Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Jó kezekben: torna a betegágyban - Amikor a mozgás gyógyít

Szeged - Ultrahang, lézer is segíti az izmok mozgatását. A szegedi egyetem traumatológiai klinikáján dolgozó gyógytornászok a könyök- vagy medencecsonttörés után lábadozó betegeken kívül neves sportolóknak is segítenek.
– Meg kell érintenem a beteget, amikor először mutatom meg mondjuk a könyökcsontját összetört páciensünknek, miként mozdítsa a vállízületét a fájdalomhatárig. De masszázsszerű izommozgatást nem végzünk – vázolja munkája határait Suti Andrea. A Szegedi Tudományegyetem egészségtudományi karán 1990-ben induló szak legelső évfolyamán végző, ma a traumatológiai klinikán dolgozó gyógytornász a műtéten túljutott betegek rehabilitációját segíti. Ezért a beavatkozást követően szinte azonnal munkához lát: a mozgással segíti a gyógyulást.

A traumatológiai klinika egyik 30 ágyas osztályának betegei, valamint naponta 8–10 bejáró páciens mozdul Suti Andrea parancsára. Általában a műtét után 3–6 hónap kell a felépülésre. Ennyi idő alatt előfordul, hogy barátság is kialakul a gyógytornász és a betege között. Ilyen esetként emlékszik Suti Andrea arra a fiatalra, aki gerincsérüléssel került a baleseti sebészetre, s bár tudatában volt annak, hogy nem nyeri vissza teljes mozgásképességét, mégis el akart jutni teljesítőképessége végső határáig.

A Szeged Beton VE háromszoros olimpiai bajnok centere, Molnár Tamás izmai is Suti Andrea gyógyító tornáztatására várnak a megerőltető szezon végén. Fotó: Frank Yvette
A Szeged Beton VE háromszoros olimpiai bajnok centere, Molnár Tamás izmai is Suti Andrea gyógyító tornáztatására várnak a megerőltető szezon végén. Fotó: Frank Yvette

– Az orvos utasításai alapján kezdünk a műtétet követő munkához. A páciens általános állapotától, a terhelhetőségtől, és nem a mozgás mennyiségétől függ, kit milyen könnyen állítunk talpra egy baleset után – magyarázza a gyógytornász.

A Jó kezekben akció folytatódik

Jó kezekben akciónkban várjuk olvasóink történeteit orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző, vagyis 6 kategóriában.

Az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központjában összesen 30 gyógytornász dolgozik. Vezetőjük, Thékes Lászlóné hetente tart munkaértekezletet. Ilyenkor például a tanfolyamokon megismert legújabb módszereket továbbadják egymásnak a kollégák.

– A sérülés esélyét nem befolyásolja az illető sportteljesítménye. Ugyanakkor a sportolók sérülékenyek: a versenyszezon vége felé a túlterhelés a legfőbb veszély – összegzi tapasztalatait a Szeged Beton VE vízipólósainak gyógytornásza. A
váll- és térdízület, vagy az izomfájdalom csillapítására Suti Andrea elektroterápiát is alkalmaz: lézer, ultrahang, elektromos áram végzi a rehabilitációt. De a tapaszok is segítenek, ha például a szalagos ízületek tehermentesítése a cél.

Örömforrás a mozgás – vallja a gyógytornász, aki hetente legalább kétszer maga is úszik, kerékpározik. Másoknak is ajánlja a legalább félórás és izzasztó mozgást a felesleges energiák levezetésére, a hangulati zavar oldására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új irodaépületet avatott a Maxim Könyvkiadó

Megduplázta az uniós forrásból táplálkozó támogatást, és új irodaházat épített magának a szegedi Maxim Könyvkiadó Kft.. Tovább olvasom