráig, csütörtökön pedig egészen 18 óráig érkeznek az önkéntesek. Miattuk érdemes – állítják egybehangzóan a fehér köpenyesek: a véradókban buzgó segítőkészségből táplálkozik a velük foglalkozók optimizmusa és jókedve. Ezt érzékeljük, mikor a várakozók között felfedezzük a fiatal zongoraművészt, aki ugyanúgy visszatérő önkéntes véradó, mint a 43 éves Kevei Attila. A szegedi 3 gyerekes családapa elárulja: édesanyja és apósa is tagja a vörös cseppes mozgalomnak. Így számára természetes: évente akár többször is vérét adja.

Akciónk folytatódik

Jó kezekben felhívásunkra várjuk olvasóink történeteit
6 kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

– A vérből annak különböző alkotóelemei szeparálhatók a gép segítségével – mutat az épp Kevei Attila vérét feldolgozó berendezésre Geréb Anna. A donorok kivizsgálásával foglalkozó doktornő szerint a véradók egészségi állapota a népesség egészének főbb jellemzőit mutatja. Emberismeretére, empátiájára támaszkodva néhány perces beszélgetés és a vérvizsgálat alapján kell megállapítania: a jelentkező vére jó-e mások gyógyítására. A doktornő tapasztalata szerint a jelentkezők 10 százaléka például cukorbetegsége, lázas állapota vagy valami egyéb ok miatt nem alkalmas a véradásra. A 18–65 év közötti önkéntesek között növekszik az idősebb korosztályhoz tartozók aránya, mert egyre nehezebb megszólítani a fiatalokat.

– Az első véradók izgulnak kicsit a tűszúrással járó esetleges fájdalom miatt – árulja el a megnyugtatásukra specializálódott, 27 éve vérvétellel foglalkozó asszisztens, Jeneyné Hugyecz Éva. A kiszállásos véradásokon mindig akad első véradó: legutóbb például a 37 szegedi lombardos között 14. Az állomásra többnyire rutinos véradók térnek be, de akadnak kezdők is. Őket is a segíteni akarás mozgatja, nem az akcióért járó jutalom.

A vérgyűjtésben szem előtt kell tartani a térítésmentességet és az önkéntességet, ami harmonizál az uniós követelményekkel is – tudjuk meg Szekeres főorvosnőtől. A véradónak azt javasolják: önkénteskedése előtt egyen és igyon, de a nagyjából fél óráig tartó vérvételi procedúra után a segítőnek kalória-utánpótlásra 500 forintos étkezési utalványt, fél liter ásványvizet és némi csokit adhatnak, meg esetenként olyan támogatók ajándékát, mint a mórahalmi önkormányzattól érkező fürdőbelépő.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2012. február 06. 18:32
  „Geréb Anna doktornő (jobbról)
  és Jeneyné Hugyecz Éva asszisztens képét torzította: Fotó: Frank Yvette

  Arcképet torzítva leközölni nem szerencsés.”
 • 3. Dushbag 2012. február 06. 15:20
  „"A vérgyűjtésben szem előtt kell tartani a térítésmentességet és az önkéntességet, ami harmonizál az uniós követelményekkel is"
  Öhöm, köhöm... Hát ez nem biztos, hogy így van teljesen, de: Ha ennyire fontos lenne a vér, akkor
  nem vennének el minden lehetséges juttatást az állomástól. Régebben volt védőruha(köpeny) lábzsák, stb...
  De szerintem manapság már csak a vér kell, minél olcsóbban beszerezve.
  Arra azért kíváncsi lennék, hogy aki vért kap, annak elszámolják-e a TB felé mint költséget. Tudom, csak a
  tárolási és egyéb járulékos költségét, persze...”
 • 2. polo 2012. február 06. 12:30
  „hasonló a helyzetem szívesen adok vért de nem veszik le mert a tb. nem rendezett”
 • 1. kontrapista 2012. február 06. 11:37
  „Esetem a cikkben említett véradóállomáson :
  Több mint 50 -szeres véradó vagyok, jelentkeztem véradásra. Elutasítottak, mivel nem Mo-i biztosított vagyok, közben az illetékes hölgy "elmagyarázta" a költségek magasságát, ami a vérkivizsgálattal jár.A hölgyet valóban megsajnáltam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől iskolaérett egy kisgyerek?

Szeged - Vannak egyértelmű helyzetek, amikor a gyermek csaknem minden területen fejlett,… Tovább olvasom