Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Jobb a szegedi teátrum helyzete a pécsinél

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színházat nem fenyegeti olyan veszély, mint a pécsiek hasonló korú teátrumát, ahol az utóbbi időben a technika többször is felmondta a szolgálatot. A kedvezőbb helyzet az elmúlt évek kisebb-nagyobb fejlesztéseinek is köszönhető.
Az elmúlt hetek hírei arról szóltak: katasztrofális műszaki állapotban van a Pécsi Nemzeti Színház, amelynek nagy felújítását épp akkor kezdték meg, amikor 1986-ban a szegedi nagyszínházat az elhúzódó rekonstrukció után végre megnyitották. Fellner és Helmer szegedi palotája felett sem telt el nyomtalanul az elmúlt negyedszázad. Négy-öt éve nagy ijedelmet okozott, amikor egy próbán az előszínpad fölötti mennyezetről az egyik stukkó angyalka kézfeje a nézőtérre esett. Senki sem sérült meg, de más lett volna a helyzet, ha a 15 dekás gipszdarab 13–14 méter magasból valakinek a fejére pottyan.

– Alaposan ellenőrizték, végignézték az eset után az összes hasonló helyet, repedéseket nem találtak. Ilyesmi nem történt azóta, biztonságban vannak a nézőink és a munkatársaink is – mondja Gyüdi Sándor. A teátrum főigazgatója azt is hozzáteszi: bár veszély nincs, több minden elavult, különösen a fűtési, a légtechnikai és az elektromos rendszer. Előbbi kettőre létezik egy uniós pályázat, amin el is indult a város. Ha sikerül nyerni, a tervbe vett átalakítás nagy részét az EU finanszírozásával a következő években több lépcsőben elvégzik.

Krizsán István műszaki igazgató a szegedi színház hőközpontját mutatja. Fotó: Veréb Simon
Krizsán István műszaki igazgató a szegedi színház hőközpontját mutatja.
Fotó: Veréb Simon

Pécsett megadta magát a technika

Több balesetveszélyes helyzet adódott mostanában a pécsi színházban: először a Pletykák előadásán esett le az egyik lámpa egy méter átmérőjű lencséje, amely sérülést is okozhatott volna, de egyik színészt sem találta el a színpadon. Két nap múlva egy másik előadáson a díszletet mozgató technika adta meg magát, majd az 1987-ben gyártott vezérlőpult is meghibásodott.

Krizsán István műszaki igazgató szerint különösen a fűtéskorszerűsítés sürgető, mert jelenleg a szomszédos bíróság udvarán üzemelő kazánokból kapják a fűtésre használt gőzt. Rugalmasabban szabályozható és sokkal gazdaságosabb saját rendszerre lenne szükség. A légkondicionálást is takarékos módon tervezik: nem az egész épületet hűtenék egyszerre. Az üzemi területeket munkaidőben, a színpadot és a nézőteret pedig az előadások idejére hűtenék.

A színháztechnika modernizálásával előrébb járnak a szegediek – a pécsi teátrum szakemberei épp a napokban jártak itt tapasztalatokat szerezni. 2006-ban a nagyszínházban kicserélték a színpad padlózatát, a forgószínpadot mozgató görgőket, modern, számítógépes vezérlőpult állt szolgálatba, új a ponthúzórendszer lelke és a nagyfüggöny is.

Kisszínházi gondok

Gyüdi Sándortól tudjuk: dacára annak, hogy szinte új az épület, a kisszínház sem problémamentes. Tavaly elromlott a klímaberendezés – akkor nem volt szükséges a mintegy félmillió forintba kerülő javítást rögtön elvégeztetni, most viszont, a tavasz közeledtével erre is sort kell keríteni. Ráadásul a lapos tetőn összegyűlt 30–40 centis hó és a kemény fagyok miatt február elején kicsit beázott a kisszínház: épp a színpad fölött csöpögött be a hólé. Krizsán István szerint jégdugó keletkezhetett a lefolyókban, és a nagy nyomás hatására találhatott a víz egy hajszálrepedést a tetőn. Keresik a hibát; azóta már volt normál eső, az már nem okozott problémát. Ha nem számolták volna fel jogutód nélkül az épület kivitelezőjét, a Délépítő Kft.-t, a tetőkre szokásosan adott – általában 5–10 éves – garanciát most érvényesíttethetnék.

Olvasóink írták

  • 1. Mondosavan 2010. március 16. 11:01
    „Elsóóóóóóóóó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztikereszt Székhelyi Józsefnek

Hiller István a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Székhelyi József színművésznek. Tovább olvasom