Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Jó vidéken élni, de Szeged azért legyen közel

Csongrád megye - Csak Szeged, Mórahalom és Sándorfalva lélekszáma nőtt 1990–2010 között, az összes többi városban kevesebben élnek, mint két évtizeddel ezelőtt. A megye 10 városában lakik az emberek háromnegyede.

A 422 ezres Csongrád megyében mindössze 10 település kapta meg a városi rangot: ebben a tízben viszont csaknem 318 ezren élnek. A városok közül azonban csak a megyeszékhely, Szeged, valamint a hozzá legközelebb eső két kisváros, Mórahalom és Sándorfalva lakossága gyarapodott az elmúlt 20 évben. 7 város lélekszáma csökkent, teljes szinkronban az ország népességének fogyásával.

A kerekítve 6000-es Mórahalom és a 8000-es Sándorfalva polgármesterei elismerik, hogy Szeged közelsége is számít, amiért szeretnek itt élni az emberek, és amiért vonzzák a beköltözőket a települések. Nógrádi Zoltán, Mórahalom első embere azt mondta, sokat jelent, hogy a nagyvárosi szolgáltatások könnyen elérhetők. Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere úgy fogalmazott: fontos az a szempont, hogy 8–10 perc alatt Szegedre lehet érni, és van Szeged–Sándorfalva buszjárat is.

Nógrádi Zoltán kiemelte: Mórahalmon jó az infrastruktúra, ami meghatározza az ott élők életminőségét.Korábban a telkeket teljes infrastruktúrával, ugyanakkor olcsón kínálták az építkezőknek. A jövőben is telekgazdálkodással lehetne ellensúlyozni a romló demográfiai adatokat, de ezt a tervet most a válság felülírja. Elmondta, hogy Bács-Kiskunból, például Bácsalmásról, Madarasról is sokan költöznek Mórahalomra, többek között a jó intézményhálózat és a fürdő miatt. Kakas Béla szerint Sánforfalván az élet nyugodtabb, mint egy nagyvárosban, ugyanakkor a szolgáltatások magas színvonalúak. Mindkét polgármester a város bölcsődéjét, óvodáját, iskoláját, könyvtárát dicsérte, a gazdasági perspektívákat, az idegenforgalomban rejlő lehetőségeket.


Szegeden 1995-ben még 182 ezer 187-en laktak a megyeszékhelyen. Majd a nagyvárosba bejelentkezők száma drámai fogyásnak indult, összefüggésben a térség gazdasági leszakadásával, a munkanélküliséggel, nem utolsósorban Algyő 1997-es elszakadásával. Szeged a mélypontot – a 163 ezres számot – a 2000-es évek első felében érte meg, többek között a környező településekre való kirajzás miatt is. Utána fordult meg a trend, nagyobb számban költöztek Szegedre az ország más tájairól és külföldről, vesztett varázsából a falura hurcolkodás divatja is. 2010-re pedig átlépte a 170 ezres lélektani határt a város lakossága.

Algyő 5000 embert vitt

Amikor az amúgy 1973-ban Szeged által bekebelezett község 1997. október 1-jétől újra önálló lett, egyszerre több mint 5000-rel csökkent a megyeszékhely lélekszáma, majd 2001-től 2003-ig szinte minden évben ezer fővel lett kevesebb.

Olvasóink írták

 • 17. Smerdis 2012. január 12. 11:14
  „mi azért költözünk algyőre, hogy nyugtunk legyen. magyar emberrel egy társasházban élni képtelenség.”
 • 16. toxor01 2012. január 10. 09:14
  „sándorfalván nincs semmi hogy tudtak városi címet adni neki :D”
 • 15. dodoni 2012. január 10. 09:02
  „Nem lenne rossz az egyes teleülések népességének korcsoportos bontását sem közölni egy cikkben. Hogy az elvénülési folyamat jobban látható legyen, mondjuk egészen 1960-ig visszamenőleg.

