Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Jó kis hazai a szatyorból

Szeged - Bár a betegek szerint nem rossz a klinikai menü, a legtöbb rokon, barát mindig visz valamilyen „kiegészítő" házi kosztot, csemegét az odabenn fekvőknek. Van, aki többre vágyna, mégis csak ropit kaphat, mást pedig szinte elöntenek a gyümölcslevek, így rá is unt.
Régi hagyomány, hogy a rokonok és barátok – a feltálalt ételek minőségétől és mennyiségétől függetlenül – házi kosztot visznek a kórházban fekvőknek. Amellett, hogy a lábadozó örül a figyelmességnek – ha betartják az orvosi előírásokat –, ezzel akár felépülésébe is besegíthetnek.

– Csak egy kis sós ropit meg kekszet hoztunk, mert a főorvos mást még nem engedett – mutatta szatyrát az Orosházáról érkezett Nemes Ádámné és férje szombaton dél körül a sebészeti klinika előtt. Lányukat néhány napja operálták, friss műtöttként pedig szigorú diétát írtak elő neki. Ebbe a sovány házi húsleves – amit lányuk nagyon szeret – még belefér, ezért abból is hoztak egy kicsit – magyarázta a nő, aki nagyon elégedett a szegedi ellátással.

Az új klinika neurológiájára tartott a Kiskunhalas mellől érkező Péli család, 26 éves közgazdász lányukat látogatták meg, aki hirtelen esett le a lábáról. Szombaton gyümölcslevet, bonbont hoztak lányuknak – akinek ágyánál már másik hat liter gyümölcslé sorakozott. – Nem hittem volna, hogy a 100 százalékost is meg lehet unni, de ez a helyzet – mondta a fiatal lány, akit rokonain kívül narancsok, mandarinok, csokik, almák, zsömlék, befőttek és kakaós csigák vettek körül. Azt mondta, nem rossz a klinikai koszt, csak neki egyelőre nem esik jól a hús, amit aznap is kapott reggelire. Helyette inkább gyümölcsöket eszik. Két hete van bent, fogyott két kilót, de az a stressz, nem pedig a menü miatt van – mondta.

A Kiskunhalas mellől érkező Péliné lányának, mónikának befőttet is hozott az ebéd mellé. Fotó: Schmidt Andrea
A Kiskunhalas mellől érkező Péliné lányának befőttet is hozott az ebéd mellé.
Fotó: Schmidt Andrea

A szemben lévő ágyon Enying Jenőné már egy hónapja fekszik bent. Lánya naponta kétszer meglátogatja, meglepetéseket hoz neki, mert ő nem kér semmit. Bizonyítékként mutatta a fiókban heverő almát, narancsot, paprikát és tálcás kiszerelésű szalámit. Nincs igazán étvágya – mondta –, majd bennünket kínálgatott: együk meg legalább a narancsot.

Forráskútról a harmadik emeleti pszichiátriára jött látogatni férjét Zámbó Istvánné, akit gyermekei kísértek el. Szatyrában még langyos volt a babgulyás – legalábbis ezt remélte. Hoztak zsömlét és ásványvizet is a házi koszt mellé, gyümölcsöt pedig pénteken kapott a beteg. Hogy másnap mit visznek neki, még nem tudta megmondani. – Talán holnapra már haza is engedik, és akkor nem lesz szükség az ebéd utaztatására – bizakodott a nő.

Házi mellett ötvenféle

2007 decemberétől a normál – tehát nem diétás – kórházi menükben délben A és B változat közül választhatnak a páciensek. Emellett naponta kapnak úgynevezett kisétkeztetést – például műzliszeletet, joghurtot – illetve gyümölcsöt is. Persze azt, hogy mit ehet a beteg, a dietetikusok döntik el a szakorvosok ajánlására. A normál menük mellett jelenleg nagyjából ötvenféle diétás menüt tálalnak a szegedi klinikákon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humorral tuningolt Hugo-dráma

Szeged - Illusztris vendégsereg, telt ház volt a Királyasszony lovagjának pénteki bemutatóján, a… Tovább olvasom