Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Jó szándék vezérli a gerillaültetőket

Szeged - Sok gyökeres, kisméretű fenyőfát ültettek ki az emberek az ünnepek után a szabad ég alá: különösen a panelnegyedekben lehet sok tűlevelűt látni. Mivel a fenyő nem nagyon kedveli az alföldi klímát, a fák többsége elpusztul.
Számos kisméretű gyökeres fenyőfát lehet látni különösen a szegedi panelövezetekben közterületeken: sokan gondolták úgy, hogy a karácsonyi fenyőfának vásárolt tűlevelűt az ünnepek után lakásuk környezetében ültetik el a szabadban.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a céggel kellene egyeztetni a helyszínt elültetés előtt a karácsonyfa-tulajdonosnak. – A tűlevelűek nem az Alföld ökológiai viszonyaira jellemző fafajok. Amennyiben öntözésük nem megoldott, közterületre való ültetésüktől még társaságunk is tartózkodik. A karácsony előtt árusított kisebb földlabdás fácska többszörös stresszen, sokkon megy keresztül, amely a csemetekerti iskolázással, illetve a végső kiemeléssel kezdődik. Ilyenkor gyökérzetének jelentős részét elveszti, amely felborítja a gyökérfelület-lombfelület egyensúlyát. Szobába kerülve egy 15-20 Celsius-fokkal melegebb, alacsony páratartalmú helyiségben elkezd a levelein keresztül párologtatni, és mivel hiányos gyökérzetén keresztül nem tudja pótolni a vizet, elkezdi kiszárítani saját magát, így további sorsa már ekkor megpecsételődik – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Sokan ültetnek ki fenyőfát a panelek között. Mivel a növény nem nagyon kedveli az alföldi klímát, többségük elpusztul. Fotó: Karnok Csaba
Sokan ültetnek ki fenyőfát a panelek között. Mivel a növény nem nagyon kedveli az alföldi klímát, többségük elpusztul. Fotó: Karnok Csaba

Esély persze van a szabadföldi kiültetést követő túlélésre, amennyiben rendszeres locsolást vagy nedves tavaszt kap a növény. – Ezért egy-egy fenyő mégis megmarad, kérjük, hogy egyeztessenek velünk a kiültetés helyszínéről. Sajnos ezek a fák alig fejlődnek, és különösen árnyékban még többévesen is csak bonsai formát idéznek. Ha elvétve egy-egy jobban megered, akkor egy bizonyos méret elérésekor a közepe karácsony előtt eltűnik – mondta az ügyvezető igazgató.

A társaság tapasztalata, hogy más, a klíma miatt jobban cseperedő fafajok esetében a gerillaültetés a házközösségnek okoz problémát, és ilyenkor a környezetgazdáktól kérnek segítséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakótelepi közösséget épített a MASZK

Egyedül nem megy – közösségépítés a szegedi Retek utcai lakótelepen címmel valósított meg egy EU-s projektet a MASZK Egyesület közel 28 millió forint támogatásból. Tovább olvasom