Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Jobbik: ez egy második Trianon!

– A Jobbik a magyar földre nemzeti vagyonként tekint, ezért szomorúnak tartjuk, hogy május elsejével külföldiek is vásárolhatnak magyar földet a földmoratórium lejártával – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke, aki egy szomorú történelmi tényhez hasonlította a földforgalmi törvényt, amely szerinte több pontjában is a külföldi földvásárlást könnyíti meg.
– Ez egy második Trianon, amit sajnos önként vállaltunk. Ezzel gyarmati sorba lettünk kényszerítve. A kormány itthon szabadságharcot hirdet, de Brüsszelben szolgai helyzetben vagyunk – fogalmazott a Jobbik szegedi elnöke.

A zártkertekkel kapcsolatosan Tóth elmondta, a problémával a Jobbik régóta foglalkozik. Szegeden és környékén Tóth szerint 6 ezer kiskert érintett, ennek a felében életvitelszerűen laknak is. – Az új törvényi szabályozással földvédelmi bizottságok döntenek arról, eladhatóak, bérbeadhatóak-e ezek a kiskertek, amelyeken jelentős mezőgazdasági tevékenység nem folyik. Ezeket a hobbikerteket bevinni a földtörvény hatálya alá elég kritikus – érvelt a Jobbikos politikus.

A sajtótájékoztató második felében Papp Mihály, szegedi Jobbikos a zártkertek beépíthetőségéről beszélt. Papp elmondta, a zártkerteken álló ingatlanokba az anyagiak miatt egyre többen költöznek ki és élnek ott életvitelszerűen. – A három százalékos beépíthetőség átlagosan 28-30 négyzetméteres lakóingatlanokat jelent, ami a 21. században mindössze egy konyhát és egy szobát jelent egy családnak. Papp szerint, aki az összefogás fontosságát hangsúlyozta, háromról tíz százalékra kellene emelnmi a zártkertek beépíthetőségét.

A sajtótájékoztató végén Tóth Péter utalva egy tavaly februári lakossági fórumra, azt üzente Nógrádi Zoltánnak, a terület akkori országgyűlési képviselőjének, hogy inkább a saját kertjében kapirgáljon és egyúttal felszólította a két helyi országgyűlési képviselőt, Szabó Sándort (MSZP) és B. Nagy Lászlót (Fidesz-KDNP), hogy a parlamentben érjék el a vonatkozó kormányrendelet módosítását. Tóth szerint a kormánypárt egy tollvonással megváltoztathatná a kormányrendeletet, amely a zártkertek beépíthetőségét szabályozza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök lettek a gyerekek

Lesznek kutyák? - érdeklődött egy óvodás kisfiú a Szegedi Rendőrkapitányság folyosóján, miközben az udvaron több helyszínen zajlottak a különböző bemutatók a rendőrség nyílt napján szerda délelőtt. Tovább olvasom