Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Jobb búzatermés ígérkezik a tavalyinál

Csongrád megye - Árban kicsi a különbség az étkezési és a takarmánybúza között, ezért idén inkább takarmánynak valót vetettek a gazdaságok. A szakember szerint csak a minőségi étkezési búzával lehetnénk versenyképesek a világpiacon: erről is szó lesz a Gabonakutató Nonprofit Kft. mai szegedi fajtabemutatóján.
 Ma: kalászos fajtabemutató

A Gabonakutató Nonprofit Kft. ma 10 órától kalászos fajtabemutatót rendez szegedi nemesítő telepén. A terménypiaci aktualitásokról Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója tart előadást. Tájékoztatók lesznek a búza várható hozamáról és minőségéről is. Az őszi és a tavaszi kalászos fajták és fajtajelöltek szántóföldi bemutatóját szakmai konzultációk követik.

– Nem jó az az irány, amely felé a gabonatermesztők idén elmentek: az a jellemző, hogy inkább takarmánybúzát vetettek el, mint étkezésit, mivel árban kicsi a különbség a kettő között. Úgy kalkulálnak, hogy jobban járnak, ha egy hektárról 8-9 tonna takarmánybúzát takarítanak be, mint 6 tonna étkezésit – nyilatkozta Szilágyi László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Milyenek az idei terméskilátások? – kérdeztük a vezetőt. Szerinte a tavalyi őszi belvíz ártott a leendő termésnek, a mostani májusi eső azonban valóban aranyat ért: ezért minőségben a 2014-esnél jobbat várnak. Megírtuk: tavaly sok gabona, országosan 5 millió tonna termett, de a minőség kívánnivalót hagyott maga után. Az árak is úgy alakultak, hogy a piac nem adott sokkal több pénzt a jó kenyérgabonáért. Ezért következett be idén az a fordulat, amitől Szilágyi László óvná a gazdálkodókat.

– Ha a takarmánybúzára állunk át, akkor olyan országokkal kell versenyeznünk, mint Oroszország, Ukrajna, Románia: ez képtelenség, mivel náluk olcsóbb a munkaerő, és tengeri kikötővel rendelkeznek. Magyarország számára a minőségi étkezési búza termesztése lehet a jó irány, hogy ne veszítsük el a régi vevőket, Olaszországot, Romániát, Boszniát – jelentette ki az igazgató.

Jelenleg mintegy 54 ezer hektárnyi területen van őszi búza Csongrád megyében. Fotó: Karnok Csaba
Jelenleg mintegy 54 ezer hektárnyi területen van őszi búza Csongrád megyében. Fotó: Karnok Csaba

A 2014-es országos átlag hektáronként 4,7 tonna volt búzából, a Csongrád megyei csak 3,9 tonna. Az aratás után kiderült: a takarmány minőségű búzáért tonnánként 40 ezer forintot, az étkezési búzáért csak alig több mint 50 ezret adtak. Jelenleg mintegy 54 ezer hektárnyi területen van őszi búza Csongrád megyében a kormányhivatal szerint. A terméskilátások a tavalyi őszi időjárás miatt rendkívül változatosak. A jobb területeken 6-7 tonna, gyengébb adottságok mellett pedig 3-3,5 tonnás termésátlagok várhatók.

Összességében átlagos terméshozamra van kilátás, ám a 10 ezer hektárral kisebb terület miatt az összes termés mennyisége elmarad majd az előző évekétől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Türelmetlen autós okozott balesetet az algyői Tisza-hídon

Egy rendőrautónak ütközött egy személyautó Szeged és Hódmezővásárhely között - két rendőr megsérült. Tovább olvasom