Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Jobb lesz az ivóvíz Sándorfalván

Sándorfalva - Hamarosan megkezdődhet az ivóvízminőség-javító program kivitelezése Sándorfalván. A kisváros kivált a társulásból, saját, egyedi igényre tervezett programját így hamarabb tudja beindítani.
November első napjaiban aláírták Sándorfalván az ivóvízminőség-javító program kivitelezésére a vállalkozási szerződést. A kisváros ezzel jóval megelőzte azt a társulást, amely eredetileg ugyanerre a célra alakult. – Bebizonyosodott, hogy jó volt annak idején az a döntésünk, hogy önállóan pályázunk erre a programra, saját igényeinknek megfelelően – fogalmazott Kakas Béla polgármester. Mint emlékeztetett, miután 1998 novemberében kiadták az uniós irányelvet, amelynek a települések ivóvízminőségének meg kell felelnie, az önkormányzatoknak társulási szinten kellett pályázniuk az ehhez szükséges forrásokra. Mivel azonban Sándorfalván nem volt szükség arzénmentesítésre, az a döntés született, hogy önálló utat jár.

– A vas-, ammónium- és mangántartalommal van nálunk probléma. Ezek is megfelelnek a magyarországi határértéknek, az uniós azonban ennél jóval szigorúbb. Emellett nyáron a vízkapacitásunk is kevés, így a meglévő négy kutunk mellé szükséges a strand területén lévő ötödik beindítása is. Ezekre az egyéni problémákra készíttettük el a terveket, és pályáztunk a megvalósítására önállóan.

A nyílt közbeszerzési eljáráson az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termálenergetikai Kft. nyert. A tervek elkészültek, így hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. A kifogásolt elemek és vegyületek határértékének beállítása mellett bővítik a gerincvezetéket a strandtól a Szabadság térig, és a vízműtelep tározókapacitását is megnövelik a tisztított víz számára.

– Szerettük volna, ha a szennyvízberuházással egy időben zajlik ez a munka, hogy ne kelljen kétszer feldúrni az utcákat, de az ivóvízminőség javításánál nagyon szorít a határidő. Így viszont 2013 végéig – de vélhetően hamarabb – befejeződik ez a beruházás, amelynek közel 208 millió forintos összköltségét teljes egészében pályázatokból finanszírozzuk – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez volt az áruház - nosztalgia Centrum-buli (képgaléria)

A volt Centrum-dolgozók rendezték meg első találkozójukat hétvégén a Kék Csillagban. 280-an jöttek el, közülük többen már 1966-ban, az áruház nyitásakor ott voltak. Tovább olvasom