Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Jobban megnézik a bankok, hogy kinek adnak kölcsön

Szeged - Nagy zavar támadt a múlt héten a hazai lakáshitelfronton – a háborús kifejezés nem is feltétlenül túlzás a pénzügyi világválság közepette. A hírek mellett rémhírek is szárnyra kaptak, ezért nem árt „helyére tenni a dolgokat". Előrebocsátva: hitel van!
A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) a múlt hét első napján jelentette be, hogy határozatlan ideig felfüggeszti az euró és svájci frank alapú hiteligénylések befogadását az árfolyamkockázatok miatt. Az MKB döntése annak tükrében nagyon fontos, hogy az első félévben engedélyezett hitelek összegének immár kilencven százalékát adta a deviza alapú, emiatt 15 százalékról 8-ra csökkent az államilag támogatott lakáshitelek aránya, amit csak forintalapnál lehet igényelni.

A devizahitel döntő fölénye nem véletlen, olcsóbb, mint ha forintban adósodna el a magyar polgár – mindez azonban a pénzügyi világválság előtti, nyugodt időszakra volt inkább egyértelműen igaz. Lehet, hogy most is olcsóbb, csak nagyon megnőttek az árfolyamkockázatok, és a bankok ezt nem szeretik.

Magyarország vezető napilapja szerdai számában már egyenesen a szerencsejátékhoz hasonlította a devizaalapú hitelt, azzal, hogy „már azon is több tízezer forint múlhat, kinek melyik napon számítják ki az aktuális törlesztőrészletét". A tízezer forint persze extrém példa, de valós, s az is tény, egy napon belül is előfordult, hogy a forint az euróval és a svájci frankkal szemben 10 százaléknál többet veszített értékéből. Máskor meg extra forinterősödésről volt hangos a piac.

Lakóparki társasházépítés. A bankok a forintalap felé szeretnék terelni a hiteleket. Fotó: Karnok Csaba
Lakóparki társasházépítés. A bankok a forintalap felé szeretnék terelni a hiteleket.
Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak az MKB húzta be a féket a múlt héten, a Volksbank is felfüggesztette a svájci frank, illetve a dollár alapú devizahitelt. A K and H az ügyfeleket erősen szűri, a CIB és az OTP mérlegel – szóltak a hírek. Az ország legnagyobb bankja, az ingatlanhitelben piacvezető OTP belső levelezése „kiszivárgott", ebből megtudhatta ország-világ, hogy bekeményít a bank. Módosulnak a kamatok, alaposabb vizsgálat alá veszik a jelzáloghitel ingatlanfedezetét, és „visszavesznek" a hitelakciókból.

A társasház-építkezésekben érdekelt ingatlanfejlesztőnek korántsem mindegy, hogyan módosulnak a hitelfeltételek. Robert Telc, a Real Hungary Zrt. vezérigazgatója nem volt rest, maga informálódott a bankoknál, hogy ne a sajtóhírekre hagyatkozzon. Tapasztalatát velünk is megosztotta.

Van hitel, csak persze szigorítanak a bankok – mondta –, például 7 millió forintnak 25 évre 55 ezer forint a törlesztőrészlete, fix induló kamattal. Negyvenszázalékos minimális önrészt követelnek meg a bankok, ebbe a meglévő gyerekre járó „szocpolt" továbbra is beszámítják. A polgárt jövedelmének egyharmadáig engedik eladósodni, vagyis 66 ezres részlethez 200 ezer forint havi nettó szükségeltetik. A lakossági betétekből bőven van forint a bankoknál – mondja a szakember –, azt szívesen oda is adják a magyar hitelfelvevőnek, és legalább nem kell most „Londonból pénzt hozni". Válságban az ingatlan a jó befektetés – beszél egy kicsit haza –, és nem általában a hitellel, inkább a devizahitellel lettek problémák.

Olvasóink írták

 • 7. csanyiv 2008. október 20. 20:05
  „LukSzusz, nem lenne luxus nem hülyének lenni!
  Miért baj az, hogy nem lehet vagy nehezebb mértéktelenül, nagy kockázattal eladósodni? Éppen az emberek felelőtlenségére bízott, minden médiából csöpögő amerikai típusú fogyasztási ösztönzés az, ami belekergeti a magyart abba, hogy önrész nélkül, magas kamatra vagy magas árfolyamkockázatra adósodjon el egy fél életen át, ahelyett, hogy az előtakarékosságra ösztönöznének. Az amerikai gazdaság, ahol a lakossági fogyasztás spirálja évek óta egyre gyorsulva vitte a hátán a gazdaságot, most issza ennek a levét - és vele együtt a világ...”
 • 6. kyliman2 2008. október 20. 11:22
  „Úgy gondolom megfontolandó manapság egy kisebb hitel összeg felvétele is. Én tapasztalatból tudom, hogy egy életre leköti az embert. Azon a nézőponton vagyok, hogy az a biztos, amit ma megeszel, mert lehet, hogy holnap nem lesz. Éppen ezért nem is akarom gyerekeimet eladósítani, persze ha nincs más kiút pl váratlan kiadásom lenne én se tudnék nem létező tartalékaimhoz nyúlni. Kénytelen lennék felvenni.”
 • 5. flexsnake 2008. október 20. 10:07
  „Túl van dramatizálva.Eddig sem azért adtak kölcsön mert annyira szeretnek minket hanem mert ez egy jó üzlet, bizony az.És én sem szeretnék ha bank lennék úgy hitelt adni hogy nem biztosítom be magam hogy az illető vissza is adja.
  Megértem a bankokat.”
 • 4. Az úgynevezett diktaturában, csak évi 3-4 százalék volt a kamat 2008. október 20. 09:12
  „Eddig is megnézték,pedig nem a két szép szemünké adják.”
 • 3. Egy negyvesnes... 2008. október 20. 08:49
  „Majd ha a forint megint annyit ér, mint hajdan a pengő... és akkor megtanul mindenki nagyban számolni: billiókban, trilliókban, stb.
  Ekkor, majd ha a történelem megismétli önmagát, akkor talán felébred a maradék magyarság, bár lehet addigra ők lesznek a kisebbség a saját hazájukban!”
 • 2. ÉN" 2008. október 20. 07:18
  „Soha...”
 • 1. LukSzusz 2008. október 20. 06:23
  „Tükörbe kellene nézni a bankár bácsiknak és néniknek,nekik miért jár havi több tíz milliós fizetés,óriási kamat a hitelfelvevőnek,életre szóló eladósodás.Most meg magyarázkodnak,velünk akarják megfizettetni az ő királyi pazarlásukat.Mikor ébred már fel ez a szerencsétlen,elnyomott magyar nép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertesek az eltelt egy évről

Szeged Hat kategóriában osztottuk ki tavaly a Presztízs díjat, hat vezetőt szólítottunk színpadra a… Tovább olvasom