  Aztán olyan cikket se ártana írni, amely azzal foglalkozik, hogy miként alakul egy olyan település közhangulata, jövőbe vetett hite, ahol az óvodák, iskolák, kiürülnek, ahonnan elfogynak a gyerekek, a fiatalság, ahol egyre több az eladhatatlan, omladozó ház, az elgazosodott porta, a hol csak egy helyen van "telt ház": a temetőben.

  A cikkben leírtak alapján a következő jött ki.

  A megye 10 városában a népesség 1990-2010 között 16 514 fővel fogyott.

  A sándorfalvi, mórahalmi többlettel (1546 fő) szemben áll 18 060 fő fogyás.

  Vagyis a megye népesedési helyzetét főleg ugyanaz a két tényező alakítja, ami az országét is: a születések száma kisebb a halálozások számánál. A népesség elöregedett állapota pedig, változatlan termékenységi viszonyok mellett, a további fogyást vetíti előre.

  De nyugodjunk meg! Ne csináljunk ebből tragédiát! A világ túlnépesedett. Majd jönnek ide afrikaiak, ázsiaiak és belakják ezt a területet, ami nekünk nem kell.”
 • 14. saturnus 2012. január 10. 07:50
  „Mind a két város nagyközség gyakorlatilag. Csak azért találták ki a városi rangra emelést,hogy a központi költségvetést mecsapolva olyan pénz forráshoz jutnak amit a városi osztálybesorolás nélkül nem lenne lehetséges. Nográdi fideszes képviselő is kirakat politikus volt annak idején az első orbán kormány idején politikai megfontolások okán a homokhátság lakosait integrálja a fideszhez mert a többi politikai vonulat megbukott.MDF-Kisgazda. De mára már a fidesz számára terhessé vált Nográdi ügyletei és a tömegessen becsapott földművesek mint politikai vazallusok elpártoltak a fidesztől és mivel orbán ázsióját rontotta Nográdi a lendület leállt. Mint iskola igazgató kezde sok hazudozással és ma is tele van olyan űzelmekkel ami idővel nagyon sok ember elveszti vagyonát és börtönbe kerülhet ő maga is mert a fidesz bukása után a pénz források elapadnak teljessen Mórahalom bevételei mert ugyn úgy eladósította mint lázár,Hódmezővásárhelyet. Ez majd olyan formában fog felszínre tőrni,hogy a közösségi költségek a lakosság támogatása teljessen meg fog szünni és mindenki magára marad. Egy szoval rövidessen elszegényedik Mórahalom.”
 • 13. Bendegúz007 2012. január 09. 21:05
  „10. rudi-nak igaza van,idén valószínűleg 500-600ft/l lesz az üzemanyag ára úgyhogy aki merész menjen minél messzebb,aztán csak nézhet,vagy ha eladósodott a hitel miatt akkor inkább kisebb ingatlant vegyen a városba mert akkor még nem jár olyan rosszul.”
 • 12. zehn 2012. január 09. 20:53
  „Tonyk! Helyesbítek. Nagy falu. Nincs bajom Sándorfalvával. Azzal annál inkább,hogy ledegradálják a városi címet. Sok település elején mire elolvasom az " Üdvözöljük városunkban " táblát,már keresztül is mentem rajta. Sándorfalva esetében ez nem így van,mert nem kicsi,de messze van az általam "igazi" város fogalmától.Sajnálom.”
 • 11. TrombiFrédi 2012. január 09. 19:37
  „Nem kell fényezni ennyire Szegedet, más nagyobb városok, megyeszékhelyek környékén is előfordul hasonló helyzet...”
 • 10. rudi 2012. január 09. 17:26
  „Sokan azért költöznek falura,mert a eladósodtak, és városi lakásukat, házukat eladják, és olcsóbb falusiba kényszerülnek. Falun élni azonban a mai világban sok szempontból luxus, hiszen a legtöbb esetben a munkahely valamely közelebbi-távolabbi városban van, ahová az utazás bizony költséges. Sakk-matt helyzet.”
 • 9. Morgo 2012. január 09. 16:19
  „6. Valahol: Minek költözött olyan messzire. Akinek ennyi esze van az meg is érdemli, hogy sokat költsön utazásra. Én 8 km-ről járok be Szegedre dolgozni. Az utazási ktg 2000 Huf/hó!”
 • 8. Horthyszobor 2012. január 09. 14:09
  „7. Jaaa!!! Már teljesen megijedtem...”
 • 7. Beroesz 2012. január 09. 13:12
  „3. Horthyszobor 2012.01.09. 10:32

