Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Jobban megéri három gyermeket nevelni

Csongrád megye - Egy felmérés szerint a pénz miatt nem vállalnak több gyereket a családok. Számoltunk: az adórendszer miatt a háromgyerekesek jobban járnak.
– Félhavi fizetés megy el rá – mondta lapunknak Fülöpcsei Ilona, amikor tegnap arra kértük: saccolja meg, havonta mennyit költenek egy gyerekre. – 40 ezer forintra tippelem. A ruházatot – hiába vásárolunk a kínaiban –, szinte évszakonként kell cserélni, az iskola tisztasági csomagot kér, az ebéd is pénzbe kerül. Az otthoni kiadások is nőttek – folytatta. Fülöpcsei Ilona úgy véli, három gyereket vállalni komoly felelősség. Elárulta, buszjegyre nem kell költeniük, de csak azért, mert a kisfia értelmi sérült.

Számos tanulmány született már arról, mennyibe kerül a gyereknevelés, most azt gyűjtöttük össze, mekkora változás várható, ha valaki akár belső indíttatásból, akár a CSOK miatt a meglévő kettő mellé egy harmadik gyereket is vállal. Nem véletlen, hogy az anyagi helyzettel hozzuk párhuzamba a gyerekvállalást. A Generali Biztosító 3 évvel ezelőtti 1200 fős reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy a leendő szülők 41 százalékának vannak – főleg anyagi helyzetből fakadó – félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban. A szülők és a gyermeket tervezők is egyetértenek abban, hogy manapság lehetetlen szinte mindent megteremteni a gyerekek számára. Több mint felük egyetértett azzal, hogy inkább kevesebb gyereket vállalna azért, hogy a lehető legtöbbet tudja megadni a számukra.
 
Fülöpcsei Ilona kisfiával: úgy saccolja, egy általános iskolás korú gyerekre havonta 40 ezer forintot kell költeni. Fotó: Segesvári Csaba
Fülöpcsei Ilona kisfiával: úgy saccolja, egy általános iskolás korú gyerekre havonta 40 ezer forintot kell költeni. Fotó: Segesvári Csaba

Mégis mennyibe kerül egy gyerek felnevelése? A Generali felmérése szerint óvodáskorig átlagosan havi 25–35 ezer forintba. Ez az összeg a középiskoláig másfélszeresére, az egyetemig pedig jellemzően háromszorosára nő. Az eredmény torzabb, amikor a gyerek nélküliek válaszát vizsgálták: ők rendre többet mondtak, mint azok, akik már családban élnek.

A kiadások mellett az állam, pontosabban az adófizetők többféleképpen támogatják a családokat. Egy kétgyerekes család havi kiadásaihoz már egyetlen keresőnél is 25 ezer forint adójóváírással járul hozzá a társadalom, a családi pótlék pedig 26 ezer 600 forint. A minimálbéresek, átlagkeresetűek gyerekei a bölcsődében és az óvodában még ingyen ehetnek, az iskolában viszont már térítési díjat fizetnek, ami két gyereknek akár havi 24 ezer forint is lehet.
 

Három gyereknél jelentősen megnő a társadalmi hozzájárulás: a családi adókedvezmény 99 ezer forintra ugrik, ehhez 48 ezer forintos családi pótlék társul. Ha csak minimálbért keresnek a szülők, akkor a családi jövedelem 216 ezer 700 forint, a gyerekek pedig ingyen ehetnek. Ahol a családfő és az anyuka is a 198 ezer forintos Csongrád megyei bruttó átlagbérrel gazdálkodhat, ott a nettó havi jövedelem 362 ezer forint, ehhez jön a 48 ezres családi pótlék. A kétgyerekesekhez hasonlóan minden gyerek után fizetnek a háromgyerekesek a ruházkodásnál, hétköznapi étkezésnél, a nyaralásnál és szinte minden fürdő- és egyéb, szórakozással kapcsolatos belépőnél.

Ha az egy főre eső jövedelmet nézzük, akkor az látszik, hogy ha a két minimálbéres szülő vállal egy harmadik gyereket, akkor a havi pénz nemhogy csökken, hanem még nő is. Azt is ki lehet jelenteni, hogy a havi kiadások sem nőnek jelentősen, hiszen tovább lehet adni a testvérek ruháit, játékait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sült krumpliról lemondani a legnehezebb

A sült krumpliról lemondani a legnehezebb
Mennyi munka és lemondás áll egy sikeres fogyókúra mögött? Erre keressük a választ sorozatunkban,… Tovább olvasom