  Vásárhelyen igazán a csatolt részek (egyéb belterületek) és a tanyavilág népe fogy, maga a város nem annyira.”
 • 6. Valahol 2012. január 09. 13:10
  „A "falura hurcolkodás"-ról csak annyit, h munkába és suliba ide járnak a népek. Az utazási költségek pedig igen-igen magasak. Tavaly költözött ki ismerős család Ásotthalomra 2 nagy és egy pici fiúval. Az apa Szegeden dolgozik és a 2 nagyfiú itt jár közép iskolába. Sokba kerül a 3 db. távolsági és helyi bérlet.”
 • 5. tonyk 2012. január 09. 11:04
  „1. zehn 2012.01.09. 10:11

  Te is szédülsz, ha nem aszfalt van a talpad alatt, ugye?
  Tanyaközpont... Te városi elit .... (Szegeden élek, még mielőtt sándorfalvinak gondolnál)”
 • 4. Larsson 2012. január 09. 10:55
  „Nem elköltöznek, hanem kiöregednek, elvégre hmvh is csak egy nagy falu, mint debrecsény...”
 • 3. Horthyszobor 2012. január 09. 10:32
  „Nem értem Hódmezőről miért költöznek el az emberek??? Hisz ott a perspektíva:)”
 • 2. Együgyű 2012. január 09. 10:24
  „Ehhez a cikkhez azért lenne egy két megjegyzésem. Eddig jó volt vidéken élni, Szeged azért legyen közel.
  Csak Szeged, Mórahalom és Sándorfalva lélekszáma nőtt 1990-2010 között. Én, mint fő balfácán tudom is ennek az okát. Konkrétan, SZEGEDRE azért költöztek megyénk többi elszegényedett településeiről, sőt a környező megyékből emberek mert eddig (a választások előtti időszakra gondolok) biztos volt a segély és remény, hogy lesz néha a munka lehetőségre is. (Főleg fekete!) Sajnos eddig, a három említett város nem hozott például olyan intézkedést, hogy 20-éve itt élő lakosnak adnak csak segélyt, bármilyen támogatást. Így természetesen a tösgyökeres szegediek is szívnak most! Mindennemű felhasználást-jogát fenntartok!
  Csak az ötletet a mai helyzetnek megfelelően, kemény zseton ellenében használható fel!
  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!”
 • 1. zehn 2012. január 09. 10:11
  „Szeged immár az ország harmadik városa lett,ez dicséretes! Mórahalmon agilis a polgármester, /most az mindegy milyen párt színeiben/ sokat köszönhetnek neki.Szinte mindent! Sándorfalva nem tudom miért város,- hacsak a 8000 lélek miatt nem - semmi jellegzetességgel vagy városi arculattal nem rendelkezik. Egy nagy tanyaközpont. Vásárhely meg ha ilyen tempóban fogy, lassan ide lesz csatolva:) / Természetesen Szegedhez/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ungár Anikó: ˝Lassan elvesznek az illúziók˝

Ungár Anikó elárulta: talány számára, hogy meddig tudja fenntartani a közönség érdeklődését, hiszen… Tovább olvasom